»

Yahoo bo uporabnikom zaradi vdora razdelil 117 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Yahoojevi uporabniki, ki so med 1. januarjem 2012 in 31. decembrom 2016 imeli odprt elektronski predal pri podjetju, so upravičeni do odškodnine zaradi hekerskih vdorov. Hekerski vdor leta 2013 je namreč odnesel osebne podatke kar treh milijard uporabnikov, leto pozneje pa se je zgodil še en manjši. Poleg teh najbolj razvpitih je bil Yahoo žrtev manjših vdorov tudi v letih 2012, 2015 in 2016. Zaradi tega so sklenili poravnavo, po kateri bodo uporabnikom razdelili 117,5 milijona dolarjev. Višina odškodnine za posameznega uporabnika bo odvisna od tega, koliko se jih bo prijavilo; navzgor je omejena na 358 dolarjev. Kdor pa bo uspel dokazati dejansko monetarno škodo, lahko zahteva do 25.000 dolarjev.

Pogojem iz skupinske tožbe ustreza 194 milijonov Američanov z 896 milijoni računov. Ena izmed zahtev za upravičenost je tudi sodelovanje v programu nadzora kreditne kartice zaradi vdora (credit monitoring), saj je poravnava v glavnem namenjena kritju te storitve. Kdor jo je naročil in...

9 komentarjev

Yahoo za vdor vedel že pred dvema letoma

Slo-Tech - Hekerski vdor v Yahoo izpred dveh let, ki so ga v podjetju odkrili letos in zaradi katerega grozi, da bo Verizonov prevzem padel v vodo, vendarle ni presenetil čisto vseh zaposlenih. Za napad, v katerem so hekerji odnesli osebne podatke vsaj 500 milijonov uporabnikov, so nekateri zaposleni vedeli že kmalu po vdoru leta 2014, je Yahoo razkril v poročilu za SEC (ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev). To je v nasprotju s septembrskimi trditvami, da so vdor odkrili šele pri nedavnem pregledu.

V poročilu so namreč zapisali, da so ustanovili posebno neodvisno skupino, ki bo preiskala vdor in obseg védenja o vdoru v podjetju leta 2014. Znanih je tudi nekaj več podrobnosti o vdoru, za katerega zdaj spet obtožujejo državne hekerje iz neimenovane države. Napad naj bi bili...

2 komentarja

Apple, Google, Intel in Adobe sedaj ponujajo 415-milijonsko odškodnino

Slo-Tech - Nadaljuje se skupinska tožba zaposlenih v Applu, Googlu, Intelu in Adobu zoper delodajalce, ker so se ti kartelno dogovorili, da ne bodo drug drugemu speljevali delavcev, zaradi česar so bile plače nižje, kot bi bile na prostem trgu. V postopku iz leta 2012 se je trojica podjetij Intuit, Pixar in Lucasfilm že poravnala in delavcem izplačala 20 milijonov dolarjev odškodnine, velika četverica pa se še ni uspela sporazumeti. Nova ponudba znaša 415 milijonov dolarjev.

Lani maja so predlagali 325 milijonov dolarjev odškodnine za skupno 64.000 prizadetih zaposlenih, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Ocenila je, da mora biti odškodnina vsaj sorazmerna tisti, ki so jo izposlovali v trojici Intuit, Pixar in Lucasfilm ali večja, ker sta bila Googlov Eric Schmidt in...

49 komentarjev

Apple, Google, Intel in Adobe vztrajajo pri 325-milijonski odškodnini delavcem

vir: Reuters
Reuters - Adobe, Apple, Google in Intel se ne strinjajo z odločitvijo kalifornijske sodnice Lucy Koh, ki je razveljavila dogovor o poravnavi v zloglasnem primeru kartelnega dogovarjanja o nanovačenju zaposlenih in s tem zadrževanjem njihovih plač. Podjetja so na prizivno sodišče vložila pritožbo.

Spomnimo, da gre za primer iz leta 2012, ki je vključeval še podjetja Intuit, Pixar in Lucasfilm. Vseh sedem podjetij se je med leti 2005-2010 nezakonito dogovorilo, da ne bodo poizkušali speljati zaposlenih pri konkurenci. To je podjetjem omogočilo, da so izplačevala nižje plače. Trojica se je poravnala in prizadetim zaposlenim izplačala 20 milijonov dolarjev, velika četverica pa je spustila v tožbo.

V skupinski tožbi so jim nekdanji inženirji očitali kartelno dogovarjanje,...

3 komentarji

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

vir: Reuters
Reuters - Ameriška sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz primera Apple-Samsung, je razveljavila 325 milijonov dolarjev težko poravnavo v tožbi inženirjev proti Adobu, Applu in Intelu Googlu zaradi kartelnega dogovarjanja o višini plač in nenovačenju delavcev pri konkurenci.

V prvotnem postopku iz leta 2012 so bili med obtoženimi še Intuit, Pixar in Lucasfilm, ki so se že pred tem ločeno poravnali za 20 milijonov dolarjev. Veliki četverici so očitali, da so zaradi medsebojnih dogovorov oškodovali delavce, ki so prejemali nižje plače, kot bi si jih lahko izpogajali, če bi deloval prosti trg. Tožba se nanaša na obdobje v letih 2005-2010.

Sojenje je bilo zanimivo zlasti zato, ker so v javnost prišla številna elektronska sporočila med vodilnimi v toženih podjetjih. V Googlu...

12 komentarjev

Sony poravnava zaradi vdora v PSN stala 15 milijonov dolarjev

Ars Technica - Končala se je Sonyjeva saga, ki se je začela leta 2011 s hekerskim vdorom v njihov PlayStation Newtork, ko so hekerji ukradli goro osebnih podatkov uporabnikov, med njimi tudi številke kreditnih kartic. Nezadovoljni uporabniki so zoper Sony sprožili skupinsko odškodninsko tožbo, ki se je končala s poravnavo, ki bo Sony stala 15 milijonov dolarjev. To seveda še zdaleč niso vsi stroški, ki so jih imeli z vdorom, saj je treba k tem prišteti še oportunitetno izgubo zaradi izpada storitve, stroške preiskave in nadgradnje sistema ter seveda pravne stroške.

Samo za pravdanje je Sony porabil 2,75 milijona dolarjev. Poleg tega bodo uporabniki dobili do 12 milijonov dolarjev odškodnine v različni obliki. Ta bo odvisna od tega, ali so ti v preteklosti sprejeli paket...

6 komentarjev