»

Kdaj bo umrl 2G?

EFF - Medtem ko se že uvajajo mobilna omrežja pete generacije (5G), z omrežji četrte generacije (4G) pa so končno pokriti večji deli države, še vedno deluje tudi infrastruktura za dobri stari 2G. Tehnologija ima že zelo dolgo brado, saj je nastala leta 1991, kar prinaša tudi varnostne pomisleke. V 2G so do danes odkrili toliko ranljivosti, izmed katerih vseh sploh ni možno zakrpati, saj so nekatere del dizajna, da bi ga bilo smiselno pokopati. V ZDA, Kanadi, Južni Koreji, na Japonskem so ga že pred petimi leti (in poteka celo izklop 3G), v Sloveniji (in celi Evropi) pa še ne. Novi Android vendarle omogoča, da si vsaj na telefonu onemogočimo uporabo 2G, kamor bi telefon sicer preklopil, če bi bilo drugih omrežij - ali pa bi tako le mislil.

Glavni težavi 2G sta šibko šifriranje med baznimi postajami in telefoni, ki omogoča prisluškovanje (in to celo pasivno!) v realnem času. Druga težava je odsotnost kakršnegakoli zagotavljanja pristnosti, kar komurkoli omogoča lažno predstavljanje za...

76 komentarjev

MediaTek prehitel Qualcomm

DigiTimes - V tretjem letošnjem četrtletju se je na trgu čipov za pametne telefone zgodil pomemben premik, saj je MediaTek prvikrat prehitel Qualcomm in prevzel vodilno mesto po tržnem deležu. V teh treh mesecih je 31 odstotkov prodanih telefonov vsebovalo MediaTekove čipe, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju leto pred tem 26 odstotkov.

Na drugo mesto je zdrsnil Qualcomm z 29-odstotnim tržnim deležem (lani 31 odstotkov), sledijo pa HiSilicon (stabilnih 12 odstotkov), Samsung (12 odstotkov, lani 16 odstotkov), Apple (12 odstotkov, lani 11 odstotkov) in Unisoc (štiri odstotke).

MediaTek najdemo zlasti v cenejših telefonih, tj. v cenovnem razredu med 100 in 250 dolarji, katerih prodaja je na Kitajskem in v Indiji eksplodirala. Pomemben vpliv je imela tudi ameriška blokada Huaweija, zaradi česar so njegove čipe (proizvaja jih TSMC) hitro pograbili konkurenti.

HiSilicon, ki cilja na zgornji del trga, pa je imel hkrati težave z dobavo, zato ni povečal tržnega deleža. Ostaja pa Qualcomm...

11 komentarjev

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 888

The Verge - Qualcomm je na tiskovni konferenci uradno predstavil prihajajoči čip Snadragon 888, ki bo poganjal mobilne telefone nove generacije. Kot zatrjujejo, imajo že sklenjene pogodbe s 14 proizvajalci, ki ga bodo uporabljali (ASUS, Black Shark, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Nubia, realme, OnePlus, OPPO, Sharp, Vivo, Xiaomi in ZTE). Prve naprave pričakujemo v prvem polletju prihodnjega leta.

Glavne novosti, ki jih prinaša novi čip, so modem 5G tretje generacije Snapdragon X60, ki bo podpiral tako milimetrski pas kakor sub-6 del spektra ter bo moderne funkcije (carrier aggregation, global multi-SIM, 5G Standalone, 5G Non-standalone, Dynamic Spectrum Sharing), namenski čip šeste generacije Qualcomm Hexagon za umetno inteligenco (Qualcomm AI Engine) s zmogljivostjo 16 TOP/s ter grafični del Snapdragon Elite Gaming, ki nadomešča Adreno. Qualcomm Spectra ISP bo zmogel obdelati vhodne informacije za posnetke ločljivosti 12 MP z 120 fps. S tem bo za 35 odstotkov hitrejši od predhodnika. Čip za 5G...

6 komentarjev

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 768G

Qualcomm - Novi čip oz. mobilna platforma je pravzaprav nadgrajeni oz. naviti Snapdragon 765G, ki smo ga spoznali konec lanskega leta, telefone, ki jih poganja, pa je mogoče kupiti že nekaj časa. Procesor v 768G lahko tako seže do frekvence 2,8 GHz (z originalnih 2,4 GHz), s čimer naj bi pridobili okoli 15 % moči, medtem ko grafični procesor Adreno 620 teče na 725 MHz (prej 625 MHz), s čimer prav tako pridobi še dodatnih 15 % moči glede na Snapdragona 765G.

Sicer pa je novinec v drugih pogledih podoben predhodniku, integriran ima X52 modem, ki podpira tudi 5G omrežja, namenjen pa je napravam, nekoliko bolj usmerjenim v mobilno igranje. Zaradi enake arhitekture, bodo OEM ponudniki dobili možnost, da ga vgradijo v svoje 765 naprave in jih prodajo kot novi model. Prvi telefon, v katerem bo ugledal luč trgovin, bo prav tako danes napovedani Xiaomi Redmi K30 5G Racing Edition.

3 komentarji

Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5G

The Verge - Sejem CES 2020 se uradno začenja šele jutri, a razstavljavci že na predvečer hitijo predstavljat novosti. Lenovo je pokazal svoj novi prenosnik Yoga 5G, katerega glavno novost izdaja že ime. Na prvi pogled vsakdanji prenosnik ima v notranjosti Qualcommov procesor Snapdragon 8cx in Qualcommov modem za 5G X55, torej podpira omrežja 5G v frekvencah pod 6 GHz in seveda tudi starejše (LTE).

S tem je to prvi prenosnik, ki ima procesor z arhitekturo ARM in podporo za 5G. Ne z eno ali drugo tehnologijo jih še ni veliko, zato je s kombinacijo seveda prvi. Sicer pa ima prenosnik 14-palčni zaslon (FHD IPS), 8 GB pomnilnika, 256 ali 512 GB prostora (SSD), dva vhoda USB-C, priključek za zvočnike oziroma slušalke, ležišče za nano SIM in podporo za eSIM. Prenosnik ima še kamero IR za prepoznavanje obrazov.

Novinec bo tako zanimiv preizkus, kako se obnesejo procesorji ARM pri mobilnem prenosu podatkov, zlasti ko gre za hitrost in avtonomijo. Naprave s Snapdragonom 8cx namreč na trgu še ni....

36 komentarjev

Pirellijeve pametne gume znajo opozarjati sosednje avtomobile

IEEE Spectrum - V Pirelliju so s partnerji demonstrirali rabo omrežja 5G za opozarjanje drugih vozil na nevarne razmere na cestišču s podatki, ki so jih posredovale njihove omrežene pnevmatike Cyber Tyre.

Ena izmed popularnih krilatic pri reklamiranju omrežij 5G je tista, da bo (šele) z njimi zaživel sistem interneta stvari. Trenutno so tovrstne funkcije še slabo otipljive in zaradi tega logično sprožajo dvome, a testne demonstracije nam že kažejo, česa se lahko v prihodnosti nadejamo. Proizvajalec avtomobilskih pnevmatik Pirelli je tako v sodelovanju z Audijem, Ericssonom in drugimi partnerji na strehi slovite Fiatove stavbe Lingotto prikazal hitro opozarjanje vozil preko omrežja 5G s podatki senzorjev v gumah.

Pirellijeve pnevmatike Cyber Tyre imajo vdelana tipala za zaznavanje nekaterih neugodnih razmer na cestišču - tako znajo ugotoviti, če začne guma "plavati". Produkt so v podjetju pričeli razvijati leta 2010 in je doslej zabeležene informacije dostavljal v vozilo, katerega računalnik je...

62 komentarjev

Qualcommov 5G modem X50 se pregreva

PC Magazine - Pri PC Magazinu so ugotovili, da ima Qualcommov 5G modem prve generacije X50 v vseh telefonih, ki so trenutno na voljo v ZDA, težavo s pregrevanjem, do katerega pride že pri 30 stopinjah Celzija okoliške temperature.

Antene za milimetrski 5G signal se počasi množijo po Združenih državah, kar daje strokovnim opazovalcem naposled priložnost, da bolje preverijo in primerjajo ponudbo različnih operaterjev. Pri PC Magazinu pa so opazili, da je ena značilnost neodvisna od operaterja ali kraja testiranja (se pravi, infrastrukture): telefoni s Qualcommovim 5G modemom X50, kakršen je Galaxy S10 5G, so se v ameriškem poletju pregrevali, kar jih je vrglo na povezavo 4G. Do tega je vselej prišlo na približno tridesetih stopinjah Celzija ambientalne temperature.

Razlog...

9 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 855

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil svoj novi procesor, ki bo v letu 2019 prevzel žezlo najzmogljivejšega predstavnika družine Snapdragon. V primerjavi s Snapdragonom 845 bo Snapdragon 855 45 odstotkov hitrejši pri običajnih opravilih in 20 odstotkov hitrejši v grafičnih operacijah. Prve naprave s Snapdragonom 855, ki bodo tudi podpirale 5G, lahko pričakujemo že prihodnje leto.

Najočitnejša novost je gotovo manjša litografija, saj je Snapdragon 855 zgrajen v 7-nm TSMC-jevem postopku, medtem ko je predhodnik v 10-nm tehnologiji. To pomeni, da je čip tako fizično manjši kakor tudi varčnejši. Čip (Kryo 485) ima še vedno osem jeder, a v konfiguraciji 1+3+4, in sicer štiri hitra jedra Cortex A76 (trikrat 2,42 GHz in enkrat 2,84 GHz),...

13 komentarjev

Nov Qualcommov Snapdragon Wear 3100

Slo-Tech - Pametne ure se sicer še niso tako zasidrale med potrošniki kakor pametni telefoni, a morda se v prihodnosti bodo, zato proizvajalci ničesar ne prepuščajo naključju. Qualcomm je ravnokar predstavil nov čip Snapdragon Wear 3100, ki je namenjen prav pametnim uram. Čas je že bil, saj je Snapdragon Wear 2100, ki je bil svoj čas edina izbira, star poltretje leto. To pa je v svetu pametnih naprav ogromno.

Medtem ko Apple uporablja lastne procesorje, ki se z vsako verzijo Apple Watcha prenovijo, so proizvajalci na Androidu odvisni od proizvajalcev strojne opreme. In v 80 odstotkih se odločijo za Qualcomm. Snapdragon Wear 3100 je prvi njegov čip, ki ni zgolj pomanjšana verzija čipov za telefone, temveč je bil od začetka razvit za pametne ure. Ima štiri jedra A7 (predhodnik je imel le eno) in nov...

5 komentarjev

Motorola izdala prvi pametni telefon s 5G

BGR - Čeprav omembe vrednih mobilnih omrežij 5G še ni, smo te dni dobili prvi pametni telefon za 5G. Motorola je predstavila telefon Moto Z3, ki je "prvi nadgradljivi 5G-telefon na svetu". Čez dva tedna ga bodo začeli ponujati v ZDA, kjer bo Verizon prihodnje leto ponujal dostop do omrežja prek 5G. A telefon ima cel kup opomb pod črto.

Glavna je to, da Moto Z3 ne danes ne ob izidu ne bo dejansko podpiral 5G. V začetku prihodnjega leta bo dobil fizični dodatek MotoMod, ki bo šele dejansko prinesel podporo za 5G. Načeloma so dodatki MotoMod prenosljivi med vsemi Motorolinimi napravami, ki jih...

1 komentar

Standard 5G dokončan

Slo-Tech - Glede na veliko govorjenja o 5G in številnih izdelkih bi menili, da je standard za novo generacijo mobilnih omrežij 5G že dolgo časa nared, a smo ga v resnici šele pravkar dobili. Res smo že dlje časa vedeli precej natančno, kaj bo v standardu, a skupina za mobilne standarde 3GPP je šele sedaj uradno sprejela uradne specifikacije za samostojni 5G New Radio (NR). Spomnili se boste, da so decembra lani sprejeli standard 5G NR za nesamostojno (non-standalone) izvedbo. Ta je namenjena uporabi v krajih, kjer že stoji infrastruktura LTE. Novi samostojni standard pa se bo uporabljal, kjer se bodo z omrežjem 5G pokrivala področja, kjer nimajo LTE.

Standard je rezultat dogovora več kot 600 delegatov, ki so na plenarnem srečanju predstavljali operaterje,...

18 komentarjev