»

Evropska komisija si bo prizadevala za lažjo menjavo baterij v telefonih

Slo-Tech - Čeprav je bila včasih zamenljivost baterij v telefonih samoumevna, so nas proizvajalci v zadnjih letih navadili da se nam zdi samoumevno ravno obratno. Telefoni, ki uporabniku omogočajo enostavno menjavo baterije, to posebej oglašujejo in veljajo za izjemo. Evropska komisija se po poročanju nizozemskega finančnega časnika Het Financieele Dagblad trudi to staro navado obuditi.

V časniku se sklicujejo na neuradne dokumente, ki so jih uspeli pridobiti. Uradno naj bi Komisija predlog v javno razpravo dala prihodnji mesec. Gre za del evropske strategije za zmanjšanje elektronskega odpada, kamor je sodilo tudi poenotenje polnilnikov za pametne telefone. Ocenili so, da je vsak Evropejec leta 2016 pridelal 16 kg elektronskih odpadov. Sedaj so na vrsti baterije, kjer sta problema dva. Večina telefonov ima baterije v zalepljenih predelih, kamor uradno ne moremo (ali smemo) dostopati, predvsem pa to ni enostavno, saj potrebujemo posebna orodja. Druga ovira je dejstvo, da nekateri...

52 komentarjev

Na Androidu prežijo krvosesi

vir: Sophos

Sophos - Raziskovalci varnostnega podjetja Sophos so predstavili rezultate drugega dela preiskave pojava t. i. fleecewara, torej aplikacij, ki z zvijačo izvabljajo precejšnje zneske od nepozornih in nič hudega slutečih uporabnikov.

Običajno gre za aplikacije v Google Play Storu, ki ponujajo časovno omejen brezplačen preizkus, nato pa začnejo zaračunavati tedensko, mesečno ali letno naročnino. Njihovi avtorji računajo na to, da bodo uporabniki pred iztekom brezplačne dobe aplikacijo le odstranili, ne pa pri tem tudi posebej prekinili naročniškega razmerja. Tako sicer deluje velika večina programov, namreč, da z deinstalacijo obenem prekinemo tudi naročniško razmerje. No, ne tudi fleeceware. Da je stvar še hujša, gre običajno za precej trivialne programe, denimo aplikacije za zajemanje posnetkov zaslona, bralnike QR-kod in podobno. Zadnji del problema je sama Googlova tržnica, katere politika poslovanja terja veliko truda in dokazovanja, preden uporabniku povrnejo vrednost takega nakupa.

...

26 komentarjev

Google evropskim uporabnikom Androida omogočil izbiro brskalnika

vir: Google
Google - Danes je sicer težak dan za Google, ki je dobil novo evropsko globo, to pot zaradi oviranja konkurence pri oglaševanju na iskalnikih, a to edina bitka, ki jo je Google izgubil proti Evropski komisiji. Lanskega julija je Googlu izrekla 4,34 milijarde evrov globe zaradi nezakonitih praks na mobilnih napravah z Androidom, ki so neupravičeno favorizirale Googlov brskalnik Chrome. Google je včeraj sporočil, da se njegova politika končno spreminja. Evropski uporabniki Androida bomo dobili izbiro brskalnika in iskalnika. Oziroma poziv zanjo, saj samoiniciativno lahko izbirajo že od začetka.

Doslej sta bila privzeto naložena Chrome in Google Search. To ni bila tehnična omejitev, temveč pravna zahteva. Google je po odločitvi Komisije spremenil licenčno politiko, ki je temu napravila konec. Odtlej sp licence...

21 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU

Slo-Tech - Google se je po pritožbi sedaj na julijsko globo, ki mu jo je naložila Evropska komisija, odzval tudi vsebinsko. Zaradi očitkov, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za mobilne telefone in iskalnikov, je Google dobil 4,34 milijarde evrov globe. Google trdi, da bo zaradi spoštovanja evropskih zahtev izgubil del zaslužka, ki ga bo nadomestil z licenčninami.

Podpredsednik za platforme in ekosisteme Hiroshi Lockheimer je v blogu pojasnil, da so s prednameščanjem Google Searcha in Chroma financirali razvoj Androida. Zaradi tega bodo sedaj vpeljali plačljiv model za vse pametne telefone in tablice, ki se bodo prodajali v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA), torej v državah EU, Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Proizvajalci bodo lahko prodajali androidne...

162 komentarjev

Juncker Googlu zaradi Androida naložil za 4,34 milijarde evrov kazni

Europa.eu - Evropska komisija je tehnološkemu velikanu izrekla finančno kazen v višini 4,34 milijarde evrov. Jean-Claude Juncker in njegova ekipa Googlu očitajo zlorabo prevladujočega položaja na področju operacijskih sistemov za mobilne naprave. Google je po ugotovitvah evropske komisije v Androidu vzpostavil omejitve za proizvajalce pametnih naprav in mobilne operaterje glede izbire internetnih iskalnikov - dolgo časa je bilo možno prek Androida po spletu brskati samo prek Googlovega iskalnika.

Google mora v 90 dneh od izreka kazni odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. V nasprotnem primeru Juncker obljublja, da bodo kazni še višje. Komisija namerava naslednjič kazen naložiti kar krovnemu podjetju Alphabet in sicer v višini do 5% dnevnih prihodkov podjetja.

In kaj...

100 komentarjev

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev

Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da bodo razširili postopek zoper Google, ki ga vodijo zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Komisija je Googlu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections), ker Google po njenem mnenju zlorablja prevladujoči položaj na trgu mobilne telefonije, kjer njegov operacijski sistem Android dosega skoraj 80-odstotni tržni delež.

Google namreč v Android prednamešča Chrome in Google Search, ki je privzeta ali včasih tudi edina nameščena storitev za iskanje po internetu. S tem preprečuje ostalim ponudnikom iskalnikov, da bi se enakovredno kosali z Googlom, s čimer v končni fazi škoduje potrošnikom, ker zavira konkurenco. Poleg tega...

45 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev