»

Poldrugo leto pozneje britanska podjetja iz eksperimenta vztrajajo pri štiridnevnem delovniku

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni se je v Veliki Britaniji končal šestmesečni preizkus, v katerem je sodelovalo 61 podjetij, ki so začasno uvedla štiridnevni delovnik. Več kot leto dni pozneje jih je polovica spremembo trajno uveljavila, kar 89 odstotkov pa jih trenutno še deluje s štiridnevnim delovnikom. Več kot polovica menedžerjev in direktorjev je dejala, da je uvedba krajšega delovnika pozitivno vplivala na podjetje.

Izboljšalo se je počutje zaposlenih, v polovici primerov se je zmanjšala fluktuacija kadra, tretjina pa jih je laže našla nove sodelavce. V 46 odstotkih sta se produktivnost in količina opravljenega dela celo povečali. Zaposleni so bili nad novostjo še bolj navdušeni. Kar 96 odstotkov je opazilo pozitivne učinke na svoje zasebno življenje, 86 odstotkov jih je bolje delalo, 38 odstotkov pa jih meni, da je tudi celotno podjetje postalo učinkovitejše. V praksi se je delovnik skrčil za 6,6 ure na 31,6 ure, večinoma so zaposleni dobili celoten peti dan prosto. Nekatera podjetja...

47 komentarjev

Microsoft bo zaposlenim omogočil neomejen dopust

Slo-Tech - Vodja Microsoftove kadrovske službe Kathleen Hogan je zaposlenim sporočila, da bodo doslej imeli neomejeno število dni dopusta. Koncept, ki v ZDA ni nov, poznamo pod imenom UPTO (unlimited paid time off) in ga je v zadnjih letih posvojilo precej podjetij. A sindikati opozarjajo, da takšna ureditev skriva številne pasti.

Microsoft bo aprila vsem zaposlenim, ki še imajo neporabljen dopust, izplačal nadomestilo, nato pa jim bo preprosto propadel. Nadaljnje odsotnosti se ne bodo odštevale od kvote, temveč si jo bodo morali zaposleni vsakokrat izgovoriti od svojega nadrejenega. Dnevni plačane odsotnosti ne bodo več omejeni, temveč se bodo izkoriščali po preudarku. Novost velja za zaposlene, ki imajo fiksno mesečno postavko (salaried) in ki so zaposleni v ZDA. Microsoft sicer obljublja 10 dni kolektivnega dopusta, sicer pa plačane bolniške odsotnosti, odsotnost za služenje porote, izredni dopust ob smrti v družini in sedaj še neomejen normalni dopust.

Podobne politike imajo tudi v...

31 komentarjev

Tudi Irci zadovoljni s štiridnevnim delovnikom

Slo-Tech - Po uspehu na Otoku so tudi njihovi sosedje uspešno zaključili eksperiment s štiridnevnim delovnikom. V precej manjšem preizkusu je sodelovalo 12 podjetij, projekt pa so spremljali v sindikatu Fórsa, iniciativi Four-Day Week Ireland ter University College Dublin in and Boston College. Rezultati so zelo pozitivni, saj bodo vsa podjetja štiridnevni delovnik uporabljala še naprej, devet dolgoročno, tri pa se še ne želijo zavezati.

Vsi zaposleni so bili s krajšim delovnikom zadovoljni. Poročajo o zmanjšanju stresa, utrujenosti in težav z usklajevanjem poklicnega in zasebnega življenja. Spali so v povprečju več (7,72 namesto 7,02 ure), na teden so 36 minut več posvetili hobijem, povečalo se je zadovoljstvo v življenjem in kakovost, okrepilo se je tudi prosocialno vedenje.

Delodajalci niso opazili večjih težav. Sedem podjetij je razkrilo tudi poslovne rezultate, ki so se pri šestih izboljšali, pri enem pa poslabšali. Vsa podjetja so opazila znižanje porabe energije in povečanje...

17 komentarjev

Sto britanskih podjetij trajno na štiridnevni delavnik

Slo-Tech - Sto podjetij v Veliki Britaniji se je po uspešnem preizkusnem obdobju odločilo, da bodo trajno prešli na štiridnevni (32-urni) delavnik, ne da bi imeli zaposleni zato kaj nižjo plačo. V omenjenih podjetjih je zaposleno približno 2600 ljudi, med največjimi pa sta Atom Bank in Awin, ki imata vsako skoraj petsto zaposlenih.

Polletni preizkus štiridnevnega delovnika je na Otoku potekal letos in je predstavljal največji tovrstni eksperiment na svetu. Od junija do decembra so ljudje v sodelujočih podjetjih delali manj, zaslužili pa enako. Pri tem so budno spremljali, da res delajo manj, da ne bi končali s štirimi zelo dolgimi delavniki. Manjši poizkusi pred tem so že kazali, da skrajšanje delavnika pozitivno vpliva na zaposlene, kar v veliki meri že prakticirajo Islandci.

Tudi rezultati britanskega poizkusa so obetavni. Že septembra, ko je bil eksperiment na polovici, je večina podjetij poročala, da niso opazili zmanjšane produktivnosti, ponekod pa se je celo povečala. Tedaj je več...

41 komentarjev

Nepotrebni sestanki so milijonski strošek za velika podjetja

Slo-Tech - Sestanki so nujni sestavni del delovnika, a številni med njimi so nepotrebni, kar prinaša otipljive izgube, je v najnovejši raziskavi (razkritje: ki jo je sofinanciralo podjetje, ki nudi orodja za snemanje in prepis sestankov) ocenil Steven Rogelberg z Univerze Severna Karolina v Charlottu. Ocenil je, da zaposleni tedensko na sestankih preživijo 18 ur in da zavrnejo le 14 odstotkov vabil na sestanke, čeprav bi si jih želeli kar tretjino. Udeležba na nepotrebnih sestankih podjetja stane okrog 25.000 dolarjev na zaposlenega letno, kar se v velikih koncernih hitro nabere v milijonske zneske.

Ljudje se sestankov udeležujejo, ker se to od njih pričakuje in ker jim nadrejeni zelo redko razložijo, kateri sestanki so pomembni in da lahko ostale tudi odklonijo. To je razumljivo, saj številne sestanke sklicujejo prav nadrejeni. Moški vendarle pogosteje odklonijo sestanke kot ženske. Že prejšnje raziskave so pokazale, da so slabo načrtovani sestanki velik demotivator, ki lahko v skrajnih...

23 komentarjev

Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik

Slo-Tech - Približno trideset podjetij - med njimi je najbolj znan verjetn Canon - v Veliki Britaniji bo preizkusno sodelovalo v shemi, ki jo koordinira novozelandska neprofitna organizacija 4 Day Week Global. Preizkus bo trajal šest mesecev in v tem času bodo zaposleni delali štiri dni na teden, prejemali pa bodo nespremenjeno plačilo. Raziskavo bodo spremljali raziskovalci z Univerze v Oxfordu, Univerze v Cambridgeu in Boston Collegea. To ni prvi tovrstni pilotni preizkus.

Zaposleni, ki bodo udeleženi v preizkusu, naj bi obdržali 100 odstotkov dosedanje storilnosti, za kar bodo delali le štiri dni. Poleg britanskih podjetij bodo letos preizkuse izvedli še na Irskem, v ZDA, Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Uradni rok za prijavo v program za podjetja je konec marca, nato pa bodo izobrazili vodje in zaposlene ter postavili metrike, s katerimi bodo ocenjevali uspešnost. Preizkus bo trajal od junija do decembra, ko bodo zaposleni delali 32 ur za isto plačilo kot doslej.

Krajši delovni...

127 komentarjev

Microsoft preizkusil štiridnevni delovnik, rezultati pozitivni

Bloomberg - Microsoft je v svoji japonski podružnici letos avgusta preizkusil štiridnevni delovni teden in ugotovil, da vpliv na količino opravljenega dela ni linearen. Zaposleni so delali le štiri dni na teden, a so bili plačani enako kot sicer, prav tako jim niso zmanjšali količine dopusta. Rezultati eksperimenta, kjer je sodelovalo 2300 zaposlenih, so pokazali številne pozitivne posledice uvedbe podaljšanih vikendov in porast storilnosti.

Pričakovano je bilo, da so zaposleni v tem času izkoristili 25 odstotkov manj dopusta, ker so ga pač za enako dolge odsotnosti potrebovali manj. Prihranili so tudi pri obratovalnih stroških, in sicer je poraba električne energije padla za 23 odstotkov, pisarniškega papirja pa kar za 59 odstotkov. Zanimivo pa je, da je storilnost (merjena kot ustvarjena RVC na zaposlenega) porasla za 40 odstotkov. To v glavnem pripisujejo manj in krajšim sestankom, ki so bili pogosteje tudi virtualni namesto v živo. Sestanki so bili omejeni na največ 30 minut.

V končni...

57 komentarjev

Apple in Foxconn priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje

Bloomberg - Apple in njegov kitajski podizvajalec Foxconn sta priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje, saj sta zaposlovala preveč agencijskih delavcev. Nepravilnosti je prva odkrila nevladna organizacija China Labor Watch (CLW), ki jih je posredovala javnosti, kasneje pa sta jih potrdili še podjetji. To ni edina nepravilnost, ki jo je CLW odkrila.

Glavni problem je bilo število delavcev, zaposlenih prek agencij. Po kitajski zakonodaji jih je lahko največ 10 odstotkov, CLW pa je odkril, da je imel Foxconn 50-55 odstotkov delavcev, ki so zaposleni prek atipičnih oblik pogodb. Veliko od teh je bilo sicer študentov na praksi, zato je po avgustu, ko so ti šli nazaj v šolo, delež zaposlenih prek atipičnih pogodb upadel na 30 odstotkov, kar pa še vedno presega...

23 komentarjev

Raziskava: odprte pisarne znižujejo storilnost in zmanjšujejo sodelovanje

Senzorji

Slo-Tech - V zadnjem desetletju se je z Zahoda razširila praksa velikih odprtih pisarn ali celo delovnih prostorov brez pisarn, s čimer so poizkušali izboljšati sodelovanje in storilnost. S tako imenovano "vojno proti zidovom" so želeli ustvari aktivnejše, sodelovalno in kreativno delovno okolje. Vtisi zaposlenih o tem so različni, pogosto pa zelo negativni. najnovejša raziskava s Harvarda pa kaže, da so tudi učinki večidel negativni. V dveh preiskovanih podjetjih je po uvedbi odprtih pisarn upadel čas živega stika med ljudmi in poraslo število elektronskih sporočil, medtem ko...

32 komentarjev

Razmere v proizvodnji za Apple boljše kot pred leti, a slabše kot lani

Septembrski protesti proti izkoriščanju

vir: The New York Times
The New York Times - Pred tremi leti je vrelišče dosegla afera zaradi slabih delovnih pogojev v tovarnah, kjer za Apple sestavljajo elektroniko. Čeprav tovarne niso Applove in delavce zaposlujejo podizvajalci, med katerimi je daleč največji milijonski Foxconn, je zaradi pritiska javnega mnenja moral reagirati tudi Apple. Obljubili so preiskave in izboljšanje pogojev dela, zlasti dvig plač, krčenja števila nadur in izboljšanje varnosti. Apple in Foxconn sta se zavezala izboljšati delovne razmere, kar jima je do neke mere tudi uspelo. A statistika kaže, da se situacija vnovič poslabšuje.

Apple je med drugim sprejel politiko, ki tudi za delavce pri svojih podizvajalci predpisuje maksimum 60 delovnih ur tedensko. Ugotovili so, da je lani 92...

30 komentarjev

Delo od doma, uporaba lastne opreme, svojega mobilnika: večja storilnost, več nadur

BYOD je za menedžerje zlata jama.

ComputerWorld - Klasični delovnik od sedmih do treh (ali celo od šestih do dveh), kjer po navodilih nadrejenega na službenih strojih opravljamo delo in minuto po preteku delovnega časa pozabimo na obstoj službe, je preteklost. Delodajalcem je to že zelo dolgo jasno, a hkrati se krepi zavedanje, da je pomemben način. Ali drugače povedano, delavci potrebujejo nekaj korenčka, če naj delajo več in dlje. Delo od doma in uporaba lastnega mobilnega sta dva taka korenčka.

Pisali smo že, da...

66 komentarjev