»

Se ameriške sankcije proti Huaweiju počasi tajajo?

Financial Times - Po poročanju Financial Timesa so ZDA v zadnjem času več proizvajalcem čipov odobrile prodajo njihovih izdelkov Huaweiju, pogoj naj bi bil le, da niso namenjeni vgradnji v 5G naprave in omrežno opremo. Kot je znano je Washington že lani vpeljal licence za prodajo komponent kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu, če te vsebujejo ameriške tehnologije strojne ali programske narave. Sankcije so letos spomladi in avgusta še dodatno zaostrili.

Poročanje FT temelji na izjavah predstavnikov dveh neimenovanih azijskih podjetij, ki sta zaprosila za izdajo omenjene licence in se optimistično nadejata pozitivnega razpleta. Uradnega odziva ameriške administracije glede morebitne otoplitve pa za zdaj še ni. Kljub temu analitiki ocenjujejo, da so ZDA najverjetneje spoznale, da posamezni deli Huaweijevega poslovanja, denimo pametni telefoni, v resnici ne morejo škoditi ameriškim nacionalnim interesom.

Da se nekaj res premika kaže tudi to, da je minuli torek tovrstno licenco za prodajo OLED...

38 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Sedež podjetja v Seulu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je...

74 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za...

4 komentarji

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji