»

Freenode sovražno prevzet, del osebja ustanovil libera.chat

Slo-Tech - Freenode, IRC omrežje za komunikacijo na temo odprtokodnih projektov, včasih tudi znano pod imenom Open Projects Network, je po izjavah dela osebja doživelo sovražni prevzem. Korejski podjetnik Andrew Lee, lastnik podjetja Freenode Limited, ki sicer nima nobene zveze s samim omrežjem, se je s pomočjo ene od vodij dokopal do lastništva freenodovih domen. Kar se po njegovem mnenju razteza tudi na lastništvo freenode skupnosti in pripadajočega omrežja, zato je pred časom kot administratorje začel zaposlovati svoje ljudi.

Dosedanje osebje poudarja, da Freenode Limited nima nobene zveze z delovanjem freenoda. Ni lastnik nobenega strežnika, niti ne plačuje osebja, niti ni prispeval sredstev za infrastrukturo omrežja, niti nima z nikomer sklenjene nobene pogodbe. Administratorji freenoda so sicer prostovoljci, strežniško opremo zagotavljajo zunanji podporniki.

Andrew Lee trdi nasprotno, po njegovem mnenju mu kot lastniku Freenode Limited pripada dostop do strežnikov, prav tako je po...

24 komentarjev

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem

Slo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološkim podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, zagrozil z vzpostavitvijo zakonske regulacije oz. tudi kar njihovim zaprtjem. Obenem je, kot je zdaj že običajno za politike z desno usmerjenim svetovnonazorskim kompasom, družbena omrežja obtožil politične pristranskosti v škodo konservativcev in dodal, naj nemudoma spremenijo svoj način dela.

To se je zgodilo dan potem, ko je Twitter njegovo objavo o goljufanju pri volitvah po pošti označil z modrim klicajem, bralce pa pozval, naj preverijo dejstva glede vsebine tvita. Slednje, torej opremljanje predsednikovih objav z oznako o dvomu v resničnost, se doslej še ni primerilo. Trump je podobne trditve o volitvah po pošti doslej objavil že večkrat, čeprav so jih mediji za preverjanje dejstev že nekajkrat ovrgli.

Za zdaj se ni odzval še nihče od predstavnikov večjih omrežij, so pa po predsednikovih grožnjah v nadaljevanju trgovanja nekoliko upadle delnice Twitterja in Facebooka.

To seveda ni...

70 komentarjev

Trump zaradi nazorske neuravnoteženosti zagrozil tehnološkim velikanom

The Verge - Ameriški predsednik je v svojem stilu najprej že pred dnevi zagrozil Googlu, in sicer, da bo njegova administracija razmislila o zakonski regulaciji spletnega iskanja, potem, ko je ameriški konservativni medij PJ News objavil ne preveč znanstveno raziskavo o domnevnem prirejanju iskalnih rezultatov na pojem "Trump news". Pri tem je novinarka po lastnih besedah iskalni pojem uporabila večkrat, vpisana pod različnimi uporabniškimi imeni in na različnih napravah. K sreči novinarka ni odpotovala v Evropo in z iskanjem poskusila še od tam.

Donald Trump je pozneje med pogovorom z novinarje...

392 komentarjev

Tehnološki velikani obljubljajo več varnosti pred državo

Slo-Tech - Več kot 30 podjetij, med katerimi so tudi ABB, Arm, Cisco, Facebook, HP, HPE, Microsoft, Nokia, Oracle, in Trend Micro, je podpisalo tako imenovan tehnični sporazum o računalniški varnosti (Cybersecurity Tech Accord), v katerem so se zavzela za boj proti zlorabi tehnologije. V sporazumu, ki vključuje vse večje proizvajalce in operaterje tehnologije, se podjetja opredeljujejo za boj proti zlorabam in zaščito uporabnikov ne glede na nacionalnost, lokacijo in interese. Podjetja s tem vsaj na načelni ravni trdijo, da ne bodo pomagala nobeni državi pri izvajanju internetni napadov na civiliste in podjetja kjerkoli na svetu.

Podjetja izpostavljajo štiri področja: boljšo obrambo, zavezanost nenapadanju, izboljševanje tehnologije in skupni pristop. V prvi točki podjetja obljubljajo...

39 komentarjev

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve

Slo-Tech - Zadnje dni se Facebook, Google in številni mediji ukvarjajo z lažnimi novicami (fake news), ki jih na internetu že od nekdaj mrgoli, a so jim prav socialna omrežja dala krila. Zelo glasni so očitki, da so prav družabna omrežja odgovorna za Trumpovo izvolitev, kar je seveda hudo poenostavljanje in posploševanje. A vendarle - neprepoznane lažne novice so tako velik problem, da se je odzval celo Mark Zuckerberg in napovedal prenovo Facebooka, Google pa naj bi razmišljal celo o odstranitvi kategorije V novicah iz splošnih iskalnih rezultatov.

Polemike je sprožil BuzzFeed, kjer so z analizo ugotovili, da so lažne vesti o Donaldu Trumpu na Facebooku povzročile več...

179 komentarjev

Ameriški tehnološki velikani imajo na računih milijarde

Moody's - Večkrat smo že pisali o milijardah dolarjev, ki jih imajo Apple in drugi tehnološki velikani parkirane izven matičnih držav v davčnih oazah in ki so pripravljene za investicije. Do neke mere so si v tem pogledu vse multinacionalke podobne, a zadnji podatki hiše Moody's kažejo, da imajo v ZDA tehnološki velikani v rokah nesorazmerno velik del denarnih sredstev. Samo Apple, Microsoft in Google imajo v rokah četrtino vsega denarja ameriških podjetij (če ne štejmo bank in finančnih...

53 komentarjev

Nove pritožbe podjetij proti Googlu pri Evropski komisiji

vir: BBC
BBC - Francosko podjetje 1plusV je pri Evropski komisiji vložilo novo pritožbo proti Googlu, v katerem mu očitajo kršitev prevladujočega tržnega položaja in nepoštene poslovne prakse. Podjetje upravlja več specializiranih spletnih iskalnikov, med njimi tudi ejustice.fr. Podjetje 1plusV upravlja tako imenovane vertikalne iskalne pogone, ki so specializirani za pravo, glasbo in kulturo.

V pritožbi, ki vsebinsko nadgrajuje lani vloženo pritožbo zaradi nepoštene obravnave strani ejustice.fr, Googlu očitajo, da jim med letoma 2006 in 2010 niso dovolili uporabo oglaševalske platforme AdSense. Pravijo, da je to edina resnično učinkovita možnost, kako dobiti na svojo stran ciljane oglase. Nadalje trdijo, da je Google odstranil stran eJustice.fr iz iskalnih...

3 komentarji