»

Dr. Enigma Hacking Demo v Računalniškem muzeju (četrtek, 25. maja ob 18h)

Enigma I (foto: Alessandro Nassiri, CC BY-SA 4.0) in Mehano Barbie pisalni stroj

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Navdušujoče ilustrirano predavanje o razbijanju Enigminih šifer z demonstracijo izvirnega, ikoničnega šifrirnega stroja Enigma, ki je krojil usodo 2. Svetovne vojne. ... in manj znan nedolžen otroški pisalni stroj znamke Barbie, izdelan v Sloveniji. Poleg številnih funkcij za oblikovanje besedila, kot so razmik med črkami in podčrtavanje, je bila ta otroška igrača zmožna kodiranja in dekodiranja tajnih sporočil z uporabo vgrajenega načina šifriranja.

Enourno predavanje o Enigmi nas bo popeljalo skozi njeno zanimivo zgodovino, tehnično razlago in človeško zgodbo za enim najpomembnejših razdiranj šifer na svetu. Sledi pol ure dolga demonstracija dr. Baldwinovega osebnega stroja Enigma, kjer si ga bo občinstvo lahko ogledalo, ga fotografiralo, in se ga dejansko dotaknilo, preizkusilo resnično, pristno Enigmo ter zastavilo dodatna vprašanja.

Dr. Mark Baldwin (znan tudi kot dr. Enigma) je svetovni strokovnjak za Enigmo in profesionalni govorec z 20-letnimi izkušnjami. Skupaj s svojim...

9 komentarjev

Dogodek: Hekanje nacistične Enigme in digitalna varnost z blockchainom

Bi se radi igrali z originalno enigmo?

Slo-Tech -
Strokovnjak za nacistični kodirni stroj enigma Britanec Mark Baldwin se bo na povabilo slovenskega blockchian startupa Verity ta teden ustavil v Ljubljani. V četrtek, 27. septembra, bo ob 18. uri v Kavarni Sputnik predstavil delujoč primerek enigme in razkril vse podrobnosti o tehnologiji, ki je spremenila potek druge svetovne vojne.

Po predavanju Baldwina, ki je znan tudi kor Dr. Enigma, bo sledila okrogla miza o digitalni varnosti in blockchainu. Pogovor bo moderiral soustanovitelj Verity Martin Mikeln, svoje izkušnje pa bodo delili tudi:
- CTO Iconomija Miha Vidmar,
- specialist za varnost pri Tokens Luka Pušić,
- soustanovitelj Bitnika in predsednik Blockchain Think tanka Peter Trček.


Če vas zanima kriptografija, njen vpliv na zgodovino in kaj prinaša...

44 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev

Alan Turing pomiloščen

Slo-Tech - Britanska kraljica Elizabeta II. je danes pomilostila Alana Turinga, očeta modernega računalništva in kriptografije, ki je bil obsojen zaradi velike nespodobnosti. Turing je bil eden ključnih mož pri britanski zmagi v drugi svetovni vojni, saj je skupaj s sodelavci v Bletchley Parku razbil nemško šifrirno napravo Enigma. V zasebnem življenju Turing ni imel sreče, saj je bila tedaj v Veliki Britaniji homoseksualnost kazniva, zaradi česar je bil Turing obsojen. Po obsodbi je bil leto dni na...

63 komentarjev

Članek NSA o reševanju Enigme

Slo-Tech - Na spletni strani ameriške National Security Agency so objavili članek z naslovom Solving the Enigma.

Gre za zgodovinski članek o tem, kako so zavezniške sile dokončale delo poljskih kriptoanalitikov (žal jih je prehitela vojna) in razbile nemški šifrirni sistem Enigma.

Zanimivo in napeto zgodovinsko branje ter še vedno aktualna lekcija, da varnosti s pomočjo skrivanja ne moremo zagotavljati.

21 komentarjev