»

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein bo do konca leta 2026 na več kot 25.000 računalnikih v javni in državni upravi, vključno s šolami, namesto Microsoftovega pisarniškega paketa uporabljala LibreOffice. V nadaljevanju bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer bodo z Windows prestopili na Linux. Parlament je že sprejel ustrezne dokumente.

Pristojni minister Jan Philipp Albrecht je v intervjuju za c'net pojasnil, kako se bodo prestopa lotili in v čem se bo razlikoval od spodletelega münchenskega poizkusa. V koalicijsko pogodbo so prestop na odprto kodo v Schleswig-Holsteinu zapisali že leta 2017 na zahtevo Zelenih. Sedaj postajajo načrti konkretnejši.

Minister je pojasnil, da z uporabo plačljive programske opreme trkajo na meje možnega, tako v finančnem smislu kakor v smislu digitalizacije javne uprave. Od odprte kode pričakujejo več fleksibilnosti in nižje stroške, ob tem pa poudarja še varovanje zasebnosti in podatkov. Za zdaj ostaja Schleswig-Holstein edina zvezna...

117 komentarjev

Google zaradi hrošča zaustavil nadgradnjo Chroma

Slo-Tech - Potem, ko je od 10. decembra že skoraj polovica uporabnikov Androida prejela nadgradnjo brskalnika Chrome 79, je bil Google prisiljen suspendirati nadaljnje namestitve. Številni so se namreč pritoževali, da jim je nadgradnja v nekaterih aplikacijah zunanjih razvijalcev izbrisala lokalne podatke.

Šlo je za aplikacije, ki uporabljajo Androidov sistem WebView, teh pa je kar nekaj. Denimo lahka verzija priljubljenega družabnega omrežja, Twitter Lite teče izključno na njem. Na večini zadnjih različic Androida namreč prav Chrome tisti, ki v aplikacijah prikazuje spletne strani, denimo stran za prijavo uporabnika. Ali pa, če uporabljamo DuckDuckGo, ki nima svojega lastnega pogona, zato vsebino v njegovem imenu prikazuje Chrome.

Končno se je izkazalo, da nadgradnja ni izbrisala podatkov, pač pa jih je samo preselila na drugo mesto in jih s tem za aplikacije napravila nevidne. Kot je ugotovil eden od komentatorjev, pa migracija iz obeh najbolj običajnih načinov shranjevanja,...

6 komentarjev

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Konec ere Linuxa v Münchnu

The Register - Prihodnji teden bo münchenski mestni svet zabil še zadnji žebelj v krsto Linuxa v mestni upravi. Nekoč največji organiziran prehod organizacije na odprto kodo se je vmes izrodil v največji tovrstni fiasko in največjo vrnitev v Microsoftov objem. V četrtek, 23. 11., bo mestni svet še zadnjič glasoval o dokončnem povratku k Microsoftu, ki ga bo skoraj zagotovo potrdil. Odbor za administracijo in kadre je namreč že sprejel sklep, o katerem bo sedaj glasoval še celoten svet. Ker imata tudi v svetu večino stranki CDU in SPD, presenečenj ni pričakovati.

München je leta 2003 sporočil, da bo preučil možnosti za prihranek s prehodom na odprtokodno programsko opremo. Migracija...

114 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

München na Linux in nazaj?

Heise - Prehod münchenske mestne uprave na Linux je eden izmed največjih prehodov z zaprtokodne programske opreme na odprto kodo, ki ga zagovorniki slednje radi dajejo za svetel zgled. Zdaj pa se utegne zgoditi, da bo München migriral nazaj na Windows, ker se uporabniki Linuxa nikakor ne morejo navaditi.

München se je leta 2003 odločil, da razišče možnost prihranka in predvsem kako zagotoviti neodvisnost od enega velika ponudnika programske opreme. Leta 2006 se je migracija začela in ogromen projekt, v katerega je bilo vključenih skoraj 15 tisoč računalnikov, se je zaključil lani. Ocene o prihranku so odvisne od predpostavk, a v Münchnu trdijo, da so privarčevali nekaj

287 komentarjev

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov

Heise - Medtem ko so v Freiburgu nad Linuxom obupali in izračunali, da jih uporaba odprte kode stane več kakor Microsoftove, v Münchnu ugotavljajo, da lahko z Linuxom privarčujejo, če se migracije lotijo, kot se spodobi. O migraciji so se začeli pogovarjati leta 2003, izvajati so jo začeli leta 2006 in jo letos večidel zaključili. Marca so izračunali, da so prihranili več kot štiri milijone evrov, sedaj pa ugotavljajo, da je prihranek še bistveno večji. Privarčevali so dobrih 10 milijonov evrov.

V mestnem svetu je...

224 komentarjev

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev