»

Največja SD-kartica sprejme pol terabajta

Slo-Tech - Pomnilniške SD-kartice so v desetletju prilezle do velikosti pol terabajta, kar takole čez palec pomeni tisočkratno povečanje kapacitete. SanDisk je namreč izdal največjo SD-kartico, ki sprejme 512 GB podatkov in piše s hitrostjo 90 MB/s, bere pa malenkost hitreje. Medtem so leta 2003 ponujali kartico s 512 MB.

V vmesnem času je po eni strani napredovala tehnologija, ki je omogočila večjo miniaturizacijo, po drugi strani pa tudi potrebe, saj imajo moderne fotografije in videoposnetki višje ločljivosti, zato zasedejo več prostora. Minuta videoposnetka v prihajajočem formatu ultra visoke ločljivosti 4K s kompresijo zasede okrog 5 GB prostora.

Prav tistim, ki snemajo posnetke v taki ločljivosti, je nova kartica tudi...

56 komentarjev

Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Slo-Tech - Ideja o obremenitvi naprav in medijev za shranjevanje in reprodukcijo podatkov z nadomestilom za dovoljeno reproduciranje ni slovenska posebnost, ampak je razširjena tudi po Evropi in svetu. V Evropi je celo Sodišče Evropske unije lani razsodilo, da je tovrstno indiskriminatorno obremenjevanje fizičnih oseb dopustno, saj avtorsko zaščitene dele v okviru dopuščenega po zakonu verjetno kopirajo, medtem ko za pravne to ne velja. V Kanadi pa so doslej tako obremenjevali prodajo zgoščenk in kaset, sedaj pa bodo vključili še pomnilniške kartice, kar je vznejevoljilo številne Kanadčane.

...

39 komentarjev

Sandisk, Sony in Nikon predlagajo hitrejše, večje pomnilniške kartice

engadget - Najprej poravnajmo dolg za nazaj: pred približno dvema tednoma je CompactFlash Association (CFA) objavila specifikacije novega standarda CF 6.0 in nov logotip ob 15. obletnici obstoja. Novi standard ohranja združljivost s predhodniki, prinaša pa novosti ukaza Sanitize (popolno brisanje in povrnitev kartice v tovarniško sveže stanje), Trim (sprotno fizično brisanje logično izbrisanih podatkov za hitrejši zapis novih podatkov) in funkcijo Operating Temperature Range (kartica bo sama sporočilo temperaturno območje, v katerem lahko deluje) ter podporo prenosu podatkov s hitrostjo Ultra DMA Mode 7, to je 167 MB/s.

Proizvajalci pomnilniških kartic Sandisk, Sony in Nikon pa že gledajo v prihodnost. Ozko grlo trenutnih specifikacij je namreč podpora...

7 komentarjev

Prenovljen standard CompactFlash

Fotografom dobro poznane kartice.

vir: HotHardware
HotHardware - S 5. različico standarda CompactFlash, ki skrbi za enako-imenske pomnilniške kartice, bomo dobili skoraj nezapolnljive kapacitete. Kartice, ki so dandanes večinoma doma v profesionalnih digitalnih fotoaparatih, bodo namreč lahko (teoretično) podpirale do 144 petabajtov podatkov, vsaj dokler se standardu ne izteče čas in dobi naslednika. 144 petabajtov je, roko na srce, ogromna številka, saj to pomeni 147.456 terabajtov v času, ko nekaj običajnega postajajo eno- in dvo-terabajtni trdi diski.

Trenuten standard za CompactFlash kartice dovoljuje le do 137 GB prostora, kar s snemanjem v ločljivosti 1080p na novejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih res komajda...

28 komentarjev

Samsung s 30 nm NAND pomnilnikom

engadget - Samsung je končno izdelal prve pomnilniške kartice s 30 nm proizvodnim procesom, kar je obljublja že od leta 2007. Takrat so povedali, da pričakujejo 128 GB pomnilniško kartico v vsaki digitalni kameri, a to zaenkrat še ne bo možno. Čeprav je 30 nm proizvodni proces omogočil prestop magične meje 16 GB, se je zaenkrat kapaciteta ustavila že pri 32 GB. Kartice te velikosti, skupaj s 16, 8 in 4 GB, so že v proizvodnji, datum dobavljivosti pa še ni znan.

Novica očitno velja za SD in podobne kartice majhnih dimenzij.

4 komentarji

SanDisk predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice

Schneier.com - SanDisk je pred kratkim predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice, namenjene forenzičnim aplikacijam, shranjevanju policijskih fotografij, elektronskim volitvam in podobnim opravilom, ki zahtevajo strogo zagotavljanje integritete podatkov.

Podatki so namreč na takšno kartico lahko zapisani le enkrat, brati pa jih je mogoče poljubnokrat - pri SanDisku pravijo da do 100 let in to v vsakem standardnem čitalcu SD kartic.

Za začetek bodo na voljo v kapaciteti 128 MB, večje kapacitete pa lahko pričakujemo konec leta. Cena trenutno še ni znana.

In kako bomo sedaj ponarejali elektronske volitve?

31 komentarjev

Hladilniki za Prescotta pripravljeni

Intelov predlog z bifurkacijo

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pentium 4 s tehnologijo SSE 3, pomanjšan na 90 nm, javnosti bolje poznan pod imenom Prescott, katerega izid je načrtovan za prvo četrtino naslednjega leta, je močno pričakovan procesor. Vse je že pripravljeno na izid, čakamo le še na Intel.

Pripravljeni so že tudi hladilniki lepega števila proizvajalcev, kot sta naprimer Nexus ter CoolJag....

5 komentarjev

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

1GB CompactFlasha

The Register - Sicer se mi čas za internet izteka (naravnost sovražim to Ljubljano, ker si še nisem uspel do stanovanja potegniti linije, tako da sem revež na PA), zato bo tale novica zelo kratka.
Torej, kot so napisali tule, je izdelovalec pomnilniških kartic SanDisk objavil, da bo nekje v prvi četrtini naslednjega leta izdelal pomnilniške kartice s kapaciteto 1 GB. Cena naj bi bila približno 800 zelenih.
Tako da imate do tedaj čas, da doma zaprosite za en digitalni aparat in 1 GB kartico, potem pa na fotografsko seanso.

3 komentarji

Pentuim4 Celeron 1.8 GHz

The inquirer - Intel se je, sodeč po njegovih načrtih za prihodnost, odločil, da bo okrnjene Pentuime4 (kot Celeron, le da se najbrž ne bodo tako imenovali) izdal v tretji četrtini naslednjega leta, začenši pri 1800 megahercih. Izšli bodo v različici s 478 nožicami, sprva še v .18 mikronski tehnologiji, pojasnjuje The Inquirer. Kaj še načrtuje Intel poleg tega koraka? V prvi četrtini naslednjega leta naj bi se nadejali P4, grajenih v .13 mikronski tehnologiji, ki bodo sprva dosegali 2.2 GHz. Nato sledi prehod iz RDRAM na DDR pomnilnik. Brookdale, kot ga pri Intelu ljubkovalno imenujejo, naj bi tudi izšel začetkom naslednjega leta, čeprav Tajvančki pravijo, da se bo pomuzal ter poskrbel, da bo njegovo novo čipovje ugledalo luč dneva še to leto. Kodno ime Brookdale-E naj bi tudi nakazovalo, da bo Intel tekom naslednjega leta izdal še eno DDR čipovje, ki bo podpiralo hitrejše DDR module. To in še veliko več - tekom prihodnjih mesecev....

2 komentarja

Velikost

X-Bit Labs - Danes so Veliki štirje (ASUS, Elitegroup, MSI, Gigabyte) objavili poročilo o prodaji matičnih plošč v prvi četrtini leta (Q1). Prvi po številu prodanih plošč, je ASUS, sledi mu Elitegroup, nato pa še MSI in na koncu Gigabyte. Vsi štirje si obetajo dobro prodajno leto, ker jim je šla prva četrtina presenetljivo dobro. Navada je namreč, da je prodaja v prvi četrtini slaba, če ne kar najslabša od vseh. Največja sprememba na lestvici je Gigabyte, ki je z lanskega drugega mesta padel na zadnje, četrto. Največji skok v pozitivno pa je naredil Elitegroup, ki se je zelo približal prvemu mestu na prodajni lestvici in s tem ASUS-u. O za nas tako ljubem ABIT-u ni podatkov. Za podrobnosti poglejte na X-Bit labs.

1 komentar