»

Pirellijeve pametne gume znajo opozarjati sosednje avtomobile

IEEE Spectrum - V Pirelliju so s partnerji demonstrirali rabo omrežja 5G za opozarjanje drugih vozil na nevarne razmere na cestišču s podatki, ki so jih posredovale njihove omrežene pnevmatike Cyber Tyre.

Ena izmed popularnih krilatic pri reklamiranju omrežij 5G je tista, da bo (šele) z njimi zaživel sistem interneta stvari. Trenutno so tovrstne funkcije še slabo otipljive in zaradi tega logično sprožajo dvome, a testne demonstracije nam že kažejo, česa se lahko v prihodnosti nadejamo. Proizvajalec avtomobilskih pnevmatik Pirelli je tako v sodelovanju z Audijem, Ericssonom in drugimi partnerji na strehi slovite Fiatove stavbe Lingotto prikazal hitro opozarjanje vozil preko omrežja 5G s podatki senzorjev v gumah.

Pirellijeve pnevmatike Cyber Tyre imajo vdelana tipala za zaznavanje nekaterih neugodnih razmer na cestišču - tako znajo ugotoviti, če začne guma "plavati". Produkt so v podjetju pričeli razvijati leta 2010 in je doslej zabeležene informacije dostavljal v vozilo, katerega računalnik je...

62 komentarjev

Audi dobil izboljšane senzorje za lovljenje zelene luči

Slo-Tech - Začelo se je že leta 2017, ko je nekaj Audijevih vozil dobilo tehnologijo V2I (vehicle-to-infrastructure), ki jim je omogočila komunikacijo s centraliziranim sistemom za upravljanje semaforjev prek povezave 4G LTE v mestih, kjer so imeli ustrezno infrastrukturo. Audi je predstavil še drugo generacijo te tehnologije, ki ponuja tudi sistem GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory). Tehnologijo za zdaj podpirajo v 13 ameriških mestih, med drugim na primer v New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Washingtonu in San Franciscu.

Do končnega cilja, ki je pametno cestno omrežje, v katerem se pogovarjajo vsa infrastruktura in vsa vozila, je seveda še daleč, a tovrstne tehnologije predstavljajo prve korake v to smer. Avtomobil z V2I komunicira...

24 komentarjev

Evropska komisija dovolila Microsoftov prevzem Githuba

Slo-Tech - Ko je Microsoft v začetku poletja napovedal prevzem Githuba, kar je zbudilo sila mešane občutke pri razvijalcih po vsem svetu, je moral počakati še na odločitve varuhov konkurence. Dovoljenje je potreboval tudi od Evropske komisije, ki je sedaj prižgala zeleno luč za prevzem, saj ne vidi nobenega omejevanja konkurence ali možnosti zlorabe tržnega položaja. Komisija ugotavlja, da Microsoftu tudi ni v interesu spremeniti platforme, tako da ne bi bila več odprta. Zaradi tega ne vidi razlogov, da bi prevzemu nasprotovala.

...

44 komentarjev

Izšel Ring 1.0

Ring.cx - Ring je aplikacija namenjena distribuirani, anonimni in šifriranimi komunikacijami med uporabniki. Omogoča izmenjavo sporočil, vzpostavljanje video klicev (tudi v HD kvaliteti) ter tudi vzpostavljanje konferenčnih klicev. Omogoča še izmenjavo datotek ter multimedijskih vsebin, na posamezen Ring odjemalec pa lahko priključimo tudi več kamer. V okolju Linux in Windows je mogoče tudi deljenje zaslona.

Vsak uporabnik ima svoj Ring ID, ki je popolnoma anonimiziran, uporabniku pa ob registraciji ni potrebno vpisati nobenih osebnih podatkov. Baza uporabnikov se shranjuje v Ethereum blockchainu. Za vzpostavljanje povezave med uporabniki se uporabljajo distribuirane tabele kontrolnih vsot (DHT - Distributed Hash Tables, Ring uporablja tehnologijo OpenDHT), kar pomeni, da za delovanje Ring omrežja ni potrebna centralizirana infrastruktura. Mimogrede, Ring je deloma tudi akademski projekt in eden izmed ciljev razvijalcev je povezati SIP telefonijo z DHT tehnologijo.

Vsa komunikacija med...

17 komentarjev

Google Loon osvaja Indonezijo in še svet

Slo-Tech - Še pred dvema letoma zgolj smelo zastavljen Googlov projekt postavitve dostopa do interneta po celem svetu z uporabo balonov postaja realnost. Google je že sklenil dogovor s Šrilanko, da bodo začeli projekt Loon testirati tam, še na večji skali pa ga bodo implementirali v Indoneziji. Država, ki jo sestavlja dobrih 17.000 otokov in ima 250 milijonov prebivalcev, od katerih jih ima dostop do interneta le tretjina, je zaradi socioekonomskih in geografskih dejavnikov idealna za to tehnologijo.

Google bo dostop do interneta ponudil vsaj 100 milijonom Indonezijcev, in to takšnega s hitrostmi nekaj megabitov na sekundo, kar je v rangu novih mobilnih omrežij LTE. Tehnologijo bodo postavljali z lokalnimi operaterji Indosat, Telkomsel in XL Axiata, ki bodo...

5 komentarjev

Amazon izdal Virtual Private Cloud

PC World - Virtualne zasebne mreže, ki so bolj poznane pod imenom Virtual Private Network oziroma VPN, se pogosto uporabljajo v podjetjih saj omogočajo zaposlenim dostop do sicer ločene infrastrukture, kot da bi se zaposleni nahajali v prostorih podjetja in do infrastrukture dostopali lokalno.

S pomočjo VPN-a pa lahko sedaj podjetja povežejo tudi svojo infrastrukturo z Amazon-ovimi oblačnimi storitvami, brez da bi bilo potrebno spreminjati že obstoječe tehnologije. Tehnične podrobnosti same inicializacije za večino Slo-Techovih bralcev verjetno ne bodo zanimive, zato bomo podrobnejše informacije prepustili izvornemu viru.

2 komentarja

Prihodnost nadzora

Slo-Tech - Ker se v zvezi s prestrezanjem interneta v Sloveniji spleta precej mitov, si morda velja pogledati kakšna je tehnološka plat nadzora. Pri tem je potrebno poudariti, da imajo preiskovalni organi na podlagi zakonov in v primeru sodnega naloga pravico prestrezati internetne komunikacije. Nazakonito prisluškovanje pa je kaznivo. Problem pa je kako preprečiti oziroma sploh odkriti zlorabe.

Prestrezanje. Prestrezanje telefonskih komunikacij je mogoče izvesti tako, da se prestreza samo povezavo osumljenca. Pri internetu pa je to malce težje, saj se podatki ne prenašajo po "liniji", pač pa preko paketkov. Prestreči je torej potrebno vsak paketek posebej in pogledati ali je paketek del komunikacije, ki jo želimo prestrezati ali ne. Če je, ga prestrezna naprava shrani, sicer pa zavrže. Z drugimi besedami - v tehničnem smislu se nad paketki izvede filtriranje. Možna zloraba? Možna zloraba je, da se paketkov, ki ne ustrezajo filtru ne zavrže, pač pa da se jih shrani ali pošlje na nadaljno...

22 komentarjev