»

Facebookove kriptovalute uradno konec

Slo-Tech - Pred tremi leti se je Facebook pridružil vsesplošnemu navdušenju nad kriptovalutami in najavil lastno kriptovaluto. Konzorcij je kmalu razpadel, sedaj pa bo pokončal še zadnje ostanke nesojenega poizkusa. Kriptovaluta Novi, ki jo je pilotno vodila Meta (prej Facebook), se 1. septembra poslavlja.

Ko so se velikopotezni načrti o kriptovaluti sesuli, je ostal projekt Novi. Pilotni projekt Novi je od oktobra 2021 deloval v delu ZDA in v Gvatemali, a je bilo ves čas jasno, da prihodnosti nima. V začetku leta je Facebook (Meta) ukinil kriptovaluto diem, v katero se je pretvorila prvotna zamisel Libre. Diem ne bi bil klasična kriptovaluta, temveč bolj finančna ustanova, ki bi nudila storitve 1,7 milijarde ljudem brez bančnega računa. Facebook tega seveda ne bi počel iz golega altruizma, temveč ker so v bančništvu podatki o komitentih in uporabnikih, kar je možno monetizirati. Facebook je lastno virtualno valuto Credits imel že leta 2011, a je bila namenjena plačevanju v igrah. A z Libro...

15 komentarjev

Zuckerberg s svojimi odgovori ni prepričal ameriških poslancev

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Prvi človek Facebooka je včeraj sedel pred člane Komisije za finančne storitve ameriškega Kongresa, da bi pojasnil zakaj je dobro, da njegovo podjetje nadaljuje z uvedbo svoje kriptovalute Libra. Na prvi pogled vse skupaj ni bilo preveč uspešno, praktično vsak od poslancev je Zuckerbergu postregel z bogato zgodovino najrazličnejših kršitev, ki je je podjetje zagrešilo v zadnjih letih.

Sama predsednica Komisije, demokratka Maxine Waters je izrazila globoko skepso, zlasti zaradi vloge njegove platforme pri ruskem vmešavanju v predsedniške volitve 2016, pa tudi zaradi zadnje odločitve vodstva Facebooka, da v političnih oglasih ne bodo preverjali resničnosti navedenih dejstev. Watersova je povzela, da je podjetje doslej že prevečkrat pogrnilo pri vprašanjih nacionalnega interesa, da bi mu zdaj dovolili še eksperiment z lastno valuto, ki utegne zamajati mednarodne finance in tudi položaj ameriškega dolarja.

Molčali niso niti republikanci, ki so Zuckerbergu očitali, da se ni zmenil za...

25 komentarjev

Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Slo-Tech - Teden dni po napovedi PayPala, da se umika iz konzorcija za novo kriptovaluto libra pod Facebookovo patronažo, je videti usoda konzorcija čedalje bolj negotova. Odstopajo namreč še velikani Visa, Mastercard, eBay, Stripe in drugi. To pa pomeni, da v združenju ni več nobenega večjega ponudnika obdelave plačil, kar predstavlja resno oviro za projekt. Odstopi so do neke mere gotovo povezani z neodobravanjem nove valute, ki veje iz političnih vrst. V ZDA so na primer nekateri senatorji Visi in Mastercardu svetovali, naj premislijo o sodelovanju v projektu, ki lahko trči na številne pravne težave.

Iz Vise so sporočili, da so se odločili, da h konzorciju za libro ta trenutek ne pristopijo. Dodajajo, da bodo natančno spremljali situacijo in končno odločitev sprejeli na podlagi več faktorjev, med katerimi bo tudi sposobnost spoštovanja vseh predpisov. Iz eBaya pa so sporočili, da spoštujejo vizijo, ki jo predstavlja libra, a ne bodo nadaljevali kot ustanovni član, ker so osredotočeni na...

13 komentarjev

Francoski finančni minister: EU potrebuje svojo kriptovaluto

vir: Pixabay

vir: Neowin
Neowin - Bruno Le Maire, francoski minister za finance, je na srečanju s kolegi iz držav članic v Helsinkih izjavil, da bi EU morala razmisliti o lastni javni kriptovaluti, in s tem ustvariti nekakšno protiutež Facebookovi Libri. Dejal je še, da se bodo prvi pogovori o tem pričeli že prihodnji mesec. Kot smo poročali pred dnevi, želi Facebook libro registrirati v Švici.

Le Maire je znova ponovil strahove, ki jih je Francija nekajkrat izrazila zadnje dni, namreč, da bi libra lahko škodovala potrošnikom, pa tudi načela suverenost EU. Zato po njihovem mnenju pod danimi pogoji ne bi smeli dopustiti njenega širjenja na ozemlju unije.

Države članice je pozval, da kot prvi protiukrep čimprej znižajo stroške in čas izvajanja plačil...

135 komentarjev

Valuto libra želijo registrirati v Švici

Slo-Tech - Švicarski nadzori organ za finančne trge (FINMA) je potrdil navedbe Facebooka in ostalih razvijalcev digitalne valute libra, da jo želijo ti registrirati v Švici. Ob tem je FINMA podala razlago, kako se v primerih digitalnih kovancev z realnim kritjem (stable coins) uporabljajo švicarski predpisi in kaj bo morala libra izpolnjevati. Ni še gotovo, da bo licenco za digitalni denar v Švici tudi dejansko dobila, saj je FINMA povedala, da bo morala Libra Association izpolnjevati enaka pravila kot banke, ker ocenjujejo, da libra ne bo le globalni plačilni sistem. To pomeni določene zahteve glede likvidnosti in kapitalske ustreznosti, hkrati pa veljajo v Švici strogi zakoni proti pranju denarja. Tako ostaja neznanka, ali bo konzorciju uspelo...

42 komentarjev

Ameriška politika nad Facebookovo Libro

vir: Flickr

Slo-Tech - Demokratski poslanci v Kongresu pripravljajo zakon, ki bi lahko preprečil nastanek Facebookove kriptovalute. Libra pa ni edina tarča predpisa, saj bi ta v primeru veljavnosti na splošno prepovedal velikim tehnološkim podjetjem, da se po strani ukvarjajo še z bančnimi posli. Nekateri mediji so se dokopali do osnutka zakona in njegovo besedilo take družbe definira po globalnih prihodkih; ti morajo letno znašati najmanj 25 milijard ameriških dolarjev, podjetja pa se morajo ukvarjati s ponujanjem bodisi spletne trgovinske ali menjalniške platforme ali pa platforme, ki med sabo povezuje tretje osebe. Facebook tako zagotovo pade v to skupino.

Ni nepomembno, da je pred dnevi Libro, pa tudi...

15 komentarjev

Facebookova Libra naletela na zid skepse svetovne politike

Slo-Tech - Facebookova napoved uvedbe lastne kriptovalute, s kateri bi lahko plačevali njihovi uporabniki in za katero stojijo nekatera znana podjetja, med njimi Mastercard, Visa, Spotify, Uber in Lyft, že poraja kanček panike v ključnih svetovnih gospodarstvih. Zlasti, ker bi lahko Facebookovi dobri dve milijardi uporabnikov Libro precej hitro povzdignili v upoštevanja vredno globalno finančno silo.

Ameriška kongresnica Maxine Waters, ki vodi parlamentarno komisijo za finančne storitve, je tako izjavila, da bi Facebook moral počakati z uvedbo svoje kriptobvalute Libra in dodala: "Sklicujoč se na problematično preteklost Facebooka, podjetje pozivam naj se z moratorijem na uvedbo strinja, in to...

29 komentarjev

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra

Financial Times - Kot smo napovedovali, je Facebook danes napovedal svojo kriptovaluto libra. Kriptovaluto, ki bo skupaj z ustrezno verigo blokov (blockchain) zaživela prihodnje leto, podpira več deset velikih podjetij, med njimi tudi Visa in MasterCard.

Čeprav o libri pogosto govorijo kot o veliki konkurenci bitcoinu, Facebook poudarja, da ne bo šlo za špekulativno valuto, temveč ohranjevalec vrednosti oziroma pravi digitalni denar. Libra bo podprta z realnimi valutami. Najprej bo libra namenjena prenosu denarja med uporabniki v državah v razvoju, ki pogosto nimajo dostopa do klasičnih bank. Kasneje naj...

79 komentarjev

Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida

Slo-Tech - Facebookova prihajajoča kriptovaluta, ki se napoveduje že nekaj časa, ima že cel kup podpornikov in bo vsak hip izšla. Kot poroča The Wall Street Journal, je med podporniki več kot deset podjetij. Med njimi najdemo tudi Viso, Mastercard, PayPal in Uber. Podporniki, med katerimi so še skladi tveganega kapitala, telekomunikacijski giganti in finančna podjetja, bodo vložili vsak približno 10 milijonov dolarjev. Denar, ki se bo nabral v nastalem konzorciju, bodo uporabili za financiranje izdaje nove kriptovalute. Ta bo imela vrednost, ki bo določena v razmerju do košarice mednarodnih valut (dolarji, evri itd.).

Iz Facebooka uradnih informacij ne dajejo. Znano je, da se bo nova kriptovaluta verjetno imenovala libra....

29 komentarjev

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Nemčija za prekinitev davčnih ugodnosti multinacionalk

Olaf Scholz, nemški minister za finance

vir: PC Welt
PC Welt - Nemški finančni minister Olaf Scholz je za časnik Welt am Sonntag napovedal prizadevanja za uvedbo minimalnega korporativnega davka za velika mednarodna podjetja. Na njegovem merku so zlasti tehnološki velikani digitalne dobe, kot so Amazon, Apple, Facebook, Airbnb in drugi.

Po mnenju Scholza predstavlja problem zlasti kopičenje dobičkov v t. i. davčnih oazah, torej državah z nizko ali celo ničelno stopnjo davka na dobiček. Zato bi jim Nemčija - Francija pa s predlogom soglaša - naložila plačilo lokalnih davkov glede na višino njihovega globalnega dobička, pod določeno minimalno vrednostjo pa obdavčitve ne bi smela izvajati nobena država. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire bo zato ta teden pozval vlade držav članic, naj uvedejo davčne režime, ki bodo prisilile tehnološke velikane,...

59 komentarjev

Microsoftu ušli načrti za prihodnost

thurrott.com - V naslednjih letih se lahko iz Redmonda nadejamo kar nekaj novih strojnih izdelkov, pišejo na Thurrot.com. Iz internih dokumentov Microsofta, ki so ušli izpod nadzora, so namreč izluščili nekaj naprav, ki se jih lahko nadejamo. Dokumenti so sicer nastali v času, ko je oddelek za Okna in naprave vodil Terry Myerson, ki pa je podjetje medtem že zapustil. Zato ni znano, koliko zapisano sploh še drži.

Obetajo se tri nove naprave iz družine Surface, ki za zdaj nosijo še delovna imena Carmel, Libra in Andromeda. O Libri, domnevno poceni tablici, se je v medijih šušljalo že meseca maja. Carmel naj bi bil podrugi strani zamenjava za Surface Pro, najverjetneje pa bo gnan z novimi Intelovimi mobilnimi procesorji arhitektur Whiskey Lake in Amber Lake, ki se jih...

16 komentarjev