»

Rekord z 10 bilijoni sličic na sekundo

Slo-Tech - Pred štirimi leti so japonski znanstveniki razvili kamero, ki zmore posneti 4,4 bilijona sličic na sekundo, lani pa so na univerzi v švedskem Lundu zmogli 5,0 bilijona. Sedaj so jih raziskovalci s Caltecha in kanadskega INRS prehiteli s svojo napravo, ki zmore 10 bilijonov sličic na sekundo. V perspektivi: v času med dvema posnetkoma svetloba prepotuje 30 mikrometrov, predvajanje sekunde takšnega posnetka s 60 fps pa bi trajalo 5284 let. O dosežku pišejo tudi v Nature Light: Science & Applications.

S tako hitrimi posnetki je mogoče raziskovati najhitrejše procese, denimo interakcijo med svetlobo in snovjo v nanometrskem merilu. Uporabili so metodo CUP (compressed ultrafast photography), ki sama po sebi zmore 100 milijard sličic na sekundo. S kombinacijo dveh kamer - femtosekundne in statične, katerih posnetke so...

17 komentarjev

Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K

Slo-Tech - Prve delujoče prototipe televizorjev z ločljivostjo 8K smo videli že pred leti, a je ostalo pri tem. Vsako leto nam na sejmih pokažejo nekaj novih modelov, končnim uporabnikom pa je prvega začel prodajati šele Sharp predlani, a je bil s ceno krepko nad 100.000 dolarjev bolj zanimivost kot uporaben kos elektronike. Vmes je tudi YouTube že dobil kakšen posnetek z ločljivostjo 8K, medtem ko televizija ni posvojila še niti 4K. To ni presenetljivo, saj je 8K precejšen zalogaj tudi za kamere. Kakorkoli, Sharp je sedaj predstavil pri televizor 8K, ki ima vsaj približno normalno ceno.

Sharp Aquos 8K ima diagonalo, ki...

199 komentarjev

YouTube podpira 60 sličic na sekundo

Slo-Tech - Google je izpolnil junijsko obljubo in omogočil podporo za videoposnetke s frekvenco 60 sličic na sekundo (fps). Za zdaj je podpora še bolj polovičarska, saj so poskrbeli le za lasten brskalnik Chrome, medtem ko uporabniki ostalih domnevno še pridejo na vrsto. Če posnetek visoko frekvenco podpira, jo vključite z izbiro možnosti 720p60 ali 1080p60 v meniju z nastavitvami desno spodaj.

Vseeno brez drobnega tiska ne gre. Google mora vaš videoposnetek posebej odobriti, da bo dobil možnost predvajanja s 60 fps. Po Googlovih besedah bodo to predvsem posnetki z veliko prizori premikanja (motion intense), medtem ko bo večji preostanek ostal pri 30 fps. YouTube tako zlagoma izboljšuje kakovost videoposnetkov, ki jih je mogoče naložiti; pred...

100 komentarjev

Najhitrejša kamera s 4,4 bilijona sličic na sekundo

Klasičen pump-probe.

Nature - Japonski raziskovalci so razvili kamero, ki zmore posneti 4,4 bilijona (1012) sličic na sekundo, s čimer so postavili svetovni rekord. S tako kamero so uspeli posneti proces prevajanja toplote v materialu, ki poteka s šestino svetlobne hitrosti, so dejali ob predstavitvi dosežka.

Dosežek je pomemben tudi zato, ker so uporabili drugačno tehnologijo od trenutno najpopularnejše pump-probe. Pri slednji posnetek dobimo tako, da na tarčo z laserjem Nd:YAG streljamo fotone z valovno dolžino v UV-delu spektra, ki jih vzorec absorbira, s čimer ga vzbudimo (pump). Potem pa z drugim laserjem (probe) merimo odziv, ki ga preračunamo v posnetek. Ta način se uporablja že nekaj...

22 komentarjev

Test grafičnih kartic pri ločljivosti 4K

AnandTech - Monitorji sicer v veliki večini še ne zmorejo ločljivosti 4K (3840x2160), a ta resolucija nezadržno trka na vrata. Dostojni modeli s to ločljivosto so še precej dragi, a v bližnji prihodnosti (recimo od enega do treh let) bodo že dosegljivi povprečnemu igralcu. Na AnandTechu so pogledali, kako jih lahko izkoristimo že danes. Na Sharpovem monitorju (z ločljivostjo 4K in frekvenco 30 Hz) so pri največji možni ločljivosti in pri najzahtevnejših grafičnih nastavitvah poganjali Metro 2033, Dirt 3 in Sleeping Dogs. Preizkusili so Nvidiine GTX Titan, GTX 690, GTX 680, GTX 660 Ti in AMD-jeve Radeone HD 7990 7950, 7790.

Rezultati so jasni. Ločljivost 4K je požrešna. Za spodobno delovanje pri najboljših detajlih slike niti...

57 komentarjev

novosti pred sejmom PMA

Daily Tech - Pred dnevi je Sony najavil nov 1/1.8'' CMOS senzor s 6 megapiksli. To bi bil seveda precej kilav dosežek, če ne bi ta senzor zmogel slike v polni ločljivosti zajeti kar 60 krat v sekundi, kar pomeni, da bomo lahko z uporabo dovolj hitrega procesorja in pomnilnika z njim snemali filme v 6-mega ločljivosti - višji od polne HD ločljivosti. Za nameček senzor omogoča zajem 300 sličic na sekundo v ločljivosti 1.2 megapiksla. Izboljšavo so dosegli z uporabo večjega števila A/D pretvornikov - senzor namreč zajema vrednosti pikslov iz celotnega stolpca naenkrat.

Če prvi znak, da je napočil čas, ko bodo proizvajalci v boju za tržišče začeli resneje združevati funkcionalnost foto in video kamer v enotne naprave, je danes Canon že napovedal nov aparat Powershot TX1, ki v pokončnem ohišju v slogu video kamer ponuja zajem 7.1MP slik, ob tem 10X zoom (ekvivalent 39-390 mm) in optično stabilizacijo slike ter seveda druge funkcije kot smo jih od fotoaparatov vajeni, ob tem pa še zajem 720P (1280...

13 komentarjev