»

Google Labs dobiva enoto za veriženje blokov

Bloomberg - Google je svoj čas že imel enoto Google Labs, v kateri so se med leti 2002-2011 valili bolj ali manj uspešni eksperimentalni projekti. Po desetletnem premoru so ime oživili lanskega novembra, a z nekoliko drugačnim namenom. Vanj so zapakirali navidezno, umetno in obogateno resničnost, Starline, inkubator Area 120 in ostale projekte z velikim potencialom z uspeh in polom. Skratka, dobili smo Google X. Po novem je tam tudi veriženje blokov, piše Bloomberg.

Novi odsek bo vodil dolgoletni googlovec Shivakumar Venkataraman. Da Google dobiva odsek, ki se bo ukvarjal z veriženjem blokov (blockchain) in drugimi tehnologijami distribuiranega računalništva in shrambe podatkov, ni presenetljivo. Google je letos v svoje vrste pripeljal tudi Arnolda Goldberga iz PayPala, ki bo vodil enoto za plačila. Potem ko je Google lani opustil idejo o bančnih računih, želi svoj angažma v tem segmentu vnovič premisliti. Google želi postati vezivo za celotno finančno industrijo, ne le partner posamezni...

0 komentarjev

HSBC uvaja tehnologijo veriženja blokov

Slo-Tech - Tehnologijo veriženja blokov (blockchain) so sicer prve uporabljale kriptovalute, sedaj pa čakamo na uresničitev napovedi, da se bo široko uporabljala še drugod. Poizkusov je bilo že nekaj in novega je to pot predstavil bančni velikan HSBC, ki bo do marca začel veriženje blokov uporabljati za nadzor nad 20 milijardami sredstev.

Zgradili so platformo Digital Vault, ki bo investitorjem omogočala dostop do podatkov o vrednostnih papirjih na zasebnih trgih v realnem času. HSBC bo s tem digitaliziral papirne evidence za nejavne ponudbe delnic. Trenutno imajo v hrambi za 50 milijard dolarjev takšnega premoženja, kar je težko voditi na papirju. Ker se količina tovrstnih vrednostnih papirjev povečuje, saj investitorji mrzlično iščejo načine, kako vendarle dobiti nekaj donosa na svoje premoženje, je veriženje blokov na tem področju pravi odgovor, menijo v HSBC. Zato bodo 40 odstotkov evidenc prenesli v veriženje blokov.

Do leta 2022 naj bi se tržna kapitalizacija nejavnih ponudb delnic...

3 komentarji

Microsoft najavil Visual Studio Online

VentureBeat - Na konferenci Build je Microsoft naznanil začetek zaprtega testiranja razvojnega okolja Visual Studio Online, ki bo spletni družabnik Visual Studia in Visual Studia Code. Visual Studio Online je pred leti že obstajal, a je šlo za drugačno stvar.

Microsoftovo paradno okolje za programiranje je Visual Studio in je prejšnji mesec izšlo v inačici 2019. Poleg njega ima tudi vitkejšo verzijo - Visual Studio Code (VSC), ki pa je brezplačna in po anketah eno najbolj priljubljenih programerskih orodij sploh. Kmalu bo družina dobila še tretjega člana, saj je podjetje začelo z zaprtim preizkušanjem Visual Studia Online (VSO) spletne inačice, ki jo bo moč poganjati na praktično vsaki napravi, tudi tablicah in telefonih.

VSO je...

35 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Amazon izdal lasten pogon za igre Lumberyard

Gamasutra - Amazon je izdal nov pogon za igre Lumberyard, ki prinaša integracijo z Amazon Web Services za spletno igranje tudi na šibkejših računalnikih ter integracijo s Twitchem za snemanje igranja. Pogon je v celoti, torej z izvorno kodo, prosto dostopen za vse namene, Amazon pa za uporabo ne bo zaračunaval ničesar.

Lumberyard je trenutno še v beta fazi in prinaša vse tisto, kar imajo običajni pogoni (zgledovali so se po CryEngineu). Sklenili so dogovora z Microsoftom in Sonyjem, tako da so na voljo orodja za neposredno izdelavo iger za XboX One in Play Station 4 novem pogonu. Obstaja tudi SDK za Oculus, ki pa še ni dokončan in v javno dostopni verziji še ni na voljo. Dodana vrednost pa je očitno integracija z AWS in Twitchem. Amazon želi čimbolje...

15 komentarjev

Amazon predstavil WorkMail

Amazon - Amazon je v sklopu svojih Amazon Web Services danes predstavil WorkMail, ki podjetjem ponuja enostavne storitve za elektronsko pošto in koledar. Gre za neposredno konkurenco Gmailu in Google Calendarju oziroma Microsoftovemu Exchangeu.

Ena izmed pomembnih odlik WorkMaila je šifriranje, saj so vsi podatki med prenosom šifrirani. Storitev omogoča elektronsko pošto, urejanje in sinhronizacijo koledarjev med sodelujočimi, pripenjanje opravil, urejanje seznamov in imenikov ter še nekaj malenkosti.

WorkMail bo podjetja stal štiri dolarje na uporabnika (ali šest dolarjev v kompletu z WorkMail in WorkDocs ter 200 GB prostora) in vsakemu ponuja 50 GB prostora za elektronsko pošto. Hkrati se WorkMail globoko integrira v ostale Amazonove storitve, denimo v podatkovno shrambo Zocalo (WorkDocs, torej konkurenca Dropboxu...

14 komentarjev

Amazon Web Services na EC2 z ogromno pocenitvijo

ZDNet - Amazon je najavil veliko znižanje cen za svoje oblačne storitve, ki jih ponujajo strankam v okviru programa EC2. Namenski strežniki (dedicated servers) na Amazon Web Services (AWS) prek EC2 bodo cenejši za vse do 80 odstotkov. AWS je priljubljen, ker uporabnikom omogoča zakup in najem potrebne računalniške moči, ne da bi za to potrebovali lastne fizične strežnike. Namenski strežniki pa so tisti, ki jih Amazon odda v zakup enemu samemu uporabniku, kar pride prav tistim ustanovam, ki jim zakonodaja ne dovoljuje gostovanja na navideznih strežnikih z ostalimi strankami.

Največjo pocenitev je doživela pavšalna pristojbina, ki se zaračuna vsako uro, ko je v najemu vsaj en strežnik. Ta bo cenejša za 80 odstotkov in bo stala 10...

0 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev