»

AMD lansiral tretjo generacijo strežniških procesorjev EPYC

vir: AMD
AMD - Včeraj so pri AMDju splovili še strežniško linijo procesorjev na arhitekturi Zen3, Epyce tretje generacije. Pod pokrovom so novosti bolj ali manj pričakovane, a že s tem gre za zelo hitre čipe, podjetje pa bo z njimi najverjetneje še bolj zarezalo v Intelov delež v strežniškem segmentu.

Še preden je včeraj Lisa Su stopila na oder in predstavila tretjo generacijo AMDjevih strežniških procesorjev EPYC, s kodnim imenom Milan, smo približno vedeli, kaj prinašajo. Že lansko jesen smo namreč dobili prvo dozo arhitekture Zen3, namizniške čipe Ryzen 5000, in strežniške inačice tamkajšnjemu napredku sledijo precej zvesto. V prvi vrsti to pomeni 19% višjo zmogljivost na urin cikel, ki je posledica več dejavnikov. Na primer predelanih čipletov, iz katerih je sestavljen procesor - osem jeder v čipletu je sedaj enakovredno povezanih z 32 megabajti predpomnilnika L3, medtem ko so bili v Zen2 razdeljeni na dva core complexa. Preostale specifikacije tako niso presenetljive in na papirju močno...

20 komentarjev

Naslednji mesec dobimo Ryzene 3000XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so za začetek julija napovedali tri nove člane aktualne družine procesorjev Ryzen 3000, ki bodo nosili pripono XT in bodo imeli zgolj malenkostno višje pospešene (boost) frekvence. Poleg so najavili tudi novo čipovje, A520, ki pa bo namenjeno nižjemu delu trga.

Ko so letošnjega maja v AMDju lansirali cenovno zelo ugodna štirijedrnika Ryzen 3 3300X in 3100, so s tem načeloma zaokrožili svojo ponudbo namizniških CPUjev generacije Zen 2. Bistvenih nadgradenj ne gre pričakovati pred koncem leta, ko naj bi - pandemiji navkljub - dočakali Zene tretje generacije, oziroma namizniške Ryzene 4000. Kljub temu pa 7. julija v trgovine prispejo trije novi procesorji serije 3000, in sicer Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT in Ryzen 9 3900XT. Edina razlika glede na ne-XT različice je za 100 MHz ali (pri 3800XT) 200 MHz višji takt v načinu boost. Zaenkrat v razpredelnicah nosijo enako cenovno nalepko kot počasnejši bratje, toda pričakujemo lahko, da se bodo slednji ob njihovem prihodu malce...

26 komentarjev

AMD lansiral profesionalne kartice Radeon Pro W5700

AnandTech - Pri AMDju so najnovejšo arhitekturo Navi naposled splovili še v različici za grafične delovne postaje: kartica se imenuje Radeon Pro W5700 in je glede na prejšnje profesionalne izvedenke vsaj na videz bližje običajnim radeonom.

Profesionalne grafične naloge imajo kanček drugačne zahteve kot igričarjenje - v grobem terjajo večjo natančnost in zanesljivost pri obdelavi kompleksnejše geometrije. Toda časi, ko so kartice FirePro in Quadro z desetkratnikom cene potrošnih ždele v vsem od izrisovalnih farm za animirane filme do simulatorjev vremena, so za nami. Preračunavanju so danes namenjene ločene veje mašinerije (GPGPU), medtem ko CAD ne zahteva več najnovejših krikov tehnologije. Vse več delovnih postaj je namesto tega usmerjenih v navidezno resničnost in realnočasovno vizualizacijo. Vsaj tako ocenjujejo pri AMDju in so posledično svojo prvo profesionalno kartico na osnovi arhitekture Navi napravili s precej "normalnimi" specifikacijami.

Radeon Pro W5700 je že poimensko blizu...

11 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Slo-Tech - AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno...

102 komentarja

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

AMD napada grafični prestol z Radeonom VII

AnandTech - AMD je na CESu predstavil zanimive novosti iz obeh svojih glavnih oddelkov. Firma z Radeonom VII znova hodi v zelje Nvidii na dražjem koncu trga, sredi leta pa uzremo tudi tretjo generacijo procesorjev Ryzen z arhitekturo Zen 2.

AMD se je na CESu prejšnja leta posluževal manjših novinarskih dogodkov, letos pa je imel prvič bleščečo tiskovno konferenco na glavnem odru, osredotočeno okrog čipov na 7-nanometrski tehnologiji. Priložnost je šefica Lisa Su izrabila konkretno in po Nvidii ter Intelu užgala z vsemi topovi.

O prihajajoči grafični arhitekturi Navi ni bilo dosti govora, zato pa je Sujeva presenetljivo oznanila Radeon VII, igričarsko kartico na osnovi Vege druge generacije, s katero AMD neposredno tekmuje z Geforcem RTX 2080. Čip je za...

151 komentarjev

Llano na poti k izdelovalcem sistemov

Testna platforma Llana

vir: HotHardware
HotHardware - S 4. aprilom so pri AMD-ju tudi uradno začeli z razpošiljanjem svoje druge generacije čipov APU oz. Fusion, ki poleg procesorskega jedra vključujejo tudi grafično jedro. Čipi s kodnim imenom Llano naj bi po nekaterih neuradnih podatkih na tržišče prišli šele v začetku druge polovice leta (najverjetneje v juliju), a so temu sledile napovedi prav o začetku razpošiljanja v aprilu in javni dobavljivosti sistemov v drugem letošnjem četrtletju. AMD-ju naj bi z Llanom uspelo prepričati obilico partnerjev, torej lahko v maju oz. najkasneje v juniju pričakujemo veliko število različnih sistemov, tako prenosnih kot namiznih.

Po nekaterih podatkih naj bi prve primerke čipov AMD začel razpošiljati...

15 komentarjev

Bulldozer zamuja, Llano prehiteva

Buldožerjev se bomo še načakali

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so sporočili, da bodo nekoliko spremenili pričakovane izide novih generacij procesorjev, večjedrnikov Bulldozer brez vgrajenega grafičnega čipa ter bolj zmogljivih čipov APU s kodnim imenom Llano, namenjenih zmogljivejšim računalnikom tako v namizni kot prenosni obliki. Sprva naj bi Bulldozer izšel že v drugem letošnjem četrtletju, govorilo se je o izidu konec aprila oz. najkasneje v začetku maja, medtem ko naj bi se po manjši zamudi izid Llana zgodil v začetku tretjega četrtletja, torej najverjetneje v juliju oz. v avgustu. Začetek masovne proizvodnje je bil namreč načrtovan prav za letošnji...

20 komentarjev

Letos prodanih že 10 milijonov iPhonov?

AppleInsider - Bralci spletne strani Mac Observer so s pridnim zbiranjem številk IMEI na iPhonih prišli do ugotovitve, da je Apple tri mesece pred koncem leta presegel začrtano mejo 10 milijonov prodanih iPhonov. 15-mestna številka IMEI namreč med drugim sestoji iz dveh 6-mestnih številk, iz katerih je moč ugotoviti število izdelanih iPhonov. Samo v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki ustreza tretjemu koledarskemu, naj bi bilo tako prodanih med 7 in 7,5 milijona kosov, kar je 80% več od predvidenih štirih milijonov. NPD pa dodaja, da je iPhone 3G za Motorolo RAZR V3 drugi najbolje prodajani mobilni telefon v ZDA in najbolje prodajan pametni telefon med junijem in avgustom.

105 komentarjev