»

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Nvidii grozi tožba, ker so delnice izgubile polovico vrednosti

Slo-Tech - Za Nvidio je letos težko leto. Po pričakovanjih je pok kriptobalona močno zarezal v povpraševanje po grafičnih karticah, zaradi česar bodo prihodki močno upadli, delnica pa je v zadnjem kvartalu izgubila več kot polovico vrednosti. Zaradi tega v Kaliforniji vlagatelji snujejo skupinsko tožbo, saj naj bi jih Nvidia z rožnatimi napovedmi zavajala.

Pred letom dni so imeli v Nvidii sladke skrbi. Povpraševanje po grafičnih karticah je letelo v stratosfero, zaradi česar so sicer negodovali igralci iger, a cene kartic in s tem dobički podjetja so strmo rasli. Nvidia je celo pozivala ljudi k odgovornemu nakupovanju grafičnih kartic, da bi jih bilo dovolj za vse.

V Kaliforniji se nabirajo investitorji, ki so z vložki v delnice Nvidie letos izgubili več kot...

91 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Slo-Tech - Podjetje Snap, ki ga poznamo predvsem po nadvse priljubljeni aplikaciji Snapchat, danes začenja kotirati na newyorški borzi. Javno ponudbo delnic (IPO) so napovedali lani in izvedli včeraj po vrednotenju 24 milijard dolarjev, kar je največji IPO po Alibabi leta 2014. Delnica Snapa je spričo velikega povpraševanja v IPO stala 17 dolarjev, kar je blizu zgornje razpisane meje. Skupno so zbrali 3,4 milijarde dolarjev svežega kapitala, nove delnice pa nimajo glasovalnih pravic.

Snapchat ima 161 milijonov dnevnih uporabnikov, a je ob tem lani ustvaril 515 milijonov dolarjev izgube. Zaradi tega se nekateri sprašujejo, ali bo podjetje v prihodnosti sploh dobičkonosno. Ni namreč jasno, ali bo šlo po stopinjah Twitterja ali pa mogoče Instagrama...

29 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Nvidia z visoko rastjo dobička in prihodkov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2013, ki se je končal 28. oktobra, beležila visoko rast dobička in prihodkov, so sporočili iz Sante Clare (izjava za javnost). Prihodki iz prodaje so se povzpeli na rekordnih 1,2 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal na 210 milijonov dolarjev oziroma 17 odstotkov več kot lani. Tudi bruto marža je dosegla rekordnih 53 odstotkov. Napovedali so še izplačilo četrtletnih dividend (0,075 dolarja četrtletno, dividendna donosnost delnic 2,5 odstotka letno, presečni datum 23. november) in podaljšanje programa odkupa lastnih delnic do decembra 2014. Za odkup bodo namenili dodatnih 1,24 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor...

26 komentarjev

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev