»

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

148 komentarjev

Podatkovni centri verjetno ne lokajo toliko elektrike, kot smo se bali

vir: Forbes
Forbes - Ameriški raziskovalci so v doslej najpodrobnejši študiji gibanja energetske porabe podatkovnih centrov prišli do sklepa, da je v preteklem desetletju kljub skokovitemu povečanju obdelave podatkov poraba elektrike zavoljo izboljšanja izkoristka v resnici zrasla le neznatno.

Zaradi hitro rastočega povpraševanja po pretočnem videu in nasploh obdelavi podatkov v oblaku lahko zadnja leta poslušamo opozorila, da bodo podatkovni centri kmalu nezanemarljivo prispevali k izpustom toplogrednih plinov in do konca tega desetletja potrošili prek štiri odstotke svetovne elektrike. Pri francoski organizaciji The Shift Project so lani celo zatrdili, da gledanje spletne pornografije povzroči toliko izpustov ogljikovega dioksida kot Belgija. Toda več novih raziskav zdaj umirja konje in opozarja, da naj bi pretekle študije dale prevelik poudarek rasti bremena, premajhnega pa hkratnim izboljšavam izkoristka pri električni porabi strojne opreme in hlajenja.

Podjetja, ki upravljajo s podatkovnimi...

15 komentarjev

Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Googlov center v mestu Hamina na Finskem

Slo-Tech - Google je napovedal gradnjo novega računalniškega centra, ki ga bodo čez tri leta odprli na danski obali. V kraju Fredericia na jugovzhodu Jutlandije bo leta 2021 zaživel 600 milijonov evrov vreden center. Na Danskem ima dva velika centra že Apple, in sicer prvega od leta 2015, drugi pa bo začel delovati prihodnje leto.

Google poudarja, da bo novi center v celoti poganjala energije iz obnovljivih virov. To so si zagotovili z nakupom PPA (Power Purchase Agreement) za dobavo energije iz danskih vetrnih (na morju in kopnem) elektrarn ter sončnih elektrarn. Podobno je Google storil tudi na Finskem, kjer obnovljivo energijo zagotavljajo švedske vetrne elektrarne.

Center na Danskem bo peti Googlov center. Trenutno imajo po enega v Belgiji, na Finskem, Irskem in Nizozemskem. Vsem...

13 komentarjev

Ogrožen ekološki sloves Danske?

Wired News - Danska, znana po trajnostnih virih energije in prebivalstvu, ki množično kolesari, bo do leta 2030 za približno desetino povečala svoj ogljični odtis. To izhaja iz memoranduma vlade, ki so ga uspeli pridobiti tamkajšnji mediji. Krivci so Apple, Facebook, Google in drugi tehnološki velikani, ki nameravajo v bližnji prihodnosti tam zgraditi svoje podatkovne centre. Načrti kažejo, da se utegne na ozemlju Danske v naslednjih dvanajstih letih pojaviti vsaj šest takih naložb.

Po ocenah danskega elektrogospodarstva bi že en sam podatkovni center njihovo porabo elektrike dvignil za 4 odstotke. To bi pomenilo, da bodo morali prebuditi tri velike termoelektrarne na premog, ki so jih pred leti za vsak slučaj pustili pri življenju. Taki centri namreč veljajo za...

22 komentarjev

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na Irskem

Načrtovan center v Athenryju

Slo-Tech - Apple je tri leta poizkušal na Irskem zgraditi nov podatkovni center, a jim do danes ni uspelo. V mestu Athenry blizu Galwaya, kjer bi milijardo dolarjev vreden center moral stati, so se dlje časa borili z okoljevarstvenimi organizacijami in zaskrbljenimi prebivalci, ki so dvomili o ekološki neoporečnosti novega centra. Šele lanskega oktobra po več kot dveh letih je Apple uspel dobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, ko bi po prvih načrtih center že moral delovati. Sedaj pa ga sploh ne bo.

A niti odločitev sodišča druge stopnje, ki je lani potrdilo gradbeno dovoljenje, ni ustavila nasprotnikov. Ti so navajali pomisleke glede vplivov na lokalno populacijo živali, možnost poplav na bližnjem igrišču za golf in bližino jedrske elektrarne. Zaradi tega so se pritožili na vrhovno...

33 komentarjev

Apple gradi nova podatkovna centra na Irskem in Danskem

Apple - Apple je danes napovedal izgradnjo dveh novih podatkovnih centrov v Evropi, ki ju bo poganjala izključno energija iz obnovljivih virov. Investiciji v irskem Athenryju v okolici Galwaya in v danskem Viborgu bosta skupno vredni 1,7 milijarde evrov, hkrati pa bosta prispevali tudi k izboljšanju življenjska okolja okoliških prebivalcev. Apple načrtuje, da bosta podatkovna centra, ki bosta skrbela za spletne storitve (iTunes Store, App Store, iMessage, Maps, Siri ...), dokončana v letu 2017.

Lokaciji nista presenetljivi, saj imata Danska in Irska odlične gospodarske, demografske in klimatske pogoje; davki so nizki, prebivalstvo izobraženo, podnebje pa je dovolj hladno, da ne povzroča težav pri hlajenju. V...

1 komentar

Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem

Google - Google je napovedal, da bodo v nizozemskem mestu Eemshaven zgradili nov podatkovni center za svoje potrebe. Vrednost investicije je ocenjena na 600 milijonov dolarjev.

Temeljni kamen je položil tudi nizozemski minister za gospodarstvo Henk Kamp, saj bo investicija odprla veliko delovnih mest. Med gradnjo, ki se bo začela leta 2016 in bo končana do leta 2017, bo delo dobilo 1000 ljudi. V izgrajenem centru z močjo 120 MW pa bo Google zaposloval 150 ljudi. V Eemshavnu ima Google od TCN-ja že najet podatkovni center z močjo 20 MW, ki ga bodo obdržali tudi po izgradnji novega.

Novi podatkovni center bo sodil med "hiperučinkovite", kjer se učinkovitost nanaša na porabo energije. Izkoriščali bodo naravne danosti, ki sicer niso...

67 komentarjev

WikiLeaks napovedal tožbo zoper Viso in MasterCard

Slo-Tech - Wikileaks in njihov islandski ponudnik kolokacije, DataCell, sta napovedala vložitev tožbe zoper Viso in MasterCard. Spor se suče okoli blokade spletnih donacij za Wikileaks, ki sta jo omenjeni podjetji uvedli 7. decembra lani, pod velikim pritiskom ameriške vlade.

DataCell obratuje več podatkovnih centrov na Islandiji in v enem od njih je imel WikiLeaks nameščene svoje strežnike (kolokacija). Istočasno so uredili tudi zbiranje donacij za WikiLeaks, ker so za to imeli pogodbo s procesnimi centri, Assangova organizacija pa (razumljivo) ne. Ameriška vlada je v želji, da čim bolj ohromi delovanje Wikileaksa, v drugi polovici lanskega leta pritisnila na vse ponudnike plačilnih storitev, naj odpovejo...

34 komentarjev

Greenpeace kritizira energetsko požrešnost podatkovnih centrov

Los Angeles Times - Greenpeace je objavil poročilo Kako umazani so vaši podatki, v katerem so analizirali porabo energije vseh oblačnih storitev na internetu ter si podrobneje nekaj največjih podjetij. Ugotovili so, da podatkovni centri porabijo 1,5-2,0 odstotka vse energije na svetu, vrednost pa raste z 12 odstotki letno. Če bi bili podatkovni centri država, bi bili s porabo 662 milijard kilovatnih ur letno (podatek je za leto 2007) na petem mestu za ZDA, Kitajsko, Rusijo in Japonsko. Pri tem dodatno poudarjajo, da večino energije zanje pridobimo iz neobnovljivih nuklearnih in termoelektrarn, namesto da bi uporabljali vetrne in sončne elektrarne.

V drugem delu so si podrobneje pogledali 10 največjih podjetij (Akamai, Amazon, Apple, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Twitter in Yahoo)....

63 komentarjev