»

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Bloomberg - Po podatkih virov blizu podjetja naj bi Microsoft razvijal lasten procesorski čip na arhitekturi ARM, poroča Bloomberg. Namenjen bo lastnim strežnikom, na katerih podjetje nudi komercialne storitve v oblaku. Spomnimo, da je podobno storil tudi Apple, ki je novembra pokazal lasten čip M1.

Poleg čipa, ki ga Microsoft razvija za svojo strežniško linijo, naj bi resno razmišljali tudi o modelu za svoje računalnike Surface. Medtem ko je strežniški čip zelo verjeten, je ta manj gotov. Glavni argument je skrajšanje dobavnih verig, hkrati pa bi lahko oblikovali čip, ki bi bil povsem prilagojen za naloge, ki jih zahteva Microsoft.

Uradne potrditve iz Redmonda ni, so pa vesti za Bloomberg potrdili zaposleni v podjetju, ki so želeli ostati anonimni. To je razumljivo, saj ima Microsoft tesne povezave tako z AMD-jem Intelom, kakor v zadnjem času tudi s Qualcommom, ki je razvil čipe za ARM-verzije Surface Pro X. Microsoft je v zadnjem času okrepil zaposlovanje inženirjev za področje...

24 komentarjev

TSMC zaradi virusa ustavil proizvodnjo komponent za iPhone

Bloomberg - Iz tajvanskega proizvajalca polprevodniških čipov TSMC prihajajo vesti, da so morali v petek zvečer ustaviti več tovarn, v katerih proizvajajo komponente za iPhone, ker so bili žrtev virusa. TSMC je edini proizvajalec procesorskih čipov za iPhone in pomemben proizvajalec za številna podjetja, na primer Nvidia, Qualcomm itd. Kot največji neodvisni proizvajalec polprevodniških čipov je lani ustvaril 11,6 milijarde dolarjev dobička.

Iz podjetja so sporočili, da ni šlo za hekerski napad, ki bi prinesel virus, temveč okužbo z virusom. Načrtujejo, da bodo zadnje tovarne ponovno zagnali danes ali v ponedeljek. Finančna direktorica Lora Ho je po telefonu za Bloomberg potrdila, da je bil TSMC v preteklosti že tarča virusov, a je...

4 komentarji

ZTE po preobratu spet pred propadom

Slo-Tech - Saga o ZTE se spreminja v telenovelo in je dosegla nov preobrat, saj je ameriški senat zavrnil dogovor, ki ga je sprejel Trump in ki bi podjetje rešil. Ameriški Senat je prepričljivo s 85 glasovi za in 10 proti potrdil ponovno uvedbo sankcij zoper kitajsko podjetje ZTE - sankcije so zapakirali v zakon National Defense Authorization Act - ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo izdelkov in komponent ZTE-ju. Ta je življenjsko odvisen od njih in bo v primeru prepovedi bržkone zaprl vrata.

Spomnimo, da je pred mesecem dni ZTE doletela tako huda sankcija, ker so v ZDA ocenili, da podjetje krši ameriške gospodarske sankcije zoper Iran in Severno Korejo. ZTE naj bi svoje izdelke, ki vsebujejo tudi ameriške komponente,...

43 komentarjev

Samsung v Koreji gradi novo tovarno čipov z EUV

Slo-Tech - Samsung je v Hwaseongu v Južni Koreji začel graditi novo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo izdelovala čipe v 7-nm velikosti s tehnologijo ekstremne ultravijolične litografije (EUV). Te dni so položili temeljni kamen, tovarna pa bo po načrtih dokončana do konca prihodnjega leta. Leta 2020 bodo iz nje prispeli prvi čipi po postopku 7LPP (Low Power Plus) EUV. Celotna investicija bo vredna šest milijard dolarjev, pri projektu pa bo sodeloval tudi Qualcomm, saj bo Samsung zanj izdeloval SoC-e za Snapdragone za pametne telefone. V novi tovarni bo Samsung proizvajal čipe tako za lastne potrebe kakor tudi za Qualcomm in še druge naročnike.

Samsungov veliki konkurent na področju proizvodnje čipov TSMC, ki ima 55-odstotni tržni delež, je pri uporabi 7-nm tehnologije že korak pred Korejci. Že lani je namreč...

10 komentarjev

Qualcomm tretji po prodaji polprevodnikov

Qualcommov Snapdragon S4

vir: HotHardware
HotHardware - Qualcommu gre zadnje čase izredno dobro, saj se njihovi procesorji znajdejo v obilici mobilnih telefonov - so praktično ekskluzivni dobavitelj čipov za mobilnike z Microsoftovim Windows Phone, tako 7 kot 8. Obenem so eden izmed glavnih dobaviteljev mrežnih čipov, sploh če je potrebna povezljivost z mobilnimi omrežji 4. generacije (lep primer je iPhone 5). Ni torej presenetljivo, da so poleg dobrih finančnih rezultatov visoko prilezli tudi na lestvici proizvajalcev polprevodniških čipov. Na lestvici sta prva Intel in Samsung, Qualcomm pa je kar tretji. Kako velik je ta dosežek pove tudi dejstvo, da se je izmed deseterice obseg proizvodnje zmanjšal v kar sedmih podjetjih. Qualcommova rast naj bi do konca leta, v primerjavi...

4 komentarji

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev