»

Nov napad na Intelove procesorje izrablja spreminjanje napetosti

Ars Technica - Raziskovalci z več evropskih univerz so razvili napad Plundervolt, ki s spreminjanjem voltaže skozi sistem za navijanje Intelovih procesorjev doseže, da ti izdajo skrivnosti, ki se obdelujejo v njihovem zavarovanem odseku SGX.

Intel's Software Guard eXtensions (SGX) je set inštrukcij, s katerim je mogoče oblikovati varno enklavo v okviru procesorjevega pomnilnika, kamor lahko odložimo obdelavo posebej občutljivih podatkov, na primer šifrirnih ključev. Od okolice je ločena tako fizično, kakor programsko - s šifriranjem - zato naj druge aplikacije tja ne bi imele dostopa. Vsaj v teoriji, saj smo v začetku tega leta že lahko videli prvo zlo kodo, ki je napadala SGX. Sedaj pa so raziskovalci z univerz v Birminghamu, Leuvenu in Gradcu razvili razmeroma kompakten napad, spretno poimenovan Plundervolt, ki je zmožen iz SGXa pridobiti šifrirne ključe in tudi drugače motiti njegovo delovanje.

Posebno zanimiva je njegova premisa. Medtem ko pretekli razvpiti napadi na strojni ravni, kot so

33 komentarjev

Napad na pomnilnik Rowhammer omogoča krajo šifrirnih ključev

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Michiganu, Gradcu in Adelajdi so odkrili nov način, kako lahko z izkoriščanjem ranljivosti rowhammer pridobijo celo 2048-bitne šifrirne ključe, ki so shranjeni v pomnilniku, če uporabljamo ranljive module DRAM. O napadu rowhammer smo prvikrat pisali pred petimi leti, pol leta pozneje so ga demonstrirali tudi v praksi, kasneje pa so pokazali, da so ranljivi tudi moduli z ECC in celo androidni telefoni. Napad je posledica fizikalnega ozadja pomnilnika, saj se njegove celice v želji po miniaturizaciji komponent, višanju hitrosti in zniževanju porabe približujejo fizikalnim omejitvam. Sedaj so že tako majhne, da lahko vztrajno zaporedno branje vedno znova istih vrstic pomnilnika povzroči spremembe v celicah v sosednjih vrsticah. Od te okvare podatkov (bit flip) do izrabe pa je le kratka pot (in veliko znanja).

Novo uporabo te ranljivosti so raziskovalci poimenovali RAMBleed. Članek je bil...

13 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

Akustični napad na RSA šifrirne ključe

Akustična kriptoanalza z usmerjenim mikrofonom

Slo-Tech - Znani varnostni raziskovalci in kriptoanalitiki Daniel Genkin, Adi Shamir in Eran Tromer so danes objavili članek o akustični kriptoanalizi s pomočjo katere so uspeli rekonstruirati 4096-bitni RSA ključ v približno eni uri. Napad je mogoče izvesti s pomočjo merjenja zvoka, ki ga oddaja računalnik v času dešifriranja sporočila. Med dešifriranjem namreč prihaja do vibracij nekaterih elektronskih komponent, z analizo vibracij pa so najprej uspeli ločiti različne šifrirne ključe, nato pa še ugotovili kako je mogoče bit po bitu rekonstruirati tudi samo vsebino šifrirnih ključev.

Za uspešno izvedbo napada je potrebno uporabiti mikrofon, napad pa je mogoče izvesti tudi s pomočjo pametnega telefona. Z uporabo usmerjenega mikrofona je mogoče zvočne vibracije rekonstruirati iz...

42 komentarjev

Raziskovalci uspeli rekonstruirati 1024-bitni RSA ključ v 104 urah

Fault-based napad na RSA avtentikacijo

Slo-Tech - Todd Austin, Valeria Bertacco in Andrea Pellegrini in University of Michigan so odkrili nov napad na zasebne RSA šifrirne ključe ter resno ranljivost v kriptografski knjižnici OpenSSL oziroma njenem RSA avthentikacijskem mehanizmu, ki za potenciranje uporablja CRT (Chinese Remainder Theorem - kitajski izrek o ostankih) funkcijo.

Gre za klasičen posredni napad na kriptografijo (tim. channel side napad) oziroma napad na strojno programsko opremo, na kateri teče kriptografska koda. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je z majhnimi spremembami (nižanjem) napetosti električne energije s katero se napaja procesor mogoče povzročiti napako (spremembo enega bita, tim. single-bit error) v delovanju procesorja, kar pa v primeru, da...

5 komentarjev

Odkrit nov način kraje šifrirnih ključev

Freedom to Tinker - Skupina devetih ameriških raziskovalcev (Halderman, Schoen, Heninger, Clarkson, Paul, Calandrino, Feldman, Appelbaum in Felten) je odkrila nov nevaren način kraje šifrirnih gesel. V svoji raziskavi so pokazali, kako je mogoče z relativno enostavnimi metodami zaobiti zaščito, ki jo nudijo programi za šifriranje trdih diskov. Napad so demonstrirali na več produktih za šifriranje trdih diskov in sicer na Microsoftovemu BitLockerju, Applovemu FileVaultu, Linuxovem dm-cryptu ter na programu TrueCrypt.

Za kaj gre?

Šifrirni programi glavne šifrirne ključe shranjujejo v delovnem pomnilniku računalnika oziroma v DRAM pomnilniških modulih. Ker šifrirnih ključev ne zapisujejo na trdi disk ali druge trajne pomnilniške medije, naj bi bil ta način shranjevanja šifrirnih ključev varen. Varnost temelji na prepričanju, da je vsebina DRAM modula izgubljena v tistem trenutku, ko se računalnik ugasne.

Vendar pa so raziskovalci dokazali, da temu ni tako. Vsebina DRAM modulov se namreč ne izgubi v...

26 komentarjev