»

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED...

11 komentarjev

Counter Strike 2 prihaja poleti

Slo-Tech - Nepričakovano je Valve sporočil, da lahko že letos poleti pričakujemo novo izdajo priljubljene igre Counter Strike 2. Poganjal ga bo pogon Source Engine 2 in bo na voljo kot brezplačna nadgradnja za igralce CS:GO. Še več, nekateri igralci bodo lahko beta verzije testirali že v teh dneh, čeprav Valve ni razkril, kako natančno so izbrali srečne preizkuševalce. Povabili jih bodo glede na parametre dosedanjega igra, nato pa bodo morali povabilo še sprejeti. Sčasoma se bo njihovo število povečevali, so še obljubili.

Valve se baha, da gre za največji tehnološki preskok doslej v franšizi Counter Strike, ki bo še leta prinašal nadgradnje in razširitve. Omenjajo nadgrajene mape, boljše dimne granate, posodobljene vizualne in zvočne učinke itd. Dimne granate bodo na primer postale pravi volumetrični objekti, ki se bodo odzivali na dogajanje v okolju - možno jih bo razpihati in vanje narediti "luknje". Ne glede na hitrost (tick rate) bo premikanje in streljanje enako odzivno za vse igralce...

21 komentarjev

Valve v Counter-Striku ne bo več dovolil preprodaje ključev

Slo-Tech - V priljubljeni igri Counter-Strike: Global Offensive igralci najdejo zaboje s koristnimi dodatki, za odprtje katerih potrebujejo posebne ključe. Te lahko za pravi denar kupijo od založnika ali pa od drugih igralcev na tržnici Steam Community Market. Slednjo možnost je Valve sedaj onemogočil, in sicer ključi niso več prenosljivi. Razlog je boj proti prevaram.

Kot pojasnjujejo v Valvu, so dolgo časa večino transakcij izvedli legitimni uporabniki, a se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Internetni kriminalci so odkrili, da je to dober način za pranje denarja, zato so v zadnjem času praktično vse transakcije izvedli ti. Preprodajo ključev v CS:GO so uporabljali za pranje in unovčenje nezakonito pridobljenega denarja. Zato se je Valve odločil, da novi ključi ne bodo več prenosljivi, torej jih tudi prodajati ne bo več možno. Omejitve veljajo le za nove ključe, medtem ko za obstoječe obstaja vse po starem. Vseeno to pomeni, da kmalu ne bo več česa prodajati, saj bodo stari...

1 komentar

Valve ne gleda zgodovine brskanja uporabnikov

Slo-Tech - Valve že vrsto let uporablja tehnologijo Anti-Cheat (VAC), ki jo sproti nadgrajujejo in omogoča iskanje goljufov v igrah in njihovo blokado. Podrobnosti sistema Valve noče razkriti, da ga ne bi hekerji dobili več podatkov, kako ga obiti, a v osnovi gre za preverjanje, da igralci ne goljufajo. Če VAC odkrije goljufe, jih blokira brez podrobnih informacij, kaj točno so storili. In sistem je kljub manjšim napakam, ki so jih sproti odpravljali, deloval brez večjih pretresov.

Včeraj pa so se na internetu pojavile informacije, da VAC spremlja vse domene, ki jih obiščete, in podatke posreduje Valvu. VAC naj bi spremljal podatke v lokalnem predpomnilniku DNS (DNS cache) in jih posredoval Valvu. Odziv uporabnikov je bil silovit, saj so početje Valva označili za...

24 komentarjev

Valve se pridružuje Fundaciji Linux

linuxfoundation.org - Valve je naslednje v vrsti podjetij, ki se je pridružilo Fundaciji Linux. Včeraj so namreč iz Valva sporočili, da so postali polnopravni člani te organizacije, kar ni presenetljivo, saj Valve že intenzivno dela na Linuxu. S tem Valve pridružuje pisani druščini podjetij, med katerimi so tudi ugledni člani, kot so IBM, Oracle, Samsung, Cisco in Google; je pa Valve prvo igričarsko podjetje v tej skupini.

Steam je na Linux prispel že lani, letos pa se je otresel oznake beta. Hkrati je letos septembra Valve napovedal razvoj SteamOS. Gre za operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in je v bistvu nadgradnja načina Big Picture v odjemalcu za Steam. V tem pogledu je videz prilagojen prikazu na televizorju in upravljanju z igralnim ploščkom. Iz...

86 komentarjev

Valve je napovedal SteamOS

Steam Big Picture, na katerem bo verjetno osnovan vmesnik SteamOS

vir: Steam
Steam - Pri Valve so zagnali novo podstran trgovine Steam, ki predstavlja SteamOS. Na njej predstavljajo glavne značilnosti prihajajočega operacijskega sistema, ki je osnovan na jedru Linuxa. Slednje je daleč od presenečenja, saj je Gabe Newel že pred časom odkrito kritiziral Windows 8 in njegovo slabšo podporo igram ter aplikacijam, kot je Steam, vsaj v primerjavi s predhodniki. Takrat se je začela odprta Valvova gonja proti Microsoftu, ki je vključevala izdajo klienta Steam in kar nekaj velikih naslovov, združljivih z Linuxom, SteamOS pa je le še en (pričakovan) korak. A SteamOS naj ne bil le čisti nadomestek operacijskega sistema Windows na namiznih računalnikih, saj skupaj s SteamOS Valve počasi gradi most, ki jih bo popeljal v dnevne sobe.

V lanskem decembru je...

103 komentarji

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

TechSpot - Minulo sredo izdan popravek za Valvovo distribucijsko platformo Steam vsebuje nekaj zelo zanimivih nizov:


“SteamUI_JoinDialog_SharedLicense_Title” “Shared game library”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_OwnerText” “Just so you know, your games are currently in use by %borrower%. Playing now will send %borrower% a notice that it’s time to quit.”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_BorrowerText” “This shared game is currently unavailable. Please try again later or buy this game for your own library.”


Ti nizi še niso v rabi, vendar bi (kot je za Valve že običajno) lahko namigovali na skorajšnjo izvedbo posojanja iger znotraj Steama. Kot kaže, iger ne bo mogoče prodati, jih bo pa mogoče "posoditi" prijatelju, podobno kot je to že mogoče na Kindlih.

Posojen naslov se bo - ko in če Valve to dokončno omogoči - začasno prenesel v prijateljevo knjižnico (Steam library), ter mu bo tam na voljo, dokler ne bo izvorni lastnik zahteval vrnitve (tako, da bo spet sam začel igrati...

11 komentarjev

Valve se podaja med izdelovalce strojne opreme

Valve Software - Podjetje Valve je znano po razvoju video in računalniški iger in distribuciji digitalnih vsebin, medtem ko se s strojno opremo niso pečali. Leta 1996 ustanovljeno podjetje je zaslovelo s franšizo igro Half-Life, danes pa jo poznamo po spletni trgovini Steam. Nepredstavljivo pa bi bilo, če bi Valve izdelal recimo - miško. A tudi za Microsoft so nekoč govorili podobno.

Valve je objavil oglas za delo industrijskega oblikovalca. Pomenljiv je zapis, da "jih frustrira pomanjkanje inovacije na področju računalniške strojne opreme," zato bodo "vskočili in zapolnili to praznino na tržišču". Dodajajo, da bistvenih sprememb...

17 komentarjev