»

Tudi Office 2021 bo še možno kupiti

engadget - Še pred nekaj leti to sploh ne bi bila novica, a dandanes se programska opreme čedalje pogosteje prodaja kot naročnina. Ko je Microsoft izdal Office 2019, ni bilo jasno, ali bo sploh še sledila kakšna verzija. Z naročniškim paketom Microsoft 365 že sedaj zaslužijo več kot s klasičnimi licencami, uporabnike slednjih pa zadnja leta intenzivno prepričujejo v prestop na naročniške verzije. A vseeno, Office 2021 bo še na voljo kot klasična, večna licenca, so sporočili iz Redmonda.

Microsoft si sicer prizadeva, da bi ljudje čim več uporabljali spletne aplikacije. Te so z računom pri Microsoftu brezplačne, medtem ko je za lokalno namestitev potreben Microsoft 365. Ta naročniški paket poleg Worda, Excela, PowerPointa in Outlooka prinese tudi Skype in OneDrive. Kdor kupi klasično licenco, teh dveh možnosti nima, razen če ju dobi kako drugače, recimo z akademsko verzijo paketa. Trenutno Office 2019 stane 150 evrov in pričakovati je, da bo tudi verzija 2021 podobno.

Dolgoročna prihodnost je...

77 komentarjev

Office 2019 je tu

Slo-Tech - Microsoft se sicer trudi čim več, vsaj poslovnih, uporabnikov spraviti na naročniški paket Office 365, a nekaj še vedno vztraja na klasičnih verzijah. To so tako imenovane večne licence za programsko opremo, ki teče lokalno in nikoli ne poteče. Za te uporabnike je danes izšla nova verzija Office 2019, ki nadgrajuje Office 2016 in prinaša funkcionalnosti, ki so v Office 365 prišle že pred časom. Hkrati je s tem Office 2019 funkcionalno zakoličen, saj bo dobival le varnostne posodobitve in popravke. Kdor želi nove funkcije, bo moral počakati na novo verzijo ali - to bi imeli v Redmondu še raje - naročiti Office 365. Tudi zato je Office 2019 za poslovne uporabnike dražji za 10 odstotkov. So pa potrdili, da nova klasična...

44 komentarjev

Windows 10 bo razumel prestopne sekunde in natančneje meril čas

Microsoft - Microsoft bo v novo verzijo Windows 10, ki bo izšla oktobra, in Windows Server 2019 prvikrat vključil podporo za prestopne sekunde. Te bodo upoštevali na pravilen način, torej s ponovitvijo (ali teoretično preskokom) sekunde, in ne na Googlov način raztegovanja normalnih sekund. Poleg tega prinašata novi verziji Windows še podporo za naslednika NTP, ki se imenuje Precision Time Protocol (PTP), in nekaj drugih posodobitev za večjo natančnost merjenja časa.

Prestopne sekunde so posledica počasnega upočasnjevanja vrtenja Zemlje in naše želje, da bi bilo sonce v povprečju v zenitu točno ob 12.00, če smo na poldnevniku, ki ustreza aktualnemu časovnemu pasu. To je pomembno, da je dogajanje na nebu predvidljivo, kar najbolj opazijo astronomi, pri daljšem drsenju pa bi opazili tudi ljudje, ko bi bil sončni vzhod čedalje pozneje.

Medtem ko atomske ure merijo atomski čas (TAI) brez oziranja na...

13 komentarjev

Office 356

Business Insider - Office 365, tj. oblačna različica Microsoft Office-a, je štartala pred malo manj kot pet leti. Z njo je mogoče stvarjati dokumente, pisati elektronska sporočila, pripravljati predstavitve, urejati preglednice, spletne strani, sodelovati v IM-pomenkih itn. Seveda vse to deluje samo, če so Microsoftovi strežniki na voljo. Vsakršni izpadi tako ključne storitve predstavljajo vsaj neprijetnost, če že ne prav poslovno tveganje za njene uporabnike. Microsoft je zatorej ob splavitvi garantiral obljubil 99,9-odstotno dosegljivost, kar naj bi pomenilo "dobrih osem ur nedosegljivosti letno".

V praksi ni šlo tako gladko. Pisarna 365 po poročilih uporabnikov že ves čas ni dosegljiva vsaj nekaj dni na leto, zato ji nekateri pravijo tudi "Pisarna 364", "Pisarna 362", in tako dalje.

Letošnje leto se v tem obziru ni najbolje začelo. Prejšnji ponedeljek, 18., je...

35 komentarjev

Izšel Office 2016

Microsoft - Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti...

52 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Microsoft kupil Yammer

David Sakcs (levo, Yammer) in Steve Ballmer (Microsoft)

Microsoft - Microsoft je uradno potrdil, da bodo kupili podjetje Yammer, o čemer se je šušljalo že dva tedna. Za podjetje bodo odšteli 1,2 milijarde dolarjev, kupnino pa bodo poravnali v gotovini. Podjetje bo postalo del divizije Microsoft Office, obdržali pa bodo vse zaposlene. Šef oddelka za Yammer bo dosedanji izvršni direktor prevzetega podjetja David Sacks.

Yammer je vodilni ponudnik poslovnih socialnih omrežij (enterprise social network, ESN), ki je bil ustanovljen leta 2008. Gre za poslovno različico Facebooka ali Twitterja, ki nima neskončnega všečkanja statusov in fotografij, ampak je prilagojena za delo v podjetju. To pomeni, da omogoča komunikacijo med posamezniki ali oddelki na različne načine, npr. v obliki v mikrobloganja (kakor Twitter),...

18 komentarjev