»

Konec irsko-nizozemskega sendviča za Google

Slo-Tech - Googlovo starševsko podjetje Alphabet v prihodnosti ne bo več uporabljalo davčnega trika, znanega pod imenom dvojni irsko-nizozemski sendvič, s katerim so se za nedoločen čas izognili plačilu davkov na dobiček. Da bodo to prakso opustili, so nakazovali že novi davčni obračuni, ki so jih predložili ameriški davčni upravi IRS. Sedaj pa je to potrdil še tiskovni predstavnik podjetja.

Praksa je bila sicer še v minulem letu zelo aktivna. Leta 2017 so na ta način pred obdavčitvijo zavarovali 19,9 milijarde evrov, leta 2018 že 21,8 milijarde evrov, za minulo leto pa številka še ni znana. A od leta 2020 dalje se tega ne bodo več šli, zagotavljajo. Odslej bo intelektualna lastnina licencirana v ZDA, kjer je podjetje domicilno, in ne več na Bermudskem otočju. V Googlu medtem trdijo, da so že doslej so plačevali davek na dobiček po efektivni 23-odstotni davčni stopnji, od tega kar 80 odstotkov v ZDA.

Google tega ni storil le iz altruizma, temveč je k tej odločitvi pripomoglo znižanje davka...

25 komentarjev

Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov

Slo-Tech - Dokumenti, ki jih je Googlovo matično podjetje Alphabet predložilo nizozemski davčni upravi, kažejo, da je podjetje v letu 2016 na Bermude poslalo 16 milijard evrov in jih s tem obvarovalo pred obdavčitvijo. To je sedem odstotkov več kot leto poprej. Gre za kompleksno davčno strategijo, o kateri smo že poročali, in jo sestavljata taktiki "Double Irish" in "Dutch Sandwich". Google prihodke od prodaje v Evropi iz irske podružnice preusmeri na nizozemske podjetje brez zaposlenih, od koder potujejo v podjetje na Bermudih, ki je v lasti druge irske podružnice. S tem se zaradi posebnosti irske in nizozemske zakonodaje glede ugotavljanja davčnega rezidentstva podjetje izogne plačilu davkov na dobiček.

Googlov tiskovni predstavnik seveda pravi, da podjetje spoštuje...

70 komentarjev

Italija sprejela problematičen "Googlov zakon" v boju zoper izmikanje plačilu davkov

vir: Forbes
Forbes - Italija je sprejela nov zakon, s katerim bo poizkusila preprečiti izmikanje plačilu davkov, ki ga izvajajo IT-velikani. Po novi zakonodaji, ki jo mediji v žargonu imenujejo kar Googlov zakon, bodo morala italijanska podjetja oglasni prostor na internetu kupovati od italijanskih podjetij. Zakon pa ima samo dve težavi: je v nasprotju z evropskim pravom in je popolnoma neučinkovit.

O izogibanju davkom multinacionalk v EU smo že obširno pisali. Poenostavljeno povedano podjetja ustanovijo svoje podružnice na Irskem, kjer je obdavčitev dobička zelo nizka (12,5 odstotka), a niti tam ne pridelajo omembe vrednega dobička. Irska podružnica prodaja po celotni EU, sama pa plačuje visoka nadomestila za rabo intelektualne lastnine drugim podružnicam v davčnih oazah (Bermudsko otočje, Britanski Deviški otoki itd.) in...

21 komentarjev

V pričakovanju Applovega zagovora pred Senatom

Ars Technica - Te dni je v ZDA pa tudi drugod po svetu na naslovnicah ponovno Apple. V torek bo namreč pred ameriškim Senatom pričal Applov izvršni direktor Tim Cook, ki se za razliko od svojega pokojnega predhodnika tovrstnih nastopov ne ogiba kakor hudič križa. V torek pričakujemo prvovrstno politično predstavo, ki bo spominjala na najboljše resničnostne šove na televiziji. Apple je namreč na precej spolzkem terenu, saj se javno mnenje v ZDA počasi obrača proti podjetjem, ki se izogibajo plačevanju davkov. Tako bomo gledali ameriške senatorje, ki bodo na domačem terenu pražili Applovega izvršnega direktorja kot enega izmed krivcev za finančno krizo, ki da so jo posredno zaostrila tudi podjetja s prenizkim plačevanjem davkov. Uradno...

18 komentarjev

Facebook lani plačal davek na dobiček po 0,3-odstotni stopnji

Slo-Tech - Večkrat takole pišemo o davkih, ki jih plačujejo največji računalniški velikani in se obenem hudujemo, kako nizke davčne osnove si z dovršenim lastništvom podjetij zagotovijo. Apple je lani plačal dva odstotka davka, Google okoli 1,8 odstotka, Amazon pa 0,4 odstotka, če seveda štejemo davek na dobiček, ustvarjen izven ZDA. Absolutni rekorder pa je postal Facebook, ki je od 1,34 milijarde dolarjev dobička (ustvarjenega izven ZDA) lani plačal 4,6 milijona dolarjev davka. To pomeni, da je bil njihov dobiček obdavčen po 0,3-odstotni stopnji.

Številke veljajo za Irsko, ki je glavna postojanka za evropske operacije, a tudi...

72 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev