»

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

BBC - Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na...

10 komentarjev

RIAA: pretočne glasbene storitve zaslužne za večino prihodkov

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih storitev

vir: RIAA
RIAA - Recording Industry Association of America (RIAA) je objavila statistiko prihodkov tamkajšnje glasbene industrije v prvi polovici letošnjega leta. Ker se trendi od onkraj Atlantika pogosto prenesejo tudi na staro celino, so številke v tem smislu zanimive tudi za nas.

Skupni prihodki članic RIAA so glede na enako lansko obdobje zrasli za desetino in dosegli 4,6 milijarde ameriških dolarjev, kljub temu pa se je njihova rast v tem času upočasnila za približno polovico, primerjano s prvima polovicama let 2016 in 2017. Prihodki iz naslova pretočnih glasbenih storitev, kot sta denimo Apple Music, Amazon...

31 komentarjev

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih vsebin lani že vodilni

Slo-Tech - Ameriška cehovska organizacija glasbene industrija (RIAA) je v letnem poročilu za minulo leto ugotovila, da je delež prihodkov iz prodaje pretočnih vsebin (streaming) lani prvikrat presegel 50 odstotkov. Streaming je z naročninami in oglasi lani ustvaril 51 odstotkov prihodkov oziroma 3,9 milijarde dolarjev. Leto pred tem je na streaming odpadla zgolj tretjina prihodkov.

Večino povišanja pripisujejo porasti priljubljenosti plačljivih storitev, kot denimo Spotify ali Apple Music. Prihodki od teh storitev so se lani več kot podvojili in so dosegli 2,5 milijarde dolarjev. V povprečju jih je uporabljalo 22,6 milijona naročnikov, torej je vsak zanje letno zapravil dobrih 100 dolarjev. Predlani je bilo naročnikov zgolj 10,8 milijona.

Upada pa priljubljenost drugih digitalnih načinov distribucije, ki jih v primerjavi s...

13 komentarjev

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Slo-Tech - Prihodki glasbene industrije že vse od razmaha digitalnih poti do vsebin upadajo, a morebiti se je lani začel trend obračati. Mednarodno združenje glasbene industrije (IFPI) je objavilo poročilo o prodaji glasbe v letu 2014, v katerem izpostavljajo rast prihodkov iz prodaje glasbe prek digitalnih virov ter praktični konec upada skupnih prihodkov.

Lani so prihodki upadli le za 0,4 odstotka v primerjavi z letom pred tem in...

19 komentarjev

Tožbe in dejanja RIAA že mejijo na dejanja iz obupa

Ars Technica - RIAA se spet spravlja tožit. Tokrat popolnoma nedolžne ljudi in to popolnoma na "blef". Tanya Anderson, 42 letna mati samohranilka, ki je povrh vsega invalid, toži RIAA zaradi prevare, zavajujočih poslovnih prijemov in izsiljevanja. RIAA namreč vloži tožbo proti ljudem, nato pa obtožence kontaktira njihov "center za poravnave", ki jim predlaga, da plačajo zahtevan znesek, tudi če niso krivi, ker jih bo to manj stalo, kot pa dokazovanje svoje nedolžnosti. Če se ljudje nočejo pogodit, RIAA vloži ponovno tožbo, zato da bi ljudje odvračala od povratnih tožb. Vendar to še ni vse...

Uslužbenci Kim's Video and Music Store v New York-u so bili aretirani, ker je RIAA agent, ki se je pri njih začasno zaposlil, našel med prodajanimi stvarmi tudi CD-je ki so bili posneti na CD-r ploščkih in tudi takšne, ki so bili v manj kvalitetnih embalažah in agentu niso bili poznani. Izkazalo se je, da so to izdelki neodvisnih glasbenikov, ki so RIAA trn v peti, ker se poskušajo izogniti njihovim...

18 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

Prodaja glasbe v porastu

The Register - Če pogledate, pri katerih novicah je na Slo-techu največ ironičnih komentarjev, so to prav gotovo novice o različnih zaščitah glasbenih medijev in poročila o uspešnih pregonih zlobnih uporabnikov P2P programov. Vendar, kot kaže, smo se zmotili.

Kot poroča Register, je bilo leto 2003, predvsem zadnja četrtina, za glasbeno industrijo zelo uspešno, saj je rast prodaje na letni ravni znašala kar 4,3, medtem ko se je dobava glede na lani povzpela za 10,5 procenta. Svoj lonček tem podatkom je takoj pristavila RIAA, ki je ponosno razglasila, da je rast posledica več uspešnih tožb proti kršilcem avtorskih pravic.

Na Registru seveda razmišljajo drugače, saj je se pokazalo, da je verjetni razlog za povečano prodajo gospodarska rast in povečana kupna moč prebivalstva. Ta naj bi se v Združenih državah glede na november povečala za 0,4 procenta, prihodki pa še za 0,1 odstotne točke več. Podrobnejši pregled si lahko ogledate tukaj.

Po bitki je lahko celo RIAA general.

10 komentarjev