»

Manj zasebnosti ni rešitev coronakrize

Slo-Tech -

Zdravstvena kriza coronavirusa se hitro spreminja tudi v vedno večjo zasebnostno grožnjo, ki bo nepovratno spremenila svet, v katerem živimo. Pod krinko skrbi za državljanke in državljane in z izgovorom bolj uspešnega boja proti virusu se namreč vedno več držav po celem svetu odloča za tak ali drugačen način zasledovanja uporabnikov mobilnih telefonov.

Če smo najprej zavijali oči nad bolj avtokratskimi državami, kjer človekove pravice in zasebnost niso ravno na višku družbenih vrednost, ki jih je vredno zagovarjati in ščititi, so se o podobnih praksah začeli pogovarjati tudi v bolj človekovim pravicam naklonjenim državam.

China mobilized its mass surveillance tools, from drones to CCTV cameras, to monitor quarantined people and track the spread of the coronavirus. (vir)

V zadnjem času opažamo, da niti Evropska unija niti Združene države Amerike niso imune na reševanje zdravstvene krize s popolnoma neprimernimi in nekoristnimi metodami sledenja uporabnikov pametnih telefonov.

...

97 komentarjev

Bruselj: ZDA, imate dva meseca časa!

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Poslanci Evropskega parlamenta (EP) so na plenarni seji potrdili predlog resolucije, s katero so Evropski komisiji (EK) naložili, da izvajanje krovnega sporazuma o varstvu podatkov med državama sporazuma začasno prekine, če ga ZDA ne bodo začele spoštovati v celoti do 1. septembra letos. Gre za tako imenovani zasebnostni ščit, ki ureja varovanje osebnih podatkov med EU in ZDA, v praksi pa se je že ob prvi reviziji konec lanskega leta, pokazal za neučinkovitega na večih področjih.

Poslanci so resolucijo, ki pravi, da ZDA niso zagotovile primernega varovanja, takega, kot ga predvidevajo predpisi EU in temeljne človekove pravice, potrdili s 303 glasovi za in 223 proti. Poslanci so v razpravi tudi ostro kritizirali ameriško administracijo in EK, da se teh...

18 komentarjev

Bo EU suspendirala sporazum o izmenjavi podatkov z ZDA?

Evropski parlament - Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) Evropskega parlamenta (EP) je sklenil, da krovni sporazum o varstvu podatkov med državama, ki sta ga podpisali leta 2016, pravic državljanov EU ne ščiti dovolj. Namen sporazuma je sicer zlasti varovanje osebnih podatkov, ki se prenašajo med EU in ZDA, v praksi pa se je že ob prvi reviziji konec lanskega leta, pokazal neučinkovit na večih področjih. Očitki so se nanašali zlasti na popolnjenje mest v organu, ki naj bi izvajanje sporazuma spremljal, imenovanem Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB). Poleg tega področje ni dobilo stalnega varuha človekovih pravic, evroposlance pa je motil tudi odnos ameriške administracije do vprašanj...

45 komentarjev

Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Europa.eu - Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice,...

42 komentarjev

Evropski parlament nezadovoljen z ACTA

Ars Technica - Ta teden je 377 poslancev Evropskega parlamenta sprejelo pisno deklaracijo o novem sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za mednarodni sporazum, ki bi vzpostavil mednarodne standarde na področju intelektualne lastnine in uveljavljanja pravic, ki so z njo povezane. Nastal bi pravni okvir, ki bi se mu države lahko prostovoljno pridružile, in novo telo, ki bi skrbelo za izvajanje. Trenutno se o podpisu pogajajo EU, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska, Švica, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur in Južna Koreja.

Evropski poslanci so sprejeli pisno deklaracijo, s katero terjajo večjo transparentnost. Nadalje se zavzemajo za to, da ponudniki dostopa do interneta (ISP) ne bi bili odgovorni za podatke, ki se pretakajo po njihovih omrežjih. Omenili so tudi problem harmonizacije evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, javnosti vseh dokumentov o pogajanjih in omejitve svobode izražanja.

Pisna deklaracija nima pravne obveznosti, saj lahko vsak poslanec predloži svojo....

4 komentarji

Evropski parlament zavrnil izmenjavo podatkov v SWIFT-u z ZDA

BuisnessWeek Online - Danes so evropski poslanci v Strasbourgu glasovali o kontroverznem sporazumu med EU in ZDA, ki bi omogočil posredovanje vseh podatkov iz sistema medbančne komunikacije SWIFT, torej praktično vsa nakazila po Evropi z vsemi podatki o udeleženih strankah, v ZDA. O ozadju zgodbe smo se obširno razpisali pretekli teden, ko smo poročali o odločitvi Odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki je z 29 glasovi proti in 23 za zavrnil sporazum.

Na glasovanju so poslanci s 378 glasovi proti in 196 za zavrnili pogodbo. Tako se je prvikrat v zgodovini zgodilo, da je Evropski parlament uporabil pravico veta in razveljavil kakšno mednarodno pogodbo EU. Poslance je najbolj vznemirilo dejstvo, da se podatki posredujejo v ogromnih količinah brez nadzora, da jih lahko ZDA po lastnem preudarku posredujejo tretjim državam in da jih lahko hranijo 90 let, medtem ko je v EU ta doba pet let.

Prenos nekaterih podatkov bo kljub temu še vedno potekal, saj ima...

43 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev