»

Pionir navidezne resničnost John Carmack zapušča Meto

Slo-Tech - Ameriški pionir navidezne resničnosti John Carmack, ki je kariero začel kot soustanovitelj podjetja id Software in je v 90. letih ustvaril legendarne igre Doom, Quake in Wolfenstein, kasneje pa je delal v Oculusu kot tehnični direktor, se sedaj poslavlja iz Mete, ki je bila kupila Oculus. Potem ko sta o novici poročala Business Insider in The New York Times, jo je Carmack potrdil tudi na družbenih omrežjih.

Zapisal je, da odhaja z mešanimi občutki. Čeprav je Quest 2 dober kos strojne opreme, skoraj povsem v skladu z željami, podjetje zapušča zaradi neučinkovitosti. Zapisal je, da ga boli srce ob strahotni neučinkovitosti v podjetju, ki ima ogromne količine sredstev, virov in tudi ogromno sposobnih ljudi, a se ves čas strelja v nogo. Meni, da delujejo kvečjemu s polovično učinkovitostjo, česar ne more sprejeti. V pismu ni bil kritičen do izdelka ali ideje, temveč je kritiziral izključno način delovanja v podjetju. Do delovanja v Meti je bil kritičen že dlje časa, je zapisal na...

19 komentarjev

Google naznanil telefon Pixel 6a in uro Pixel Watch

vir: Google
Google - Na letošnjem pomladnem dogodku Google I/O je bila vnovič v ospredju "ljudska" različica telefona Pixel, tokrat 6a. Toda to je bila le ena od strojnih najav, saj je velikan pokazal tudi uro Pixel Watch, slušalke Pixel Buds Pro in podražil s prihajajočim Pixlom 7, tablico in AR očali.

Po treh letih - s premorom zaradi pandemije - se je Googlov predstavitveni dogodek Google I/O zopet vrnil v živi izvedbi v Shoreline Amphitheatru. Kot je že navada, je bila dve uri trajajoča tiskovka nabito polna programskih novosti v Googlovih aplikacijah in Androidu, toda tokrat smo videli tudi kar nekaj novih napravic (skrajšan video povzetek). Začetna med njimi je bila najslabše varovana skrivnost to pomlad, ura Pixel Watch. Na njej teče operacijski sistem Wear OS 3, ki ga podjetje razvija skupaj s Samsungom, in seveda pozna tesno sprego s Fitbitovimi pripomočki ter aplikacijami. Med naštetimi funkcijami smo lahko slišali pričakovane reči, kot so usmerjanje s pomočjo GPSa, plačevanje s prerojeno...

11 komentarjev

Znamka Oculus se poslavlja

Project Cambria

vir: Meta
Meta - Čeprav je najava, da se je Facebook preimenoval v Meto, pobrala večino pozornosti, pa je dogodek Connect 2021 postregel še z mnogimi zanimivostmi s področja navidezne resničnosti.

Zuckerbergova uvodna predstavitev (krajši video povzetek) na štartu konference Connect 2021 je najavo preimenovanja krovnega podjetja postavila šele na sam konec, zato je bilo treba na dodatne detajle počakati na objave ter srečanja, ki so sledili. Ker nov naziv izraža predvsem deklarirano usmeritev proti metaverzumu, katerega obvezna komponenta je tehnologija navidezne resničnosti, ni posebej nenavadno, da bodo znamko Meta v bližnji prihodnosti nalepili tudi na svoje VR naočnike. Ime Oculus se tako poslavlja in naj bi ga postopno umaknili preko leta 2022, ko bodo naočniki Oculus Quest 2 postali Meta Quest 2. Če je kdo ob tem pomislil, da bi lahko na smetišče romala tudi dejanska povezava s Facebookom, v katero smo trenutno ob rabi naočnikov prisiljeni, se ni preveč zmotil, kajti v podjetju za prihodnje...

0 komentarjev

Oculus je odklenil naočnike Go

vir: Oculus
Oculus - Trud Johna Carmacka, da bi po koncu aktualnosti odklenili Oculusove VR naočnike Go, je poplačan, kajti v podjetju so izdali inačico OSa s superuporabniškim dostopom.

Oculusova linija VR naočnikov Quest je uspešnica, zato je bilo logično, da bodo njihove predhodnike, Oculus Go, upokojili - to se je tudi zgodilo s koncem lanskega leta. A kar je za tržnike končana zgodba, je lahko za tehnološke zanesenjake šele začetek novega poglavja. John Carmack, ki v podjetju trenutno opravlja vlogo "svetovalnega CTOja" (ker se je sicer preusmeril v raziskovanje strojnega učenja), si je tako že dlje časa prizadeval, da bi ob koncu prodaje Go odprli in sleherniku omogočili superuporabniški dostop do strojnega drobovja. To je koristno v več ozirih; kot prvo omogoča posodabljanje programja tudi po koncu uradne podpore za napravo, seveda pa odpira vrata tudi raznoraznim modifikacijam, saj lahko z root dostopom spreminjamo delovanje čipov in drugih elementov.

V rabi naj bi bilo sicer nekaj čez 2...

4 komentarji

Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Road to VR - Pri Facebooku bodo s koncem leta nehali prodajati naočnike za navidezno resničnost Oculus Go in se, ko gre za od PCjev neodvisne VR naprave, povsem osredotočili na Oculus Quest. Zanj bodo odprli tudi novo nalinijsko trgovino z vsebinami, ki bo imela bolj zrahljane kriterije glede na obstoječo Oculus Store.

Pred dvema letoma so pri Facebooku, v želji po nadgradnji vstopne VR naprave Gear VR, lansirali naočnike Oculus Go. Za pod dvesto evrov je z njimi mogoče dobiti od PCja samostojen navideznoresničnostni prikazovalnik s tremi prostostnimi stopnjami - to je, obračanjem po vseh treh oseh. Lansko pomlad so izkušnjo brez kablov nadgradili še enkrat in splovili Oculus Quest; ti naočniki imajo šest prostostnih stopenj zaznave gibanja, torej tudi premikanje po prostoru, in gibalne igratorje, kasneje so dobili celo zmožnost povezave s PCji. Sistem je postal velika uspešnica in vsebine zanj so v prvem letu napravile več kot sto milijonov dolarjev prometa.

Zato niti ni presenetljivo, da...

28 komentarjev

Googlov Daydream je mrtev

Variety - Pri Googlu so povedali, da ustavljajo prodajo VR naočnikov Daydream View, obenem pa jih prihajajoči telefon Pixel 4 ne bo več podpiral. Trgovinica in aplikacije za obstoječe uporabnike zaenkrat ostajajo.

Googlova platforma Daydream sloni na enaki zamisli kot Gear VR: uporabi pametnega telefona in naočnikov, kamor se telefon vstavi, da na ta način dobimo zelo preprost sistem za navideno resničnost. Ko je družba projekt leta 2016 razkrila, je imela z njim ogromne ambicije: stotine milijonov uporabnikov in večmilijardni trg, ki bi bil pomemben segment Androida. Upi so sloneli predvsem na zgodnjem uspehu Gear VRa, ki ga je Samsung po izidu hitro prodal v več milijonih kosov, ter relativni priljubljenosti kartonastih očal Google Cardboard. Toda prodaja se je nato hitro nižala in v samem konceptu telefonične navidezne resničnosti so začele zevati nepremostljive luknje. Že na pomlad je bilo slutiti, da Daydream ugaša, saj ga na dogodku Google I/O niso niti omenili, medtem ko v...

13 komentarjev

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev

Google Earth VR - modri planet v navidezni resničnosti

Google - Imamo Google Earth, v katerem lahko gledamo satelitske posnetke Zemlje, imamo pametne telefone in imamo naglavne komplete za navidezno resničnost. Kaj neki bi dobili, če bi to združili, so se vprašali v Googlu, in nastal je Google Earth VR. Zamisel je divje preprosta, rezultat pa osupljiv.

Google Earth VR je za zdaj na voljo le za lastnike HTC Vive in tako bo po Googlovih besedah tudi do nadaljnjega, snamemo pa ga s Steama. Toda sama storitev deluje kot iz znanstvenofantastičnega filma. V Google Earth VR se lahko sprehajamo po velemestih, letimo okrog nebotičnikov, skočimo v atmosfero in poletimo okrog Zemlje. Izkušnja je tako realistična, pravi Google, da so imeli precej težav s potovalno slabostjo, zato med hitrim letanjem okolico zameglijo in prikazujejo...

13 komentarjev

Googlov dogodek: Pixel in Pixel XL, Google Home, Google Wifi, Chromecast Ultra

Slo-Tech - Google je danes popoldne organiziral velik medijski dogodek, v kar so se razrasle tiskovne konference, na katerih podjetja predstavljajo ne enega, temveč celo paleto izdelkov. Tudi današnji Googlov dogodek ni bil nič drugačen, čeprav smo skoraj vse poznali že vnaprej. Glavna sta seveda pametna telefona Pixel in Pixel XL, dobrodošle dopolnitve pa so glasovni pomočnik Google Home, brezžični usmerjevalnik Wifi, Chromecast Ultra z ločljivostjo 4K in Daydream VR.

Najprej k telefonom. Znamka Nexus se umika novemu poimenovanju Pixel, ki bo zaživelo v dveh telefonih: Pixel bo imel 5 palcev velik zaslon, Pixel XL pa pol palca večjega, sicer pa sta domala enaka. Oba imata aluminijasto ohišje (črno, sivo ali modro) s steklenim panelom na zadnji strani. Prvi ima...

102 komentarja