»

Bi zaupali policiji pogled skozi svojo varnostno kamero?

vir: Pikrepo

vir: EFF
EFF - Policija v Jacksonu, prestolnici ameriške zvezne države Mississippi, bo izvajala 45-dnevni pilotski program, v katerem bodo zasebne varnostne kamere prebivalcev v živo povezali z njihovim Real Time Crime centrom. Prebivalci bodo v programu sodelovali prostovoljno, a kljub temu vse skupaj predstavlja precejšnjo grožnjo zasebnosti tamkajšnje skupnosti. Tudi če s svojo kamero ne želite sodelovati, je namreč zelo verjetno, da prag vaše hiše zajema kader kamer katerega od sosedov. Ker ljudje v imenu varnosti radi počnemo neumnosti, ni zanemarljiva nevarnost, da se bi taki pilotni projekti v bodoče razmahnili povsod po svetu.

Mimogrede, Jackson je še kar ozaveščeno mesto, ko gre za zasebnost, saj so kot prvo mesto na jugu ZDA policiji prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov.

Omrežene kamere zadnja leta postajajo precejšen zasebnostni problem v ZDA, ki se je še posebej razmahnil potem, ko je Amazon s svojo popularno kamero Ring začel sklepati partnerstva z lokalnimi...

18 komentarjev

Test prepoznave obraza voznikov v New Yorku neuspešen

vir: Gizmodo
Gizmodo - Preizkus tehnologije za prepoznavo obraza med vožnjo na enem od newyorških mostov je dal prav spektakularno slabe rezultate, saj sistem niti ene osebe ni prepoznal z zadovoljivo stopnjo natančnosti.

Pred tremi leti je newyorški guverner Andrew Cuomo za obrambo pred teroristi posegel po tehnologiji za prepoznavo obraza. Po načrtu naj bi zlikovce lovili s kamerami, nameščenimi na cestninskih postajah na vpadnicah v Manhattan. Toda kakor kažejo prva testiranja, bodo inženirji še zelo švicali, preden bo kaj takega mogoče. Wall Street Journal je namreč izbrskal pošto, v kateri tamkajšnji Urad za transport ugotavlja, da so izsledki preizkusov na mostu Roberta F. Kennedyja iz lanskega leta obupno slabi, saj sistem ni uspel zanesljivo ("v okviru parametrov") prepoznati...

17 komentarjev

Kitajska bo kriminalce iskala s prepoznavo hoje

vir: Handout

vir: scmp.com
scmp.com - Kitajska, država, ki je znana po nizki ceni zasebnosti svojih prebivalcev, namerava v naslednjih nekaj letih povečati omrežje nadzornih CCTV kamer na približno 400 milijonov. Številne od teh bodo opremljene tudi s katero od tehnologij s področja umetne inteligence, denimo tisto za prepoznavo obrazov. A slednja ima, kljub temu, da gre za tehnološko že precej dozorelo področje, še vedno precej pomanjkljivosti. Zlasti, če ljudje na ulici pred kamero zakrivajo svoj obraz.

Zato je kitajski startup Watrix lani oktobra predstavil svoj izdelek, ki omogoča razpoznavo načina hoje posameznika. Pri tem spremlja nekaj tisoč različnih podatkov, od obrisa celotnega telesa, kota pod katerim se premikajo roke, usmerjenost stopal pri...

15 komentarjev

Tudi Google bo restriktiven pri prodaji novih tehnologij

Slo-Tech - Zadnje čase se velika tehnološka podjetja na vso moč trudijo delati vtis, da jim je mar še za kaj več, kot samo za številke pri prihodkih in dobičku. Microsoft je tako nedavno vnovič opozoril na pasti pri vpeljavi tehnologije za prepoznavo obrazov, zdaj pa se mu je v loži politične korektnosti kot kaže pridružil še Google.

Kent Walker, višji podpredsednik Googla in njihov prvi pravnik, je na svojem blogu objavil zavezo podjetja, da na Google Cloud ne bodo prodajali APIjev za prepoznavo obraza, vsaj ne dokler ne razjasnijo nekaj ključnih tehnoloških in političnih vprašanj. Po njegovih besedah je prepoznava obrazov v določenih primerih nadvse uporabna, denimo pri iskanju pogrešanih oseb. Kljub temu...

2 komentarja

Microsoft: tehnologija prepoznavanja obraza potrebuje regulacijo

vir: Flickr

Slo-Tech - Brad Smith, predsednik uprave in prvi pravnik Microsofta je že poleti pozval politike, naj bodo pozorni na dogajanje pri uvajanju tehnologije za prepoznavo obraza. Te dni se je znova oglasil z zapisom, v katerem k etičnemu ravnanju svoje kolege, torej vodstva tehnoloških podjetij. Obenem jih poziva, naj priskočijo na pomoč pri iskanju odgovorov na številne dileme, ki jih tehnologija prinaša s sabo.

Smith posebej izpostavi tri ključne probleme: najprej, da določen način uporabe tehnologije prepoznave obraza tu in tam povzroča probleme na področju nezakonite diskriminacije in potem, da tak način nadzora vodi v povečan vdor v posameznikovo zasebnost ter kot tretje, bojazen, da bi tehnologija pripeljala do pojava množičnega...

16 komentarjev

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev

Snowden obtožen vohunjenja

Edward Snowden

Washington Post - ZDA so Edwarda Snowdna uradno obtožile vohunjenja, razkriva vložena obtžnica zoper njega. Obtožnica ga bremeni nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi, namerne objave zaupnih obeščevalskih informacij in kraje vladne lastnine. Prvi kaznivi dejanji opisuje zakon o izdaji države iz leta 1917, zaradi česar Snowdnu grozi do 10 let zapora za vsako obtožbo.

Obtožnici so vložili že 14. junija, sedaj pa jo je sodišče odpečatilo. Snowden se je že pred objavo podatkov, ki so zanetili afero Prism, zatekel v Hongkong, kjer se sedaj skriva na neznani lokaciji. Želi si pridobiti politični...

17 komentarjev

Kitajska in ZDA skrivoma organizirata internetne vojaške igre

Guardian - Moderne vojne se ne bijejo več le s konvencionalnim orožjem, ampak se selijo tudi na internet. Praktično ne mine mesec, ko ne poročamo o kakšnem večjem vdoru, za katerega seveda tarčna država vedno vestno okrivi svojo ideološko nasprotnico. ZDA tako Kitajski očitajo večletne napade na svojo infrastrukturo, vladne službe, vojsko in gospodarstvo (včasih resda uperijo prst tudi v Ruse), medtem ko Kitajci trdijo, da so sami največje žrtev. Samo lani naj bi bilo na Kitajskem prizadetih skoraj devet milijonov sistemov, napadalci pa so izvirali iz 47.000 različnih IP-naslovov - večidel ameriških in japonskih. Državi zato intenzivno iščeta način, kako se spraviti, in eden izmed načinov so tudi...

3 komentarji

Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Bloomberg - Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje,...

16 komentarjev

Identifikacija posameznikov s pomočjo satelitskih posnetkov

Slo-Tech - Kot poroča New Scientist je Adrian Stoica, inženir v Nasinem Jet Propulsion Laboratory razvil programsko opremo, ki omogoča identifikacijo posameznikov na podlagi gibanja njihovih senc.

V osnovi gre sicer za tehniko identifikacije posameznikov glede na način njihove hoje (ang. gait analysis), ki pa je ni mogoče izvajati v primeru, ko je na voljo posnetek posameznikov iz višine. Na primer - iz satelita. Satelitski posnetki namreč vsebujejo samo posnetek glave in ramen, zato naj bi bili - tako se je domnevalo do sedaj - za samodejno identifikacijo posameznikov neuporabni.

Stoica pa je ugotovil, da je dovolj informacij o načinu hoje mogoče dobiti že iz senc posameznikov. New Scientist poroča, da je Stoica napisal programsko opremo, ki je zmožna na video posnetku zaznati človeško senco in ob upoštevanju pozicije sonca ter kota snemanja pridobiti dovolj podatkov za pozitivno identifikacijo posameznika.

Razvoj tehnike je sicer še v zelo začetni fazi in v kratkem ni pričakovati da bo v...

35 komentarjev

Veliki Brat bo poleg očes v Pekingu dobil še možgane

New York Times - Kot pišejo v New York Timesu, naj bi IBM za potrebe varovanja olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto razvil poseben sistem videonadzora.

Gre za sistem Smart Surveillance System (S3), ki ga je mogoče priključiti na obstoječe videonadzorne kamere, sistem pa s pomočjo različnih analitičnih orodij obdeluje video posnetke ter išče vzorce sumljivega obnašanja.

Sistem zna zaznati oz. razpoznati gibanje (vključno s smerjo gibanja), odvržene predmete, izginotje (krajo) predmetov, onesposobitev varnostne kamere, itd. Seveda zna sistem tudi arhivirati posnetke in iskati po njih, kar je mogoče kombinirati tudi z npr. iskanjem obrazov in lociranjem posameznikov, ki so se v preteklosti pojavili na videonadzorovanem območju.

Formalni razlog za uvedbo sistema v Pekingu je seveda strah pred terorističnimi napadi v času olimpijskih iger. A ko bo olimpijskih iger konec (in teroristične nevarnosti ne bo več), Kitajska sistema zagotovo ne bo prenehala uporabljati.

IBM podoben sistem razvija za...

23 komentarjev