»

Deljenju gesel za Netflix bo odklenkalo

Slo-Tech - Netflix je že lani jeseni sporočil, da bo zajezil deljenje gesel med več uporabniki, s čimer so si ti pocenili dostop do storitve. Hkrati so napovedali tudi pripravo cenejšega naročniškega paketa, ki ne bo omogočal delovanja v načinu brez povezave in ki bo stregel oglase. Sedaj vemo podrobneje, kako se je Netflix odločil loviti ljudi, ki si delijo profile.

Predvsem bo račune možno uporabljati le na istem naslovu. Tega ne bodo preverjali vsakokrat, saj ljudje tudi potujejo, a stalna uporaba naprave na drugem naslovu ne bo več mogoča. Po 31 dneh bo treba napravo priključiti v domače omrežje, sicer se bo zaklenila. Čeprav ne piše izrecno, je pričakovati, da se bo račun ponovno odklenil. Za potovanje bo možno naročiti tudi posebno kodo, ki bo za sedem dni odklenila napravo.

V praksi bo torej to pomenilo, da bo še vedno možno uporabljati Netflix na mobilnih napravah, ki bodo vsaj enkrat mesečno gostovale v domačem (ali prijateljevem) omrežju. Ne bo pa možno uporabljati Netflixovega...

164 komentarjev

Pametne televizije niso tako pametna zamisel

vir: FBI
FBI - Pametne televizije so se razmahnile v zadnjih letih, pri čemer pamet običajno pomeni povezava v internet, pogosto pa še mikrofon in kamera. Z vidika praktičnost je to vsekakor prikladno, saj je na takšnih televizijah enostavno spremljati spletne pretočne vsebine (Netflix, Hulu, YouTube in druge). Toda nenehna povezanost v internet prinaša tveganja, pred katerimi svari tudi FBI.

Že pred letošnjim črnim petkom je FBI pozval kupce in uporabnike, da svoje pametne televizije primerno zaščitijo. Poudarjajo, da ni nemogoče, da bi proizvajalec ali razvijalci aplikaciji prek pametne televizije poslušali ali gledali uporabnike. Prav tako svarijo pred šibko točko, ki jo pametne televizije prinašajo v domača omrežja, saj lahko hekerji vdrejo v pametne televizije, potem pa od tam do računalnika ali drugih naprav v domačih omrežjih.

Nasveti, ki jih podaja FBI, segajo od logičnih do zanimivih. Razume se, da moramo preverjati dostopnost varnostnih in drugih posodobitev ter jih nameščati. FBI pa...

28 komentarjev

Netflix prenehal podpirati AirPlay

Slo-Tech - Applov drzni pohod v svet pretočne televizije očitno ni bil najbolje sprejet pri konkurenci. Njihov glavni nasprotnik, Netflix, se je prejšnji teden bolj ko ne čez noč odločil odpovedati podporo za pretakanje videov na pametne televizije preko Applovega novega protokola AirPlay 2, ob tem pa istočasno izklopiti še podporo za že obstoječi AirPlay 1. Pri tem pa navajajo precej obskuren razlog - "tehnične omejitve" na strani Appla.

AirPlay 2 je že predlani najavljena nadgradnja obstoječega AirPlaya, ki dodaja možnost potiskannja vsebin na več različnih naprav v stanovanju ("multiroom support"). V začetku letošnjega leta pa je Apple najavil dogovore z večjimi proizvajalci pametnih televizorjev, med drugim Samsungom, tako da bo podpora za Airplay in iTunes neposredno vgrajena v...

14 komentarjev

Samsungov operacijski sistem Tizen je pravi raj za hekerje

Ars Technica - Operacijski sistem za pametne naprave Tizen, ki ga je Samsung razvil kot odgovor na Androida, naj bi imel več kot 40 varnostnih lukenj. Tizen je sicer v uporabi na različnih Samsungovih pametnih televizijah, pametnih urah in telefonih. Tizen tako poganja že 30 milijonih televizij, do konca letošnjega pa Korejci načrtujejo, da bi Tizen tekel tudi 10 miljonov pametnih mobilnikov.

V javnosti je varnostne luknje prvi razkril Izraelski raziskovalev Amihai Neiderman. Ta je v intervjuju za Motherboard povedal, da za odprtokodnim Tiznom stoji ena slabših kod, kar jih je kdaj videl: “Razvidno je, da nihče z osnovnim razumevanjem varnosti ni pogledal kode. Kot da bi popolnoma nevednemu študentu dal razvijati programsko opremo.” O kodi ni imel za povedati nič pozitivnega: “Vse, kar so lahko naredili narobe, tudi so.”

Za razliko od zgodbe s Samsungom in CIO, se lahko tokratnje varnostne pomanjkljivosti izkorišča tudi na daljavo.

Neiderman med vsemi varnostnimi luknjami, ki jih...

7 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Adobe spremlja, kaj berete

Ars Technica - Zadnja verzija programa Adobe Digital Editions (DE), ki služi kot bralnik e-knjig in PDF-je ter jo zaradi spoštovanja omejitev in DRM rade uporabljajo tuje knjižnice, v splet nezaščiteno pošilja zgodovino uporabe.

DE v tekstovni obliki (plain-text) na Adobove strežnike (konkretno adelogs.adobe.com) pošilja vse podatke o uporabi. Tu ne gre le za naslov in avtorja knjige, ampak tudi čas branja, čas zadrževanja na posameznih straneh ipd. Logično je, da mora DE komunicirati s strežniki in pri tem posredovati tudi enolično identifikacijo uporabnika, da izposoja e-knjig sploh lahko funkcionira. Na strežnikih DE preveri, izposoja katerih knjig je še aktivna, katere so odprte na kakšni drugi...

27 komentarjev

Zastavica DNT prihaja v usmerjevalnike, kam to vodi DNT?

ZDNet - Nova tehnologija DNT za večjo zasebnost na internetu je dvignila že obilico prahu, čeprav je sploh še niso podprli vsi. Gre za nastavitev Do Not Track, ki jo lahko vključimo v brskalniku. Ta v tem primeru dvigne zastavico DNT in vsem obiskanim stranem sporoči, naj obiskovalcu ne sledijo s piškotki. Sliši se enostavno in uporabno, težave pa so se skrivale v podrobnosti.

DNT se zanaša na dobro voljo piscev strani, da se bodo držali neobveznega standarda in res ne bodo sledili uporabnikom, čeprav imajo vse tehnološke možnosti, da bi jim. Funkcija se je kljub temu kar dobro prijela in si...

10 komentarjev