»

Nemčija se želi informacijsko-varnostno osamosvojiti

vir: Wikipedia
Reuters - Nemški notranji minister Minister Horst Seehofer je najavil ustanovitev nove državne agencije za informacijsko varnost. Ta naj bi skrbela za raziskave glede obrambe na tem področju, obenem pa zmanjšala naslonjenost Nemčije in EU na tehnologije iz drugih držav, zlasti ZDA in Kitajske. Pred poldrugim letom so v Berlinu že ustanovili oddelek nemške vojske, ki se ukvarja s kljubovanjem varnostnim vdorom iz drugih držav.

"Priznavamo, da na področju informacijske varnosti zaostajamo in če nekdo na določenem področju zaostaja, potem je potreben povsem nov pristop," je minister povedal na tiskovni konferenci, ki jo je priredil skupaj z obrambno ministrico, saj bo nova agencija skupni projekt obeh državnih organov.

Nemčija, pa tudi druge evropske države so zlasti...

11 komentarjev

V Franciji paradirala tudi vojaška računalniška enota

The Verge - Francija je na včerajšnji vojaški paradi, ki je tradicionalno potekala ob francoskem nacionalnem prazniku dnevu Bastilje, tudi simbolno pokazala, da sta računalniška varnost in internetno vojskovanje postala nerazdružljiv del moderne vojske. Enota COMCYBER (Commandement de cyberdéfense) je namreč prvikrat sodelovala na paradi. S tem so pokazali, da je računalniška varnost nacionalna prioriteta, je dejal vodja enote generalmajor Olivier Bonnet de Paillerets.

Francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian je ustanovitev COMCYBER-ja napovedal decembra 2016 in v začetku lanskega leta je nova enota tudi začela delovati. Ukvarja se s tremi nalogami: obveščevalno dejavnostjo, zaščito in napadi. Formalna ustanovitev enote -...

6 komentarjev

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL - Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) je odločil, da mora Google pravico do pozabe razširiti na vse svoje domene, ne le evropske. Gre za posledico lanske razsodbe evropskega sodišča, da ima vsak posameznik od iskalnikov pravico zahtevati umik povezav do strani, ki ga poimensko omenjajo, če so podatki netočni, nerelevantni ali pretirano osebni. Google je namreč po evropski zakonodaji upravljavec osebnih podatkov, kar prinaša številne obveznosti.

Google se je moral v Evropi ukloniti in pravico do pozabe že izvaja. Umik povezav med iskalnimi rezultati pa je omejen le na iskanje prek evropskih domen (recimo google.si, google.fr), medtem ko mednarodni...

12 komentarjev

Na lestvici svobode tiska Slovenija 34.

Reporters Without Borders - Novinarji brez meja so zopet objavili vsakoletno poročilo o stanju svobode tiska na svetu. Slovenija se je letos uvrstila na 34. mesto, kar je mesto više kot lani, dve mesti više kot predlani in precej bolje kot 46. mesto leta 2010. A ne pozabimo, da je bila Slovenija vse do leta 2006 med prvimi dvajsetimi državami v elitni skupini, potem pa se je spustila v drugi razred.

Na prvih petih mestih ni sprememb, saj jih še vedno v istem zaporedju držijo Finska, Nizozemska, Norveška, Luksemburg in Andora. Sledijo države stare evropskega gospodarskega prostora, in tako na 12. mestu najdemo Avstrijo (kot našo prvo sosedo), na 9. mestu Novo Zelandijo (kot najboljšo neevropsko državo), na 13. mestu Češko (kot...

7 komentarjev

Kitajska hekerska skupina APT1 je vojaška Enota 61398

Tarče APT1

The Economist - Čeprav Kitajska redno in vztrajno zanika hekerske napade, katerih jo obtožujejo zahodne države, se dokazi o kitajski vpletenosti kar kopičijo. Danes je svoje poročilo predstavila skupina Mandiant, ki med raziskuje varnost časopisnih hiš, za katere se je letos izkazalo, da so že lep čas tarča kitajskih hekerjev. Mandiant predstavlja nove dokaze, da kitajska vlada ni le naročnik teh napadov, ampak da jih financira in da so mnogi plod hekerske enote v kitajski vojski. Kitajsko zunanje ministrstvo očitke zavrača, češ da gre za obtožbe brez osnove, ki so neodgovorne in neprofesionalne.

Preiskovali so predvsem skupino APT1, ki so ji nadeli ime po načinu napada (Advanced Persistent Threat), ki ga večinoma uporablja. Takih skupin...

39 komentarjev

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev

Obširen hekerski napad na francosko finančno ministrstvo

François Baroin priznava napade na ministrstvo.

Slo-Tech - Francosko finančno ministrstvo je potrdilo včerajšnje navedbe časnika Paris Match, da so decembra napadalci pridobili dostop do velikega števila njihovih računalnikov. Kompromitiranih je bilo več kot 150 računalnikov, na katerih so iskali podatke o francoskem predsedovanju skupini G20.

Kdo je odgovoren za napad, uradno še ni mogoče z gotovostjo reči, sumijo pa, da so napadalci iz Kitajske. Francoski minister za proračun François Baroin je označil napad kot "spektakularen", saj naj bi "vseboval številna sporočila", kar daje slutiti, da je šlo za ribarski napad. Medtem so računalnike že očistili nesnage in sprožili preiskavo, zaradi česar je Nacionalna agencija za varnost...

4 komentarji