»

Švicarska vojska prepoveduje WhatsApp, Signal in ostala tuja orodja

AP News - Švicarska vojska je svojim pripadnikom prepovedala uporabo tujih aplikacij za hipno sporočanje, kamor sodijo WhatsApp, Messenger in tudi Telegram ali Signal. Razlog je varnostne narave, saj se bojijo prisluškovanja in prestrezanja vsebin, ki bi ga lahko izvajale ameriške oblasti. Gre za posledice ameriškega zakona US CLOUD Act, ki ponudnike storitev, za katere velja ameriška zakonodaje, obvezuje izročiti zahtevane podatke, četudi so ti fizično shranjeni izven ZDA. Švicarji zato priporočajo uporabo storitve Threema, ki je švicarske izdelave.

Threema je namreč švicarsko podjetje, ki nima nobene infrastrukture v ZDA, zato zanjo ne veljajo ameriški zakoni. Sprva so uporabo te aplikacije zahtevali, kot je pisalo v decembrskem pismu vojakom, kasneje pa so to spremenili v priporočilo. Spremembe veljajo od začetka tega leta. Ker aplikacija ni brezplačna, bo švicarska vojska svojim pripadnikom povrnila štiri franke pristojbine. Threema za razliko od podobnih storitev ne zahteva telefonske...

114 komentarjev

ProtonMail lahko deli vaš IP s švicarskimi oblastmi

Slo-Tech - Znani ponudnik elektronske pošte ProtonMail se predstavlja kot izrazito k zasebnosti usmerjeno podjetje, ki storitve nudi ljudem, ki želijo prikriti svojo identiteto. ProtonMail uporabljajo tudi številni oporečniki, aktivisti, novinarji in drugi, ki želijo in potrebujejo anonimno komunikacijo za svoje delo ali celo varnost. A ProtonMail je storitev podjetja Proton Technologies AG, ki deluje v Švici pod švicarskimi zakoni - ki so v resnici zelo radodarni, ko gre za prisluškovanje (stran 23). Najnovejša zgodba kaže, kako je Francija brez večjih težav prišla do IP-naslova uporabnika ProtonMailovega elektronskega predala, saj ji je na pomoč priskočila Švica.

Francoske oblasti so želele izvedeti podatke o uporabniku ProtonMaila, ki je deloval kot aktivist v boju zoper gentrifikacijo Pariza. Aktivisti so med drugim zasedli prostore, ki jih je najela restavracija Le Petit Cambodge in pod tem elektronskim naslovom objavljali članke. Francoska policija je želela odkriti identiteto, a so iz...

170 komentarjev

ProtonMail ponuja šifrirano alternativo koledarju

Slo-Tech - Ponudnik varnega elektronskega predala ProtonMail, ki stavi predvsem na zaščito zasebnosti in je vzklil na bogatem terenu zavedanja o problemu sledenja po Snowdnovnih razkritjih, je pripravil tudi koledar. Veliko ljudi uporablja Googlov koledar, ki je prikladno integriran v Googlov ekosistem in povezan z Gmailom, kar seveda pomeni, da ni nič kaj zaseben. To za večino ni nič narobe, a kdor bi želel več zasebnosti, tega ni mogel uporabljati.

Koledar ProtonMaila so preizkušali že več mesecev, sedaj pa je prispel v javno beta fazo. To pomeni, da ga lahko z novim letom začne poizkusno uporabljati kdorkoli. Zamisel je preprosta. Ker je koledar več le koledar, temveč tudi neke vrste dnevnik dogodkov v našem življenju, želi švicarsko podjetje ponuditi storitev, ki te podatke iztrgala iz rok velikih korporacij. Ker seveda vse skupaj nič ne pomaga, če bi to pomenilo zgolj, da te podatke damo drugemu podjetju, novi koledar prinaša šifriranje od začetka do konca (end-to-end). Tako tudi...

94 komentarjev

Huawei kljub vsemu z rekordnimi prihodki v 2019

vir: Goodfreephotos

vir: Reuters
Reuters - Kitajski tehnološki velikan bo v letošnjem letu zabeležil za 122 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je 18 % več, kot so ti znašali v lanskem letu. V tem času so globalno prodali 240 milijonov kosov telefonov, lani 206 milijonov, kar predstavlja približno petinsko rast. Seveda gre v veliki večini za modele telefonov, ki so na trg prišli še pred blokado ZDA in so zato še vedno smeli uporabljati ameriško tehnologijo.

Številke so nekoliko nižje od napovedovanih, a še vedno solidne, je v pismu zaposlenim zapisal trenutni predsednik uprave Eric Xu in dodal, da bo prihajajoče leto v tem smislu precej bolj izzivalno. Po njegovih besedah se Huawei spopada z dolgoročno in strateško kampanjo ameriške vlade, s katero mu želi preprečiti normalno poslovanje. Zato bo preživetje osrednja naloga uprave v letu 2020.

Znano je, da so ZDA Huawei maja letos dodale na črno listo Ministrstva za trgovino in mu preprečile poslovanje z ameriškimi podjetji. Obenem so med državami zaveznicami začele...

1 komentar

Huaweijev tiskovni predstavnik: brez Googla smo v kaši

Slo-Tech - Potem, ko je kitajski tehnološki velikan zaradi ameriških sankcij izgubil številne dobavitelje programske in strojne opreme v ZDA, med njimi morda najpomembnejšega - Google, se je nekaj časa zdelo da bodo v podjetju uspeli najti drugo pot. Pa je kot kaže niso. Za Financial Times je namreč pred dnevi spregovoril (intervju je plačljiv) njihov piarovec Joy Tan, in med drugim povedal, da bodo v podjetju kljub intenzivnemu programu "deamerikanizacije" svojih izdelkov, najtežje našli prav nadomestilo za Googlovo programsko opremo. Sicer lahko uporabljajo sam operacijski sistem Android, ne pa tudi storitev, ki na njem omogočajo uporabo aplikacij. Nadomestila za kaj takega po njegovem mnenju ni na obzorju in ga tudi še dolgo ne bo.

Zatrjevanja predstavnikov podjetja ob nastopu ameriških sankcij so bile torej več ali manj PR stunt. Zlasti to velja za operacijski sistem Harmony OS, ki so ga tedaj povzdignili v skorajšnji nadomestek za Android. To se je pokazalo na septembrski predstavitvi...

41 komentarjev

Ameriška blokada Huaweiju (še) ni preveč škodovala

vir: Huawei

Slo-Tech - Huawei je objavil polletne in četrtletne rezultate poslovanja, ki so zanimivi zlasti v luči, da se je na podjetje v zadnjem letu zgrnilo precej težav: postalo je nezaželeno pri vladah nekaterih ključnih zahodnih držav, ob tem pa so jih ZDA maja letos dodale še na spisek podjetij, ki ne morejo prosto poslovati z ameriškimi družbami. Huawei je sicer v lasti delavcev, zato se z njihovo delnico ne trguje na borzi in posledično podjetje doslej rezultatov ni objavljalo.

V zadnjih šestih mesecih so tako zabeležili približno 52 milijard evrov prihodkov, 23 % več, kot v primerljivem obdobju lani, od tega gre dobra polovica izdelkom in storitvam za običajne potrošnike. Dobička je bilo 4,5 milijarde.

V tem času je podjetje prodalo 118 milijonov pametnih telefonov,...

4 komentarji

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev