»

Airbnb odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Velikan ekonomije na poziv Airbnb je sporočil, da zaradi negotovih in nepredvidljivih razmer do nadaljnjega zapušča Kitajsko. Do poletja bodo odstranili vse oglase za nastanitve na Kitajskem. Podjetje, ki je na Kitajskem nudilo svoje storitve od leta 2016 in ima kar precej konkurence domačih ponudnikov, bo sicer ohranilo pisarne v tej državi, saj bo še vedno nudilo storitve rezervacije prenočevanja v tujini za prebivalce Kitajske.

Za Airbnb sicer Kitajska predstavlja približno en odstotek prihodkov, zato odhodi iz države ne bo povzročil večjih pretresov. Na Kitajskem se je namreč Airbnb že sedaj spoprijemal z močno konkurenco, zato ni ustvarjal veliko dobička. Glavnino prihodkov so prinašale rezervacije Kitajcev v tujini in ne v lastni državi. A glavni razlog za odhod iz Kitajske so ukrepi proti covidu, ki jih strogo in iznenada uvaja Kitajska v zasledovanje politike nič covida. Ker ni možno dolgoročno napovedati, kakšni bodo ukrepi in kaj bo dovoljeno, po 30. juliju rezervacije...

6 komentarjev

Spletna prodaja vozovnic za vlak leto dni pozneje

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar so Slovenske železnice vstopile v 21. stoletje in začele vozovnice prodajati tudi prek spleta. Aplikacija je 1. decembra 2018 začela delovati testno in je imela obilico hroščev, manjkajočih funkcij in neprevedenih vložkov ter napak. Tedaj ni bilo angleščine, ni bilo hitrih vlakov, 1. razreda, vozovnice za dlje kot sedem dni v prihodnosti itd. Leto dni pozneje je čas, da pogledamo, ali so uspeli storitev dvigniti na primerno raven. Odgovor za nestrpne: niso.

Obisk uradne spletne strani (www.slo-zeleznice.si/sl) postreže z velikim napisom Nakup vozovnic prek spleta, ki nas odpelje na naslov za spletni nakup (https://eshop.sz.si/). In res, izbrati je možno vstopno in izstopno postajo za enosmerno ali povratno potovanje ter želeni termin. Toda vmesnik je še vedno pomanjkljiv. Pohvalno je, da kot posebno ponuja možnost iskanja samo povezav brez prestopanj, čeprav to v Sloveniji razpolovi ali raje zdesetka število vlakov. V soboto iz Maribora v Ljubljano peljeta...

109 komentarjev

Na Japonskem Yahoo uvaja bonitetne ocene uporabnikov

Slo-Tech - Yahoo je na Japonskem uvedel nov sistem ocenjevanja uporabnikov, ki v obrisih spominja na, sicer precej obsežnejši, kitajski sistem družbene bonitetne ocene. V ocenjevalnem sistemu Yahoo! Japan ID je privzeto vključenih 48 milijonov uporabnikov, ki se sicer lahko izpišejo, a morajo to aktivno storiti (opt out).

Sistem avtomatično izračunava oceno uporabnika na podlagi več faktorjev, denimo zgodovine plačil, ocen pri nakupih, preteklih rezervacijah in morebitnih preklicih, dostopnosti osebnih podatkov itd. Te podatke lahko dobijo različne strani, denimo Crowdworks, ki se ukvarja s posredovanje oglasov za delo. Uporabniki so besni, zlasti ker je sistem privzeto vključen za vse.

Eden izmed razlogov, da si kitajska...

40 komentarjev

Kitajska zaradi slabe družbene bonitetne ocene 23 milijonom odrekla potovanje

Slo-Tech - Na Kitajskem že resno uporabljajo sistem beleženja družbene bonitetne ocene prebivalcev, ki ima resne posledice za življenje posameznikov. Kdor se ne vede primerno, mu lahko odrečejo potovanje z letalom, hitrimi železnicami, odobritev posojil, šolanje otrok, ga javno sramotijo itd.

V minulem letu so tako na Kitajskem 23 milijonom ljudem onemogočili nakup letalskih vozovnic ali vozovnic za hitre vlake. Nacionalni center za družbeno bonitetno oceno je v svojem poročilu za leto 2018 sporočil, da na primer 17,5 milijona ljudi ni moglo leteti, ker so bili označeni kot slabi državljani. Leta 2016 je bilo takšnih nesrečnikov 6,2 milijona. Gre za sistem, ki so ga začeli uvajati leta 2014 in vzpodbuja odgovorno in zaupanja...

95 komentarjev

Kitajska razvila aplikacijo, ki javno opozarja na dolžnike

Slo-Tech - Kitajski eksperiment z družbeno bonitetno oceno se stopnjuje z aplikacijo v slogu velikega brata, katere namen je javna sramotitev slabih dolžnikov. Za popularno aplikacijo za pomenkovanje WeChat so izdali nov dodatek, ki bo javno izpostavljal dolžnike. Uporabniki WeChata bodo na zemljevidu videli podatke o vseh dolžnikih, ki se nahajajo v radiju 500 metrov. Videli bodo podatke o fizičnih osebah, podjetjih ali organizacijah, ki dolgov ne poplačujejo. Ob kliku na prikazanega človeka v aplikaciji se bo odprl celotni profil, vključno s polnim imenom in delnim podatkom o bivališču. Deadbeat Map, kot se dodatek za aplikacijo imenuje, so poskusno zagnali v provinci Hebei na severu države.

...

56 komentarjev

Peking bo sistem družbenega točkovanja vpeljal do 2021

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - Že dolgo se govori in piše o precej strašljivem sistemu osebnostnega točkovanja, ki se pripravlja in deloma tudi že testira na Kitajskem. Tamkajšnja agencija Xinhua je ta teden sporočila, da bodo s celostnim doživljenjskim rangiranjem 22 milijonov prebivalcev Pekinga začeli do začetka leta 2021. Pionirski projekt v glavnem mestu naj bi obenem služil tudi kot vzorčni primer za preostali del države.

Kako bo sistem osebnostnega točkovanja deloval za zdaj še ni v celoti jasno, bo pa združil podatkovne baze večih državnih agencij, podatki pa bodo nato obdelani s tehnologijo za analize velikih količin podatkov, da bi dobili kar najbolj natančno sliko o družbenih interakcijah posameznika in njegovi osebnostni integriteti. Sistem bo ocenjeval tako posameznike kot podjetja, vpeljali pa naj bi še poseben sekundarni sistem za...

90 komentarjev

Kitajski sistem družbene bonitetne ocene v praksi: zaradi grehov staršev otroci ne morejo na univerze

Slo-Tech - Kitajski sistem družbene bonitetne ocene posameznikov, ki posamezniku na podlagi njegovega vedenja omogoči ali onemogoči dostop do določenih storitev tudi s pomočjo tako imenovanih črnih seznamov (blacklist), v praksi zaradi grehov staršev vpliva tudi na otroke. Te dni na Kitajskem veliko pozornosti zbuja zgodba dijaka, ki je bil po maturi sprejet na eno izmed elitnih pekinških univerz, potem pa so mu vpis zavrnili, ker je imel njegov oče neporavnane dolgove do kitajske banke.

Nacionalni izpit gaokao, ki ga dijaki opravljajo ob zaključku srednje šole, je eden najpomembnejših dogodkov za dijake. Izpit opravlja funkcijo izbirnega postopka za vpis na univerze in rezultat na tem devet ur trajajočem izpitu (ki poteka v dveh dneh) odločilno vpliva na...

51 komentarjev

Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Slo-Tech - V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza...

65 komentarjev

Kitajska bo spremljala "družbeno bonitetno oceno" posameznikov

Slo-Tech - Kitajska začenja uvajati kontroverzen sistem družbene bonitetne ocene (social credit) posameznika, ki sledi zamisli, da je "ohranjanje zaupanja veličastno in njegova izdaja sramotna". Sistem, ki so si ga zamislili že leta 2014, naj bi v celoti zaživel leta 2020, ko bo obvezen za vse, že sedaj pa ga preizkušajo na več milijonih prebivalcev.

Ocena posameznika naj bi vključevala enostavno merilo njegovega obnašanja, ki bi imela resne posledice v resničnem življenju. Natančen algoritem je skrivnost, da ga ljudje ne bi izigravali. Med karakteristikami so tudi prometni prekrški, kajenje na nedovoljenih mestih, širjenje neresničnih informacij po internetu, vožnja z javnimi prevoznimi sredstvi na črno in prekomerno nakupovanje...

126 komentarjev