»

Apple in Google aprila spet snemata slovenske ulice

V osmih letih se je marsikaj spremenilo.

Slo-Tech - Google je prvikrat posnel slovenske ulice leta 2013, naslednje leto pa so obdelane posnetke vključili v aplikacijo Street View. Čeprav so se odtlej še vrnili, je večina posnetkov še vedno iz istega poletja, zato jih bo Google posodobil. In to že počne. Kot so prijavili informacijski pooblaščenki, so 8. aprila letos začeli zajem slik slovenskih ulic in cest, ki bodo pristale v Street Viewu. Poslikali ne bodo celotnega cestnega omrežja, temveč vozišče z okolico v naslednjih krajih: Škofja Loka, Murska Sobota, Sežana, Krško, Mozirje, Radlje ob Dravi, Črnomelj, Cerknica, Ravne na Koroškem, Ljubljana, Ilirska Bistrica, Postojna, Sevnica , Kočevje, Ptuj, Maribor, Kranj, Novo Mesto, Litija, Celje, Koper, Radovljica, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Žalec, Nova Gorica, Ajdovščina, Brežice, Idrija, Gornja Radgona, Slovenska Bistrica, Trebnje, Lendava, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Grosuplje in Ormož.

Prihodnji teden pa bo isto začel tudi Apple
. V torek, 20. aprila, bodo začeli zajemati...

22 komentarjev

Google Street View se vrača v Slovenijo

Slo-Tech - Pet let je minilo, odkar je Google za storitev Street View prevozil slovenske ceste in poslikal naše okolje. V tem času se je marsikaj spremenilo, zato bo Google letos poleti vnovič prevozil slovenske ceste. Kot je razbrati z njihove spletne strani, bodo med junijem in avgustom na terenu po vsej državi.

Google je prvikrat poizkusil snemati že leta 2010, a se je zapletlo z zaščito osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka je tedaj od podjetja zahtevala, da opravi vso potrebno anonimizacijo (zakrivanje obrazov, zameglitev registrskih označb itd.) v Sloveniji. Google je tedaj vztrajal, da tega iz tehničnih razlogov ne more, zato smo morali počakati še štiri leta, da se je Google tega naučil (ali pa se je preprosto

110 komentarjev

Google Street View začenja pot po Sloveniji

RTV Slovenija - Končno smo dočakali prihod Googlove storitve Street View v Slovenijo. Že maja smo poročali, da je Google dosegel načelen dogovor z informacijsko pooblaščenko, sedaj pa vse nared za pričetek fotografiranja slovenskih mest. To se bo začelo prihodnji torek, torej 9. julija 2013.

Google bo svoja vozila sprva poslal v Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj in druga velika mesta, kasneje pa se bodo popeljali tudi po manjših krajih in okolici. Potek snemanja in lokacijo Googlovih avtomobilov si lahko ogledate na njihovih straneh, kjer so dostopne tudi podrobne informacije o uporabljeni tehnologiji in odgovori na vprašanja glede zasebnosti.

Google Street View je na voljo že v več kot 50 državah, tudi v vseh slovenskih sosedah....

142 komentarjev

Google Street View prihaja v Slovenijo

Finance - Googlova storitev Street View končno prihaja tudi v Slovenijo. Prvikrat se je o tem začelo govoriti leta 2010, a takrat informacijski pooblaščenec in Google nista našla skupnega jezika. Nataša Pirc Musar je tedaj od Googla zahtevala, da zbriše obraze in opravi drugo potrebno anonimizacijo (odstranitev registrskih oznak, kočljivih posnetkov itn.) na podatkih v Sloveniji takoj po zajemu pred nadaljnjo obdelavo, Google pa je vztrajal, da iz tehničnih razlogov to ne gre. In ker ti podatki niso smeli zapustiti Slovenije, Google Street Viewa pač ni bilo.

Septembra lani se je premaknilo. Informacijska pooblaščenka je na Twitterju objavila, da se je Google spet oglasil in da usklajevanja potekajo, tako da...

121 komentarjev

Google Street View dodal posnetke Nemčije

Anonimizirani posnetki Münchna

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Po večmesečni vroči debati o dostopnosti posnetkov storitve Google Street View v Nemčiji in vplivu na zasebnost je Google ta teden dodal posnetke Nemčije. Za zdaj so poslikali 20 večjih mest (Berlin, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bremen, Köln, Dortmund, Dresden, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt na Majni, Hamburg, Hannover, Leipzig, Mannheim, München, Nürnberg, Stuttgart in Wuppertal) in njihove ulice priobčili na splet.

Zanimivo je, da Nemci niso bili tako navdušeni nad storitvijo kot v drugih državah. Ankete so kazale, da jih kar polovica nasprotuje Street Viewu, kar 244 tisoč ljudi pa jih je zahtevalo, da njihove domove na posnetkih zameglijo. Google sicer pravi, da to predstavlja le tri odstotke hiš, a...

231 komentarjev

Google Street View se seli s cest

CNet - Googlov Street View je prevozil že praktično vso Ameriko in poslikal vse ceste, sedaj pa želijo svojo bazo posnetkov razširiti še na kotičke, kamor avtomobilisti ne morejo. V ta namen uvajajo Street View Trike. Za izpeljavo tega projekta so posebne tricikle opremili s kamerami in poslali svoje kolesarje na potep. Uporabnike njihovih strani pa vabijo, da glasujejo za najbolj zanimive točke, ki bi se jih splačalo obiskati. Podoben projekt so že izvedli letos maja v Veliki Britaniji.

Stranski projekt Trike je delo inženirja Daniela Ratnerja in je nastal kot otrok projekta 20 odstotkov. Slednji je znani princip podjetja Google, ki svojim zaposlenim dovoli, da en dan v tednu delajo na nalogah, ki ne sodijo v njihov opis zadolžitev. Ta čas...

17 komentarjev

Google Street View razrešil zločin

Heise - Nizozemska policija poroča, da jim je Googlov Street View posredoval odločilen namig pri preiskavi napada, ki se je zgodil v Groningenu. Štirinajstletnik je lanskega septembra policiji prijavil rop, nato pa je letošnjega marca na Google Street Viewu odkril posnetek, na katerem sta bila na kraju zločina poleg njega še oba nepridiprava. Policija si je posnetke ogledala in z lahkoto identificirala roparja.

Google Street View je sicer zaradi kakovosti svojih posnetkov, ki omogočajo prepoznavanje ljudi, hiš in drugega
že marsikod zašel v težave. Nad njim so se znesli lokalci v Veliki Britaniji, čeprav je imel Google tam urejene vse papirju. Maja so Googlu uradno prepovedali snemanje tudi Grki, ki so bili nezadovoljni s takim vdorom v zasebnost. Tudi v Nemčiji niso najbolj navdušeni nad njim, tako da so šele pred kratkim sklenili dogovor s podjetjem, da morajo za nadaljevanje svojega početja poskrbeti, da bodo ljudje, zemljišča, registrske tablice in podobno nerazpoznavni že v surovih...

6 komentarjev