»

Amazon lansiral plačevanje z odčitavanjem dlani

vir: Amazon
Amazon - Amazon je v dveh svojih seattlskih trgovinah brez prodajalcev v preteklem tednu pričel s preizkušanjem biometričnega sistema plačevanja Amazon One s skeniranjem dlani. Podjetje tehnologije ne namerava uporabljati zgolj v svojih izpostavah, temveč jo želi prodajati tudi konkurenci.

Pri Amazonu so v preteklih dveh letih pričeli odločno uvajati fizične trgovine brez prodajalcev in to tehnologijo tržijo tudi drugod. Tokrat pa skušajo področje razburkati še na drugačen način: z biometričnim načinom plačevanja z dlanjo Amazon One, ki je primeren tudi za "primitivnejše" nabavljanje s človeškimi prodajalci, a strankam omogoči plačevanje brez dodatnih predmetov, ki jih drugače lahko pozabijo doma. Vsaj tako gre oglaševalski pamflet. Že od lani smo vedeli, da podjetje snuje takšno rešitev in lanskega decembra smo zapazili tudi vložitev patenta. Seveda Amazon ni prva firma, ki se je spomnila odčitavanja dlani, toda njegova velikost in sposobnost inženirjev bi kaj lahko pomenili jeziček na...

11 komentarjev

IBM in Fundacija Linux nudita brezplačne tečaje COBOL-a

Slo-Tech - Teden dni po javnem pozivu guvernerja v New Jerseyju, da primanjkuje programerjev za COBOL, sta IBM in Fundacija Linux v okviru projekta Open Mainframe začela mobilizacijo programerjev za COBOL. Zagnali so tri iniciative: forum za programerje v COBOL-u, kjer se povezujejo delodajalci in delojemalci, tehnični forum za strokovnjake in odprtokodni osnovni in obnovitveni tečaj COBOL-a. Trenutno je na voljo koda na Githubu, maja pa v sodeovanju s Coursero pridejo še videoposnetki.

IEEE že poroča, da so se programerji, tako upokojeni kot mladi, že množično odzvali pozivu. Težav namreč nimajo le v New Jerseyju, kjer so se oglasili prvi, temveč v številnih drugih zveznih državah. Florida, Connecticut in druge države še vedno večino zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost obdelajo v COBOL-u. Po podatkih iz leta 2016 programska oprema v COBOL-u obdela 95 odstotkov vseh transakcij na bankomatih, 80 odstotkov transakcij v živo in poganja 43 odstotkov bančnih sistemov.

10 komentarjev

Guverner New Jerseya urgentno išče programerje za COBOL

Slo-Tech - Guvernerji se običajno ne ukvarjajo s programskimi jeziki, a je v New Jerseyju tamkajšnji guverner poskrbel za presenečenje, ko je na tiskovni konferenci omenil, da v krizi zaradi koronavirusa potrebujejo zdravstvene delavce in programerje kobalta. Vsem je hitro postalo jasno, da misli na programski jezik COBOL (guverner Phil Murphy je sicer nekoč delal v Goldman Sachsu, a očitno za COBOL še ni slišal). Kako se je to lahko zgodilo, da tako nujno potrebujemo programje za obskuren jezik? Predvsem zato, ker ni tako zelo obskuren, kot se zdi.

Programski jezik COBOL je resda star že več kot 60 let, a je še vedno marsikod v uporabi. Številni bančni sistemi in drugi podobni veliki sistemi so bili pred desetletji napisani v COBOL-u in so takšni tudi ostali. Sistem za nadomestila nezaposlenim v New Jerseyju je eden takšnih sistemov, ki so zaradi množičnih odpuščanj spričo širjenja koronavirusa in ustavitve gospodarstva zelo obremenjeni. Število vlog je naraslo za 15-krat. To terja vzdrževanje, a strokovnjakov primanjkuje.

COBOL pa danes ni več priljubljen jezik za učenje, zato je strokovnjakov čedalje manj, večina pa je že upokojenih. Zadnji veliki povratek so izvedli konec 90. let, ko je bilo treba te sisteme pripraviti na...

56 komentarjev

Amazon odprl največjo veleblagovnico brez prodajalcev

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Amazon odprl prvo fizično trgovino brez blagajn, kjer izdelke preprosto naberemo v košaro, kamere v trgovini pa avtomatično prepoznajo izdelke in ob izhodu bremenijo kreditno kartico. Že dve leti pred tem je Amazon podobno trgovino postavil za svoje zaposlene, obema pa je skupna bolj butična velikost. Do danes je takšnih prodajaln zraslo že dva ducata. Nič več. Amazon je odprl prvo pravo veleblagovnico brez blagajn.

Nova trgovina Amazon Go Grocery meri 1000 kvadratnih metrov in stoji v Seattlu (predel Capitol Hill), torej dober kilometer od Amazonovega sedeža. Velikosti primeren je tudi nabor izdelkov, saj imajo več kot 5000 izdelkov, ki jih budno spremljajo kamere. Temu se pravi tehnologija Just Walk Out, ki strankam omogoča, da se po nakupu preprosto sprehodijo skozi izhod. Ob vstopu morajo aktivirati aplikacijo Amazon Go, kamor vnesejo podatke o svoji kreditni kartici. Potem kamere in senzorji po celotni trgovini spremljajo vsak njihov korak in sproti...

13 komentarjev

Kitajska nad koronavirus tudi z dezinfekcijo in uničevanjem bankovcev

Slo-Tech - Eno izmed neodgovorjenih vprašanj o novem koronavirusu je njegova življenjska doba na površinah in predmetih. Sredstva za dezinfekcijo ga brez težav uničijo, a na neobdelanih površinah se lahko zadržuje več ur. Eden izmed predmetov, ki najintenzivneje kroži med ljudmi, je gotovina. Zato so se kitajske oblasti odločile za ekstremen ukrep. Bankovce iz provinc, kjer se virus najbolj širi, bo centralna banka dezinficirala in v obtok vračala po najmanj dveh tednih. Gotovino iz manj okuženih področij bodo v obtok vračali po tednu dni.

Dezinfekcijo bodo izvajali z ultravijolično svetlobo, ki ima dovolj visoke frekvence, da poškoduje dedni zapis virusa, ker pretrga vezi v molekuli. Drugi način dezinfekcije, ki ga bodo uporabljali, je segretje na višjo temperaturo, kar prav tako škoduje koronavirusu. V večini primerov pa bo kitajska centralna banka okrepila izdajo novih bankovcev, stare pa bodo uničevali. Načrtujejo, da bodo samo v Hubeiju, kjer je epicenter epidemije, v obtok sprostili za...

17 komentarjev

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja

Slo-Tech - Mesti Philadelphia in New Jersey sta sprejeli zakon, ki od fizičnih trgovin zahteva omogočanje nakupovanja z gotovino. S tem se mestne oblasti borijo proti hitremu razširjanju trgovin in lokalov, ki vse stavijo na brezgotovinsko plačevanje.

Smetano novic o modernih načinih plačevanja zadnje čase pobira Amazon s svojimi izpostavami Amazon Go, ki so povsem brez blagajn in kjer kamere ujamejo, kaj ljudje vzamejo s polic ter samodejno bremenijo njihov račun. Toda če pogledamo širše, je to zgolj ena od skrajnosti v prizadevanjih trgovcev vseh sort, da bi pospešili plačevanje in s tem odstranili čakalne vrste ter poenostavili logistiko. Na Kitajskem sta se Alibaba in JD.com tržnic brez blagajn lotila malo...

107 komentarjev

Se bo Amazon premislil glede newyorškega sedeža?

vir. Flickr

vir: Washington Post
Washington Post - Potem, ko se je vodstvo Amazona novembra odločilo, da bo svoji predstavništvi na vzhodni obali ZDA vzpostavilo v Queensu v New Yorku in v Arlingtonu v Virginiji, je glede prve lokacije zdaj naletelo na oster odpor. Politikov, sindikatov in predvsem lokalnega prebivalstva. Ti se bojijo, da bo prihod giganta popolnoma preplavil njihovo sosesko, preobremenil javni prevoz, predvsem pa pognal cene nepremičnin v nebo in posledično pregnal dosedanje prebivalce. Nasprotnike je ujezilo tudi za tri milijarde subvencij in davčnih razbremenitev, ki jih je mestna politika obljubila Amazonu, če bo za naložbo izbral prav njihov kraj.

Največja politična zagovornika selitve v Queens sta guverner zvezne države New York Andrew Cuomo in...

8 komentarjev

FBI aretiral vsaj 14 domnevnih članov Anonymousa

vir: CNN
CNN - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je včeraj izvedel več deset hišnih preiskav in aretiral več pripadnikov znane hekerske skupine Anonymous. Informacije so skope, viri citirajo različno število aretacij, znano pa je, da so preiskave izvedli v več zveznih državah in da so pridržali vsaj 14 oseb, osumljenih sodelovanja v skupini Anonymous.

FBI je za CBS News potrdil, da so izvedli hišne preiskave v New Yorku, Kaliforniji, New Jerseyju in na Floridi, pri čemer so aretirali vsaj 14 oseb. Zasegli so tudi mnogo računalniške opreme. CNN poroča, da so v šestih poslopjih na Long Islandu, v Brooklynu in Bronxu v New Yorku zasegli več računalnikov, domnevno povezanih z Anonymousovimi člani, medtem ko so bile aretacije izvedene v drugih preiskavah....

41 komentarjev

Brezkontaktno plačevanje z Google Wallet

iTNews - Google je včeraj predstavil poleti prihajajočo storitev Google Wallet, ki bo omogočila brezkontaktno plačevanje z mobilnimi telefoni. Storitev za zdaj Google izvaja v sodelovanju s Citigroupom in njihovi mastercardi, za začetek pa bo omejena na San Francisco, Portland in New York. V projektu sodeluje že več kot 120.000 trgovcev, ki sprejemajo plačila prek Google Wallet.

Za delovanje bo potrebno imeti mobilni telefon, ki podpira tehnologijo NFC. Prvi tak je bil Nexus S, a ker je NFC odprt standard s podporo v Androidu pričakujemo še druge telefone s podporo zanj. Google Wallet bo podpiral še nekaj možnosti, ki jih drugi tovrstni sistemi nimajo. Naj bo moč povezati več različnih kartic,...

30 komentarjev

Še dva hrošča ob preskoku leta

Slashdot - Še en hrošč se je pojavil ob izteku leta 2009. V Avstraliji, kjer so novo leto pozdravili med prvimi, je prišlo v do izpada terminalov Bank of Queensland za brezgotovinsko plačevanje. Iz za zdaj neznanih razlogov so ti datum zapisovali kot 1. januar 2016, zaradi česar so bile praktično vse kartice označene kot pretečene. Trgovci so seveda hudo jezni, saj so na ta način izgubili več sto tisoč dolarjev, ker stranke v denarnicah niso imele dovolj gotovine, tako da nakupa pač niso opravile. V Bank of Queensland so potrdili, da je napaka prizadela celotno državo, in dodali, da bodo napako odpravili v najkrajšem možnem času.

Naslednji v vrsti tistih, ki so preskok slabo sprejeli, pa je Windows Mobile. Uporabniki telefonov, ki uporabljajo ta operacijski sistem, dobivajo sporočila iz leta 2016. Zanimivo je, da napaka ni prizadela vseh operaterjev, ampak le nekatere. Primitiven popravek je že zunaj.

6 komentarjev

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev