»

Google nadaljuje z razvojem tehnologije Soli

vir: Google
Google - Pri Googlu so malo odškrnili vrata laboratorija za razvoj naprednih tehnologij in pojasnili, v katero smer razvijajo svoj "mini radar" Soli, s katerim nameravajo zaznavati ne le ročne geste, temveč gibanje celotnega telesa oseb v bližini naprav.

Ena bolj skrivnostnih Googlovih izpostav je laboratorij ATAP, kar je kratica za Advanced Technology and Projects. Tam so med drugim razvili mini radarček Soli, katerega namen je bil sprva prostoročen nadzor naprav s kretnjami, na primer pri telefonu Pixel 4. Toda pri njem se ideja še ni najbolje obnesla in novejši Googlovi telefoni senzorja nimajo več vgrajenega. Tri leta pozneje so inženirji pripravljeni spregovoriti o naslednji generaciji radarčka, ki mu bodo precej razširili namembnost: ne bo več zaznaval zgolj rok, temveč gibanje celotnega telesa, z obračanjem glave vred. Zamisel se vklaplja v Googlovo idejo razvoja novega "jezika" za interakcijo s stroji, s katerim želijo napraviti nadzor sodobne elektronike bolj organski.



V praksi...

14 komentarjev

Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

vir: Google
Google - Po tem, ko smo o telefonih Pixel 6 skozi mini najave in pobege informacij izvedeli že skoraj vse, je v bistvu še največje razkritje uradne najave njuna konkurenčna cena.

Pri Googlu si nas prizadevajo že od poletja prepričati, da s telefoni Pixel 6 mislijo resno in da so naposled napravili dobro zaokrožene naprave za srednji in višji del trga. Večino specifikacij zato že poznamo. Pixel 6 in Pixel 6 Pro imata novo obliko z zadebeljenim delom s foto objektivi, ki se razteza po vsej širini telefona. Manjši ima 6,4-palčni AMOLED zaslon ločljivosti 2340×1080 pik in osveževanja 90 Hz, večji pa 6,7-palčnega s 3120×1440 pikami in spremenljivim osveževanjem do 120 Hz. Glede na pretekle pixle je dobro nadgrajen fotografski del, kjer ima glavna kamerica tipalo s 50 megapiksli, ki pa privzeto štiri združuje, zato je efektivna ločljivost nekje 12,5 MP. Obe izvedenki imata še ultraširokokotni objektiv z 12 MP, le Pro pa ima še telefoto s 48 MP in štirikratno optično povečavo. Osnovna inačica ima...

44 komentarjev

Huawei predstavil nove telefone Mate 40

Porschejeva različica za 2.295 evrov.

Slo-Tech - Paradna modela sta Huawei Mate 40 Pro in Pro+, oba si delita zaobljen 6,76-palčen OLED zaslon z ločljivostjo 2772 x 1344 pik, 50 W brezžično in 66 W ožičeno polnjenje svojih 4.400 mAh akumulatorjev, sta odporna proti vodi in prahu po standardu IP 68, oba poganja novi čip Kirin 9000, izdelan po 5 nm tehnološkem postopku. Za slednjega pri Huaweiju pravijo, da je prvi 5 nm 5G procesor in da je zaradi več tranzistorjev obenem tudi močnejši od procesorjev, ki bodo poganjali nove iPhone.

Na Kirinu sicer moči združujeta osemjedrni osrednji in 24 jedrni grafični procesor, glavno vprašanje pa je, koliko zaloge imajo pri Huaweiju, saj jih bodo zaradi uveljavitve ameriških sankcij morali prenehati izdelovati. Ocene analitikov pravijo, da naj bi najmočnejši Kirini pošli nekje prihodnje leto, zaradi česar se novi telefoni odlično prodajajo na Kitajskem, namreč zaradi bojazni uporabnikov, da se bo morda treba že čez nekaj mesecev sprijazniti z manj močno napravo.

Kot običajno je tudi tokrat...

87 komentarjev

Kdo bo kupoval telefone za tisočaka?

Slo-Tech - V zadnjem času so se razmahnili telefoni, ki stanejo več kot (dolarskega) tisočaka. Samsungov Galaxy Note 10 Plus, Applov iPhone 11 Pro in celo Huaweijev Mate 30 Pro so vsi v tem razredu, kar bi dalo vtis, da gredo tudi tako drugi aparati za med. Resnica pa je precej drugačna, v raziskavi ugotavlja NPD. Tisočaka za telefon je preveč za veliko večino uporabnikov. Manj kot 10 odstotkov Američanov je pripravljenih za telefon odšteti več kot 1000 dolarjev.

To pa predstavlja nevarnost za 5G, saj bo tehnologija sprva na voljo v najdražjih modelih (za okoli 1200 dolarjev) - in ti se ne bodo hitro prodajali. Če pa ne bo uporabnikov, ki bodo pritiskali na operaterje, da potrebujejo pokritost s 5G, tudi pokritosti lep čas ne bo. Razlike so tudi geografske. V New Yorku in Los Angelesu so ljudje v povprečju bolj pripravljeni plačati 1000 dolarjev za telefon, torej bo tudi tam najprej vzniknil 5G. V raziskavo so torej odkrili, da so ljudje iz bogatejših okolij pripravljeni plačati več in da...

154 komentarjev

Kdo je (bil) Lzplay.net

Slo-Tech - Najnovejši Huaweijev telefon Mate 30, ki je izšel minuli mesec, zaradi znanih peripetij z ameriško administracijo nima več Googlovih aplikacij. To je za nekatere potencialne kupce velik manko, zato so začeli iskati možnost, kako nanj namestiti aplikacije ročno. Na telefonih, ki imajo odklenjen zaganjalnik (bootloader), to ni težko, saj lahko na sistemsko particijo zapečemo nov ROM in tudi Googlove aplikacije (Open Gapps). Toda Mate 30 ima zaganjalnik zaklenjen. Pojavile so se zelo sumljive alternative.

Daleč najpopularnejša, dasi sedaj že zaklenjena, je bila stran Lzplay.net. Zadoščalo je, da smo stran obiskali, namestili tamkajšnjo aplikacijo, nekajkrat kliknili Next in I agree, pa so se na telefonu pojavile Google aplikacije. YouTube, Maps, vse je bilo. A pogled v drobovje Lzplay razkrije, da gre za izjemno nevarno prakso.

Lzplay uporablja Androidov Mobile Device Management (MDM), ki je namenjen poslovnim uporabnikom. Če je vaš Android del omrežja podjetja, storitve, kot je...

6 komentarjev

Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

AnandTech - Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo...

112 komentarjev

Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Sredi septembra naj bi Huawei v Münchnu predstavil svoja nova paradna konja med pametnimi telefoni, modela Mate 30 in 30 Pro. A novinca utegneta naleteti na nepremostljivo oviro ob splovitvi, saj po zagotovilih predstavnikov Googla napravi ne bosta smeli uporabljati Googlovih storitev in aplikacij. Gre za posledice odločitve administracije v Washingtonu, po kateri ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi telekomunikacijskimi podjetji.

Huawei je sicer maja dobil tri mesece trajajočo izjemo od prepovedi, da bi lahko zagotavljal podporo in nadgradnje za svoje obstoječe naprave, pred dobrim tednom dni pa so ta rok podaljšali še do 19. novembra. Toda to še vedno velja le za telefone, ki so že na trgu, ne pa tudi za...

72 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Tu je Huawei Mate 9

Slo-Tech - Leto dni po izidu osmice je Huawei izdal nov telefon višjega razreda z imenom Mate 9. Telefon, namenjen najzahtevnejšim in najpremožnejšim uporabnikom, ima 5,9-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080, kar ustreza 373 dpi. Nov telefon ima zmogljiv 16-nm procesor Kirin 960, ki ima osem jeder po standardu big.LITTLE - štiri ARM Cortex A73 z 2,4 GHz (ki je 10-20 odstotkov hitrejši od A72) in štiri A53 z 1,8 GHz, grafično jedro pa je Mali G71 z 900 MHz. Kirin 960 podpira tudi pomnilnik LPDDR4 pri 1800 MHz in flash UFS 2.1 ter ima polno podporo za Vulkan API. To je podobno kot Snapdragon 820 ali Samsung Exynos 8890, kar kaže, kako visoko cilja Huawei.

Telefon ima še 4 GB pomnilnika in dvojno kamero Leica (črnobela 20 MP...

100 komentarjev