»

Ranljivost v poštnem strežniku Exim

Slo-Tech - V vseh verzijah poštnega strežnika Exim (mail transfer agent) so odkrili varnostne luknje, ki napadalcem omogočajo oddaljeni zagon poljubne kode (remote code execution). Ranljivost je odkril anonimni varnostni raziskovalec in jo prijavil prek Trend Microvega mehanizma Zero Day Initiative. Povzroča tako nestabilno delovanje in kvarjenje podatkov kakor tudi izrabo za poganjanje nepooblaščene kode. Napaka tiči v storitvi SMTP (odhodna pošta), kjer lahko pride do prekoračitve naslovnega prostora (out-of-bounds write).

ZDI je proizvajalca o napaki obvestil že junija lani (!) in ponovno maja letos, a popravka niso izdali. ZDI je zato ta teden javno objavil podrobnosti v opozorilu CVE-2023-42115, kjer so razkrili tudi vso komunikacijo z Eximom. Tovrstni strežniki so zelo obetavne tarče, ker so običajno dostopni z interneta, zato omogočajo vdor v interne sisteme. Hkrati je Exim najpopularnejša programska oprema za MTA. V preteklosti so se ranljivosti v Eximu že izkoriščale tudi v praksi....

17 komentarjev

Odkrita (in že odpravljena) resna ranljivost v Signalu

The Hacker News - Natalie Silvanovich, raziskovalka pri Google Project Zero je konec septembra odkrila resno napako v aplikaciji za varno sporočanje Signal. Napaka je napadalcu omogočala oddaljen vklop mikrofona pri uporabniku Signala in posledično prisluškovanje pogovorom v prostoru, kjer se nahaja telefon.

Za izrabo je bila potrebna prilagojena različica Signala, s katero je napadalec poklical na ciljni telefon. Če se klicana oseba ni oglasila, je napadalec lahko sprožil samodejni odgovor oz. samodejno vzpostavitev zveze s klicočim.

Logična napaka pri obravnavi klicev je bila omejena na platformo Android (na iOS se klic zaradi nepričakovanega zaporedja stanj klica zveza ni samodejno vzpostavila) in sicer zaradi omejitev tehnologije WebRTC.

Natalie Silvanovich je ranljivost javila razvijalcem Signala prejšnji teden, razvijalci pa so se odzvali v zgolj nekaj urah in napako z različico v4.47.7 odpravili.

Svoje telefone redno posodabljate?

39 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev

Resna ranljivost v Bluetoothu

Slo-Tech - V implementaciji Bluetootha za Android, iOS, Windows in Linux so odkrili skupino ranljivosti, poimenovanih BlueBorne, ki napadalcem omogočajo napad na napravo, ne da bi se z njo sploh povezali (pair). Z izkoriščanjem teh ranljivosti lahko napadalci na napravah poganjajo zlonamerno kodo, izvajajo napade MITM ter prestrezajo komunikacijo. Izrabiti jih je mogoče tudi pri pisanju črva, ki se samodejno širi po napravah v bližini. V Armisu, kjer so ranljivosti prvi odkrili, poudarjajo, da gre za najresnejšo varnostno ranljivost v Bluetoothu doslej.

Ranljivih naj bi bil okrog pet milijard naprav. Proizvajalci programske opreme so z ranljivostjo seznanjeni in že pripravljajo popravke - nekateri so jih že - a vse naprave posodobitev ne bodo...

26 komentarjev

Najdena resna varnostna ranljivost v AJPESovi podpisni komponenti

Slo-Tech - V nedeljo popoldan se je na nas (in na SI-CERT) preko omrežja Tor obrnil neimenovan varnostni raziskovalec, ki je odkril več resnih varnostnih ranljivosti v podpisni komponenti, ki jo uporablja AJPES. Gre za aplikacijo mdSign, s pomočjo katere zavezanci podpisujejo dokumente, ki jih elektronsko oddajajo AJPES-u. Ker je bilo obvestil v zvezi s to spletno stranjo iz različnih virov v zadnjem času kar precej in ker gre v tem primeru res za jagodni izbor, smo se odločili prejeto obvestilo objaviti nemudoma.

Varnostni raziskovalec je ugotovil, da zaradi napake v podpisni komponenti obstaja možnost, da napadalec, ki ima zmožnost izvesti aktiven napad s posrednikom (tim. MITM napad), žrtev pretenta, da z zasebnim ključem svojega kvalificiranega digitalnega potrdila...

201 komentar

Google spet razkril nezkrpano ranljivost v Windows

Slo-Tech - Google je ponovno ujezil Microsoft, saj je spet razkril podrobnosti o varnostni luknji, preden je Microsoft pripravil in izdal popravek zanjo. To se načeloma ne počne, a če proizvajalec luknjičaste programske opreme ne reagira na opozorila o luknji, je to sprejemljiva poteza. Google in Microsoft sta se že pred dvema letoma pregovarjala, ali je 90 dni dovolj dolgo obdobje, da bi proizvajalec moral pokrpati luknje. Google vztraja pri brezpogojnem spoštovanju tega lastnega roka, zato njegovi raziskovalci po 90 dneh od obvestila proizvajalcu luknjo razgrnejo javnosti, medtem ko Microsoft poudarja, da stvari niso črno-bele. Pred tremi meseci se je zgodilo isto in spet je Microsoft tarnal, da se Google obnaša grdo.

To pot se je zgodilo podobno. Google je razkril...

9 komentarjev

Odkriti kritični ranljivosti v TrueCryptu

threatpost - TrueCrypt je še vedno precej priljubljen program za šifriranje podatkov, pa čeprav so maja lani razvijalci še vedno ne docela pojasnjeno in v precejšnji naglici prekinili razvoj programa. Temeljit varnostni pregled njegove izvorne kode (audit) se je kljub ustavitvi razvoja nadaljeval in ni odkril večjih pomanjkljivosti v kodi. Sedaj pa so odkrili dve ranljivosti, ki omogočata napad na sisteme, ki imajo nameščen TrueCrypt. Varnostni strokovnjaki zato vsem, ki morebiti še vedno vztrajajo na TrueCryptu, svetujejo, da se od njega resnično poslovijo.

Ranljivosti je našel James Forshaw iz Googlovega Project Zero in o njihovem obstoju svet najprej obvestil prek Twitterja. Ranljivosti sta bili...

51 komentarjev