»

Microsoft bo na Poljskem investiral milijardo dolarjev

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - K naložbi sodi tudi odprtje novega podatkovnega centra, z njim pa tudi nove Microsoftove regije za podatkovne centre na stari celini, skupaj se nekaj drugimi investicijami v t. i. Poljsko digitalno dolino. Namen naložbe je pospešitev digitalizacije gospodarstva in državne uprave. Poljskega partnerja predstavlja družba Chmura Krajowa (Nacionalni oblak), znani ponudnik oblačnih storitev, ki je v lasti tamkajšnje največje banke PKO Bank Polski in Poljskega razvojnega sklada. Microsoft se je za naložbo odločil pol leta zatem, ko je podobno partnerstvo s Chmuro Krajowo sklenil Google Cloud.

Partnerstvo naj bi trajalo sedem let, v tem času pa bo Microsoft zagotovil tudi izobraževanje Poljakov na področju oblačnih tehnologij.

Poljska in ZDA sta tudi sicer močno ekonomsko povezani, njuna menjava je lani znašala 21,6 milijarde USD, v zadnjih 30 letih pa so ZDA v državi investirale 62,7 milijarde USD, tam pa posluje tudi okoli 1500 ameriških podjetij, ki zaposlujejo 300.000 ljudi.

90 komentarjev

Kitajsko vohunjenje v ZDA ima ozadje. Američane same.

Ars Technica -
Več kot desetletje je newyorško podjetje Aventura zveznim organom, med drugim tudi vojski, prodajalo varnostno opremo, ki naj bi bila domačega izvora, a se je izkazalo, da izvira s Kitajske. Šlo je za kamere, detektorje kovin in podobne izdelke, ki so bili večinoma kar dobro zamaskirani pod znamko "made in America", v zadnjem desetletju pa so jih zvezni organi pri Aventuri nakupili za okroglih 20 milijonov dolarjev. Vodstvo podjetja je šlo celo tako daleč, da je leta 2016 vladi poslalo pismo, v katerem je 12 svojih konkurentov obtožilo, da prodajajo kitajsko blago. Leta 2018 pa so katarskemu distributerju, ki je zahteval potrdilo, da so stvari zares izdelane v ZDA, v dokaz poslali fotografijo svoje domnevne proizvodnje v New Yorku, v resnici pa je šlo za posnetek kitajske tovarne.

Niso pa bili ves čas tako vestni. Eden od uporabnikov je v preteklosti dobil navodila za uporabo v kitajskem jeziku, uslužbenec vojnega letalstva pa je na zaslonu svoje telesne kamere presenečen ugledal...

40 komentarjev

Huawei pripravlja telefon z lastnim operacijskim sistemom

Reuters - Težave, ki jih ima Huawei zaradi ameriških sankcij, so Kitajce vzpodbudile, da so se še bolj podvizali pri razvoju lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone. Novi sistem, ki se bo imenoval HongMeng OS, bo nared in bo na telefone prispel že letos, piše Reuters. Drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu bo prvi telefon z novim operacijskim sistemom po ceni 2000 juanov (250 evrov) začel prodajati kmalu.

V preteklosti se je HongMeng omenjal kot operacijski sistem, ki je namenjen zlasti napravam IoT (internet stvari). Minuli mesec so v Huaweiju potrdili, da bo prva naprava s tem sistemom pametni televizor iz serije Honor, medtem ko o pametnih telefonih tedaj še niso govorili. Prejšnji teden je Huaweijev predsednik Liang Hua dejal, da imajo...

62 komentarjev

Začenja se izročitev Huaweijeve finančne direktorice ZDA

Slo-Tech - Kanadsko pravosodno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo pridržano Huaweijevo finančno direktorico izročili ZDA. Meng Wanzhou, hčerka ustanovitelja podjetja, je bila v Kanadi aretirana decembra in je odtlej na prostosti po plačilu varščine, a brez potnega lista. Podjetje obtožujejo vohunjenja, kraje intelektualne lastnine in poslovanja z Iranom. ZDA so od samega začetka zahtevale izročitev, čemur je Kitajska ostro nasprotovala. Odločitev, da Meng Wanzhou izročijo, bo zagotovo tarča pritožb, zato postopek še nekaj tednov ali mesecev ne bo končan.

V izjavi za javnost je kanadsko ministrstvo za pravosodje zapisalo, da v Kanadi velja vladavina prava, zato so danes začeli postopek za izročitev Meng Wanzhou, za kar so se odločili po temeljitem...

8 komentarjev

Na Poljskem zaradi vohunjenja aretiran Huaweijev uslužbenec

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Na Poljskem so pripadniki državne varnostne službe aretirali in tudi že ovadili direktorja prodaje kitajskega podjetja Huawei, Weijinga Wanga. Razlog je domnevno vohunjenje za Kitajsko, ob njem pa so pridržali še uslužbenca tamkajšnjega telekoma Orange Polska, sicer državljana Poljske. Slednji je po poročanju poljskih medijev nekdanji uslužbenec njihovih tajnih služb. Policija je obenem že preiskala bivališči obeh osumljencev, pa tudi sedeža obeh podjetij, Huaweia in Oranga.

Zvezno sodišče je nato odločilo, da bosta oba v času poteka preiskave ostala v priporu še naslednje tri mesece, če bosta obsojena, pa jima grozi tudi do deset let zaporne kazni. Predstavniki...

28 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

Trump podpisal omiljene sankcije zoper ZTE in Huawei

vir: CNET
CNET - Sankcije bo urejal zakon, imenovan Defense Authorization Act, ki ga je podpisal predsednik Trump in bo v veljavi naslednji dve leti. Vladne agencije v ZDA tako ne bodo smele uporabljati določenih komponent in storitev nekaterih kitajskih podjetij, med katerimi sta tudi Huawei in ZTE.

Na črni listi se je tako znašlo vse kar lahko predstavlja ključno ali kritično komponento v kaki napravi, kot tudi tehnologije za preusmerjanje ali pregledovanje uporabniških podatkov. Zakon bo veljal za vladne uslužbence in za pogodbene sodelavce vladnih agencij, kakor tudi za podjetja, ki bi želela sodelovati z njimi. kar pomeni, da bo moralo kar nekaj podjetij in posameznikov zamenjati kak del tehnološke opreme, ki jo že uporabljajo. V...

12 komentarjev

ZDA za vdor v Yahoo obtožujejo zaposlena v ruski FSB

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo za vdor v Yahoo, ki se je zgodil leta 2014 in v katerem so napadalci odnesli osebne podatke 500 milijonov uporabnikov, obtožuje dva ruska vohuna in še dva hudodelca. Obtožena sta Dmitry Dokuchaev in Igor Sushchin, ki sta zaposlena v internetnem oddelku ruske obveščevalne službe FSB. Poleg njiju sta na obtožnici še znani kriminalec Alexsey Belan, ki se skriva v Rusiji, in Karim Baratov, ki so ga včeraj aretirali v Kanadi.

To je prvi primer, da so ZDA vložile uradno obtožnico proti uslužbencem ruskih državnih služb zaradi računalniškega kriminala. Pred tremi leti pa so podobno storile tudi proti petim kitajskim uslužbencem.

Sedanjo četverico ZDA obtožujejo nepooblaščenega vstopa v računalniški sistem, prevare, kraje trgovinskih...

12 komentarjev

Snowdnu zmanjkuje držav, EU ostro proti ZDA zaradi vohunjenja v Bruslju

Guardian - Edward Snowden, ki je razkril obsežno vohunjenje NSA za ameriškimi in drugimi državljani, še vedno tiči na moskovskem letališču Šeremetjevo. Glavne težave mu povzroča ameriška zahteva za aretacijo in preklican potni list, zaradi česar ne more odpotovati. V Moskvo je iz Hongkonga prispel z dokumenti, ki mu jih je uredilo ekvadorsko veleposlaništvo, kar pa je Ekvador že označil za napako, veleposlanika pa bodo kaznovali. Da bi Snowden lahko sedaj kam odpotoval, mora dobiti dokumente, do česar pa bo najlaže prišel, če mu katera država odobri azil.

Rusija to gotovo ne bo, saj je predsednik Vladimir...

57 komentarjev