»

Prodaja grafičnih kartic na 20-letnem dnu

Slo-Tech - Še pred letom dni je prodaja grafičnih kartic podirala vse rekorde, cene pa so letele v stratosfero. Sedaj je položaj nasproten, saj je prodaja v tretjem letošnjem kvartalu padla na najnižje ravni v zadnjih dvajsetih letih. Prodanih je bilo 6,9 milijona grafičnih kartic za namizne računalnike in približno toliko samostojnih čipov za prenosne računalnike, kažejo podatki Jon Peddie Research.

Prodanih 14 milijonov grafičnih čipov predstavlja 42-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tudi prodaja samostojnih grafičnih kartic je upadla za 32 odstotkov v primerjavi z lanskim tretjim kvartalov. Nazadnje so manj kot 6,9 milijona grafičnih kartic prodali v tretjem četrtletju leta 2005, ko je bila to edina možnost dobiti zmogljiv grafični čip. Trga zmogljivih integriranih grafičnih čipov tedaj ni bilo.

Zanimivo je, da se Nvidia znajde precej dobro. Njen tržni delež je zrasel na 86 odstotkov, kar predstavlja zgodovinski rekord. AMD je s približno 10 odstotki na zgodovinskem...

62 komentarjev

Pfizer plačal 116 milijonov za aplikacijo, ki diagnosticira covid iz kašlja

Slo-Tech - Farmacevtski gigant Pfizer, ki je med pandemija covida zaslovel tudi s cepivom mRNA, ki ga je bil začel razvijati BioNTech, bo za 116 milijonov dolarjev prevzel avstralsko podjetje, ki je razvilo aplikacijo za diagnostiko covida. Podjetje ResApp je staro že dobro desetletje in se ves ta čas ukvarja tudi z razvojem algoritma, ki bi dagnosticiral različne bolezni dihal z zvočno analizo kašlja. Začeli so s pljučnico, leta 2019 so že razlikovali astmo, bronhiolitis in krup, leta 2020 pa je izbruhnil covid.

Preliminarni podatki so marca letos kazali, da je ResApp presenetljivo učinkovit pri diagnozi covida. V kliničnem preizkusu je sodelovalo 741 bolnikov, izmed katerih jih je 446 imelo covid. ResApp je v 92 odstotkih obolelih prepoznal covid (občutljivost), specifičnost pa je znašala 80 odstotkov. To je primerljivo z nekaterimi vrstami hitrih antigenskih testov in lahko služi kot informacija za nadaljnjo diagnostiko.

Pfizer se je kmalu po objavi rezultatov začel zanimati za podjetje...

22 komentarjev

Nvidia: Grafičnih kartic imamo preveč

Slo-Tech - Minili so časi, ko je primanjkovalo grafičnih kartic, ki so jih rudarji razgrabili domala še pred izidom. Kriptovalute so polovico nižje kot v začetku leta, prodaja računalnikov pada zaradi strahu pred recesijo, kar je položaj na trgu obrnilo na glavo. Grafičnih kartic je sedaj preveč, zato Nvidia krči prodajo in znižuje cene.

Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang je povedal, da se soočajo s presežnimi zalogami kartic iz serije RTX 3000, medtem ko bo jeseni izšla nova serija RTX 4000. Zaradi tega bodo skrčili prodajo čipov proizvajalcem grafičnih kartic in prenosnikov, da se bodo ti počasi znebili svojih zalog. Prav tako bodo v pričakovanju nove generacije trenutni znižali cene, kar bi se lahko prelilo tudi v končne cene. To se dogaja že več mesecev, saj cene vztrajno polzijo.

Zaradi znižanega povpraševanja so tudi poslovni rezultati slabši. Nvidia je že napovedala, da bodo v tem četrtletju vsaj 1,4 milijarde nižji od napovedi. Koliko je k temu prispeval upad rudarjenja, pa je...

24 komentarjev

Bodo hekerji rudarjem odklenili GeForce RTX 3060?

Slo-Tech - Ko je Nvidia predstavila kartico GeForce RTX 3060, jo je rudarjem kriptovalut namenoma zaklenila. Kartica zazna, kadar se uporablja za rudarjenje, in tedaj avtomatično upočasni delovanje za približno polovico. Namesto 50 MH/s lahko iz nje iztisnemo le še kakšnih 25 MH/s, kar naj bi po mnenju proizvajalca dolgoročno zagotovilo, da bodo do kartice prišli igralci iger in ne rudarji.

To pa je seveda zelo prikladna tarča za hekerje, ki bodo zaščito poizkusili zlomiti. Na internetu so se te dni že pojavili posnetki, kjer kartice tudi pri rudarjenju zmore 45 MH/s. Sprva je kazalo celo, da s to hitrostjo deluje algoritem Dagger Hashi-Motto za rudarjenje ethra, a se je kasneje izkazalo, da to ne drži. Za zdaj so uspeli s to hitrostjo pognati algoritem Octopus (za altcoin Conflux), pred katerim kartica ni izrecno zaklenjena, a je prav tako uporaben za rudarjenje drugih kriptovalut. In če je to dovolj dobičkonosno, bo kartica prav tako priljubljena med rudarji, ne glede na upočasnjevanje...

69 komentarjev

Nvidia namenoma prepolovila hash rate na Geforceu RTX 3060

Nvidia CMP HX

Slo-Tech - Prihajajoča Nvidiina grafična kartica, GeForce RTX 3060, bo imela za polovico zmanjšano zmogljivost rudarjenja za kriptovaluto ethereum. Gonilniki, ki bodo pospremili njen izid, bodo namreč programsko zaznali rudarjenje in znižali hash rate. Ukrep pa ne bo prizadel GPUjev, ki so jih doslej že prodali. Jasno, namen je preprečiti, da bi nove kartice vnovič razgrabili za potrebe kriptofarm, kot se je zgodilo z lanskimi modeli GeForce RTX 3080, RTX 3090 in RTX 3070. Kar je pri gejmerjih povzročilo precej slabe volje. Kot so povedali pri Nvidii, so njihovi grafični procesorji pač programabilni in uporabniki so zanje našli že veliko novih nalog, rudarjenje kriptovalut je samo ena od njih. In ker ima ethereum trenutno najboljši izkupiček med vsemi coini, ki jih je mogoče rudariti z GPU, so ukrep osredotočili prav nanj.

Da pa si ne bi zdaj nakopali zamere še na drugi strani, so za kovalce ethereumov predstavili namenski Cryptocurrency Mining Processor (CMP), Nvidia CMP HX, ki je...

112 komentarjev

Nvidia predstavila grafično arhitekturo Ampere

Ampere A100

Slo-Tech - Kot je zadnje čase pri Nvidiji v navadi, uvod v novo generacijo njihovih grafičnih tehnologij predstavljajo rešitve za podatkovne centre. A100, prvi GPU nove arhitekture Ampere, je gromozanski čip z več kot petdesetimi milijardami tranzistorjev in namenjen pretežno pospeševanju strojnega učenja.

Nvidijino tehnološko konferenco GTC v običajni obliki je letos odnesel koronavirus, zato je šef Jen-Hsun Huang tradicionalni nagovor v črni jakni opravil iz domače kalifornijske kuhinje (skrajšan video povzetek). Najbolj impozantna reč, ki jo je pri tem potegnil iz pečice, je superračunalniška rezina DGX 100, v kateri se poti osem novih GPUjev A100, nove arhitekture Ampere. Gre za naslednico družin Volta in Turing - in to obeh hkrati. Medtem ko je Volta poddružina grafičnih čipov za podatkovne centre, Turing pa (pretežno) za domačo uporabo, bo Ampere vsebovala izdelke vseh namembnosti, saj so se snovalci s tehnološkega vidika močno usmerili v univerzalnost. A kot smo lahko sedaj že vajeni,...

14 komentarjev

Nvidii grozi tožba, ker so delnice izgubile polovico vrednosti

Slo-Tech - Za Nvidio je letos težko leto. Po pričakovanjih je pok kriptobalona močno zarezal v povpraševanje po grafičnih karticah, zaradi česar bodo prihodki močno upadli, delnica pa je v zadnjem kvartalu izgubila več kot polovico vrednosti. Zaradi tega v Kaliforniji vlagatelji snujejo skupinsko tožbo, saj naj bi jih Nvidia z rožnatimi napovedmi zavajala.

Pred letom dni so imeli v Nvidii sladke skrbi. Povpraševanje po grafičnih karticah je letelo v stratosfero, zaradi česar so sicer negodovali igralci iger, a cene kartic in s tem dobički podjetja so strmo rasli. Nvidia je celo pozivala ljudi k odgovornemu nakupovanju grafičnih kartic, da bi jih bilo dovolj za vse.

V Kaliforniji se nabirajo investitorji, ki so z vložki v delnice Nvidie letos izgubili več kot...

91 komentarjev

Rudarji bitcoina počasi obupujejo

Slo-Tech - Bitcoin je 80 odstotkov niže kot pred letom dni, ko je bila mrzlica na vrhuncu in so trgovali ter rudarili skoraj vsi. Upad njegove vrednosti ni povzročil glavobolov le ljudem, ki so ga kupili blizu vrha, temveč tudi tistim, ki so investirali v opremo za rudarjenje. Pri trenutnih vrednostih namreč rudarjenje bitcoina ni več ekonomsko smiselno, če moramo za elektriko plačevati pošteno ceno. Posledica je zniževanje števila rudarjev in računske moči, ki je temu namenjena.

Novembrsko gibanje bitcoina je bilo najbolj negativno v zadnjih sedmih letih, saj je kriptovaluta izgubila 37 odstotkov. Tako slabo ni bilo vse od avgusta 2011, ko je bitcoin padel za 40 odstotkov. Podobno so se gibale tudi vse ostale kriptovalute, ki so...

131 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Kriptovalute poskrbele za rekordne rezultate proizvajalcev GPU-jev

Slo-Tech - Proizvajalci grafičnih kartic, zlasti Nvidia, si v zadnjih mesecih manejo roke, saj so poslovni rezultati zaradi dodatnega povpraševanja naravnost fantastični. V preteklosti se je celo zgodilo, da je Nvidia pozvala k odgovorni prodaji, saj so rudarji pokupili vse zaloge, tako da za igralce iger ni ostalo nič. Poslovni rezultati temu pritrjujejo, saj je Nvidiia v prvem letošnjem kvartalu ustvarila 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je celo za 10 odstotkov več kot v minulem četrtletju, ki je vključevalo božično obdobje in je tradicionalno daleč najboljše. V primerjavi z istim četrtletjem lani so prihodki višji za osupljivih 66 odstotkov. Dobiček se je v primerjavi s predhodnim...

35 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

Amazonov dobiček načele intenzivne investicije

The New York Times - Amazon je po rekordnih poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju lanskega leta to leto začel nekoliko skromneje. Kot je razbrati iz njihove objave, so prihodki od prodaje znašali 9,86 milijarde dolarjev, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pa 24 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju (ki je seveda praznično obarvano). Dobiček je upadel na 201 milijon dolarjev, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Padec dobička ni posledica slabšega poslovanja, ampak investicij in širjenja podjetja. Amazon v zadnjem času intenzivno gradi nova skladišča in podatkovne centre, s čimer želi dolgoročno pomagati poslu. Samo lani so zgradili 13 novih skladišč oziroma...

3 komentarji

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

The Wall Street Journal - AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je...

38 komentarjev

AMD z izgubo, manjšo od pričakovane

vir: CNet
CNet - Posledice recesije še vedno visijo v zraku, kar nekatere družbe čutijo, medtem ko druge ne. Med tistimi, ki posledice v obliki izgube čutijo, je tudi AMD, a stvari niso tako rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Izguba, ki je znašala 128 milijonov dolarjev, je manjša, kot so sprva pričakovali. Prihodki so se s približno 1,4 milijarde dolarjev glede na drugo četrtletje dvignili za 18%, a so v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem padli za 22%. Analitiki so pričakovali prihodke v višini le 1,3 milijarde dolarjev.Po besedah CEOja, Dirka Meyerja, se je dvignilo povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah, ki jih proizvaja AMD. Največji dvig so opazili na Kitajskem, kjer je povpraševanje največje po nekoliko cenejših prenosnikih, nasploh pa narašča povpraševanje po majhnih in varčnih prenosnikih. Prav tukaj pri AMDju računajo, da...

4 komentarji