»

Evropski parlament zaloten pri tihem uvajanju prepoznave obrazov?

theguardian.com - Slab mesec potem, ko je v javnost prišla namera Evropske komisije, da začasno prepove uporabo samodejne prepoznave obrazov na javnih mestih, je v javnost prišla še povsem nasprotna namera evropskega parlamenta (EP). Na eni od strani njihovega intraneta so namreč novinarji Guardiana in zaposleni odkrili zabeležko razprave, v kateri so razpravljali prav o tem, kako bi vpeljava take tehnologije pomagala pri večji varnosti in boljšem nudenju storitev poslancem.

Zapis, ki je nato bliskovito izginil, je nosil naslov "Umetna inteligenca za boljše storitve," in je poleg prepoznave obrazov govoril tudi o prevajanju s pomočjo umetne inteligence ter nasploh o koristnih posledicah pri delovnih procesih, kategoriziranju zaposlenih in najemanju storitev.

Zapis je bil izbrisan potem, ko se je o njem s pismom najvišjim uradnikom predstavniškega telesa, pozanimala nizozemska liberalna poslanka Sophia In’t Veld. V pismu je vodstvo neposredno vprašala o koristih vpeljave take tehnologije, njeni...

24 komentarjev

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji!

Slo-Tech - Spletna stran Algorithmwatch je objavila izsledke ankete o uporabi tehnologije prepoznave obrazov, med policijami držav članic Evropske unije. Iz velike večine so prejeli odgovor, da tehnologijo bodisi že uporabljajo ali pa jo nameravajo vpeljati v naslednjih letih. Najmanj deseterica držav članic tako prepoznavo obrazov že uporablja, še pet pa jo bo vpeljalo v bližnji prihodnosti. Zgolj dve - Belgija in Španija - prepoznave obrazov (za zdaj) ne dovoljujeta. Pri ostalih članicah še čakajo na odgovor.

Prepoznava obrazov se prvenstveno uporablja pri nadzoru državnih meja, zlasti na letališčih, vedno bolj pa tudi pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ponekod uporabljajo tudi različico, ki prepoznavo izvaja v realnem času, denimo za preprečevanje in kaznovanje nasilja na množičnih prireditvah ali zaradi iskanja oseb na javnih krajih, na Irskem pa na ta način preverjajo tudi upravičenost posameznikov do socialnih transferjev.

S tem je seveda kar nekaj problemov, tako tehnične kot pravne...

94 komentarjev

Tudi Google bo restriktiven pri prodaji novih tehnologij

Slo-Tech - Zadnje čase se velika tehnološka podjetja na vso moč trudijo delati vtis, da jim je mar še za kaj več, kot samo za številke pri prihodkih in dobičku. Microsoft je tako nedavno vnovič opozoril na pasti pri vpeljavi tehnologije za prepoznavo obrazov, zdaj pa se mu je v loži politične korektnosti kot kaže pridružil še Google.

Kent Walker, višji podpredsednik Googla in njihov prvi pravnik, je na svojem blogu objavil zavezo podjetja, da na Google Cloud ne bodo prodajali APIjev za prepoznavo obraza, vsaj ne dokler ne razjasnijo nekaj ključnih tehnoloških in političnih vprašanj. Po njegovih besedah je prepoznava obrazov v določenih primerih nadvse uporabna, denimo pri iskanju pogrešanih oseb. Kljub temu...

2 komentarja

Prikrita uporaba prepoznave obraza na koncertu Taylor Swift

Slo-Tech - Varnostna služba glasbenice Taylor Swift je maja na koncertu v Kaliforniji za obrambo pred zalezovalci uporabila tehnologijo prepoznave obraza, ne da bi obiskovalce o tem obvestila. To je zadnji kamenček v mozaiku aferic, ki opozarjajo na pravno neurejenost področja v ZDA.

Po tem, ko smo skozi letošnje leto videli vrsto opozoril strokovnjakov za strojno učenje, da področje prepoznave obraza ni ustrezno urejeno in posledično predstavlja resno tveganje za vdor v zasebnost ljudi, prihaja do udejanjanja teh strahov v praksi. Miku Downingu iz svetovalnega podjetja Oak View Group je namreč pred dnevi "ušlo", da je varnostna služba Taylor Swift na majskem koncertu v kalifornijski Pasadeni prikrito uporabila prepoznavo...

33 komentarjev

Microsoft: tehnologija prepoznavanja obraza potrebuje regulacijo

vir: Flickr

Slo-Tech - Brad Smith, predsednik uprave in prvi pravnik Microsofta je že poleti pozval politike, naj bodo pozorni na dogajanje pri uvajanju tehnologije za prepoznavo obraza. Te dni se je znova oglasil z zapisom, v katerem k etičnemu ravnanju svoje kolege, torej vodstva tehnoloških podjetij. Obenem jih poziva, naj priskočijo na pomoč pri iskanju odgovorov na številne dileme, ki jih tehnologija prinaša s sabo.

Smith posebej izpostavi tri ključne probleme: najprej, da določen način uporabe tehnologije prepoznave obraza tu in tam povzroča probleme na področju nezakonite diskriminacije in potem, da tak način nadzora vodi v povečan vdor v posameznikovo zasebnost ter kot tretje, bojazen, da bi tehnologija pripeljala do pojava množičnega...

16 komentarjev

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev

Microsoft lošči svojo podobo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Glavni pravnik pri Microsoftu, Brad Smith je na svojem blogu pozval ameriški Kongres, naj pripravi zakonske okvire za uporabo tehnologije prepoznave obraza s strani vladnih agencij. Kot piše Smith, bi morali tehnologijo obrzdati do te mere, da ne bi povzročala rasnega razločevanja in vdiranja v zasebnost posameznikov. Kongres je obenem pozval, naj oblikuje neodvisno ekspertno skupino, ki bi oblikovala strokoven predlog zakona in poslancem pomagala pri sprejemanju poznejše odločitve.

Poziv gre vsekakor gledati v luči nedavnih dogodkov, ko je bil Microsoft - ob njem pa tudi Amazon in Google - tarča negodovanja javnosti in svojih zaposlenih, češ za vladi oz. Uradu za imigracijo in carine...

8 komentarjev

Tudi Amazonovi zaposleni trkajo na vest uprave

Protest proti deportacijam v San Franciscu. Vir: Wiki Commons

vir: Wikipedia
The Register - Potem, ko so pred dnevi podpisovali peticijo zaposleni pri Microsoftu, so se prebudili tudi nekateri delavci Amazona. Od vodstva zahtevajo, da naj preneha prodajati svojo programsko opremo za prepoznavo obrazov organom pregona ter, da preneha nuditi storitve razvpiti ameriški Agenciji za imigracijo in carine (ICE). Tretji moteč dejavnik za zaposlene je nudenje digitalne infrastrukture podjetju Palantir, ki se ukvarja s podatkovno analitiko in ICE pomaga pri postopkih za pridržanje in vnovično deportacijo migrantov.

"Zaposleni odklanjamo sodelovanje pri razvoju platforme, ki poganja delovanje ICE in ne želimo delati na orodjih, s katerimi so kršene temeljne človekove pravice. Kot etični amazonovci, zahtevamo pravico do...

54 komentarjev

Prihodnost Skyneta po Googlovo

CNet - Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google...

30 komentarjev

Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Bloomberg - Možnost samodejne prepoznave obrazov pri nalaganju slik na Facebook je bila globalno uvedena na začetku poletja in že tedaj je dvignila veliko prahu, še posebej v državah s strogimi zakoni o zasebnosti. Med njimi je na prvem mestu Nemčija, ki je ta teden odločila, da ta funkcija ni v skladu z nemško zakonodajo. Zato so pozvali Facebook, da jo umakne, sicer mu grozi visoka globa.

Johannes Caspar, informacijski pooblaščenec v Hamburgu, je v torek odločil, da je Facebookova storitev samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah v Nemčiji ilegalna, saj Facebook hrani biometrične podatke. Po njegovem razumevanju predstavlja hudo kršitev tako nemške kot tudi evropske zakonodaje o varovanju zasebnosti. Čeprav je storitev mogoče izključiti, to ne zadostuje, saj je...

33 komentarjev