»

V Kaliforniji morajo podjetja v oglasih razkriti plače

Slo-Tech - Čeprav so plače zaposlenih v tehnoloških gigantih okvirno že dolgo časa znane, smo z zanimanjem zrli v spremembe, ki jih je povzročil novi zakon, ki v Kaliforniji predpisuje obvezno navedbe plače v oglasih za zaposlitev. Rezultati so žal slabši od pričakovanj, ker nekatera podjetja navajajo neuporabno široke razpone.

Od začetka leta morajo v Kaliforniji vsa podjetja z več kot 15 zaposlenimi v oglasih za zaposlitev navesti tudi okvirno plačo. To ni prva zvezna država s takšnim zakonom, saj jih poznajo tudi Washington, New York in Kolorado, je pa zagotovo med bolj zanimivimi, ker je v Kaliforniji sedež mnogo tehnoloških velikanov. A ti so se na zakon odzvali tako, da so objave praktično neuporabne. Tesla je na primer zapisala, da programskim inženirjem ponuja od 83.200 do 417.600 dolarjev, Netflix pa od 90.000 do 900.000 dolarjev.

Omenjena sta najbolj izstopajoča primera, a razpone uporabljajo vsa podjetja. Analiza 53.000 oglasov, ki jih je objavilo 700 podjetij, je pokazala...

10 komentarjev

Glassdoor prodan za 1,2 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Popularna spletna stran Glassdoor, na kateri lahko iščemo službo ali zgolj preverimo, kakšne so plače in vzdušje v kakšnem podjetju, se je prodala za eno največjih vsot v zgodovini. Japonski kadrovski gigant Recruit Holdings Co., ki ima 45.000 zaposlenih, je za stran, ki ima 59 milijonov aktivnih uporabnikov in podatke o več kot 770.000 podjetjih v 190 državah, odštel 1,2 milijarde dolarjev. Japonci obljubljajo, da bo Glassdoor ostal poseben in ločen del njihovega podjetja. Transakcija bo izvedena z denarjem.

Glassdoor je bil ustanovljen leta 2008 v Kaliforniji. Izvršni direktor Robert Hohman, ki bo še naprej vodil stran, pojasnjuje, da je Glassdoor spremenil način, kako ljudje iščejo zaposlitev in kako podjetja rekrutirajo potencialne sodelavce. Po združitvi...

0 komentarjev

Milijoni Salesforca za zmanjšanje plačnih razlik med programerji in programerkami

TechCrunch - Da ima tako opevana Silicijeva dolina glede enakopravne obravnave žensk ogromen problem, ni nič novega. Problem niso le plačne razlike, ampak (predvsem) seksizem. Zato najava Salesforca na dan enakovrednega plačila, da je investiral milijone v zmanjšanje plačnih razlik med spoloma, ni veliko presenečenje. Podobne ukrepe izvajajo, ali pa vsaj napovedujejo, tudi druga ugledna imena iz doline silicija.

Kaj kažejo številke

Preden pa navdušeno zaploskate Salesforcu, je potrebno v kontekst vzeti številke. Podjetje, ki sicer zaposluje 25 tisoč ljudi, je v zmanjšanje plačnih razlik res investiralo šest milijonov dolarjev. Ampak to je skupni znesek za obdobje zadnjih dveh let. Dodaten denar je dobila desetina zaposlenih v...

25 komentarjev

Simda je naslednji uničen botnet

threatpost - V usklajeni akciji organov pregona v več državah je padel še en botnet, so sporočili z Interpola. Minuli teden so zasegli 14 nadzornih strežnikov, ki so bili nameščeni v ZDA, Rusiji, Luksemburgu, na Nizozemskem in Poljskem. Preostalih nadzornih strežnikov, ki so bili razpršeni v 14 državah, sicer niso zasegli, so pa blokirali dostop do domen, ki so vodile do njih.

Kot je pri tovrstnih akcijah že v navadi, so organi pregona sodelovali z zasebnimi partnerji, ki imajo ustrezno tehnologijo in znanje za lažjo identifikacijo strežnikov. Interpolu so pomagali Microsoft, Kaspersky Lab, Trend Micro ter japonski Inštitut za kibernetno obrambo.

Gre za botnet Simda, ki je ugonobil več kot 770.000 računalnikov v več kot 190 državah; najbolj so bile na udaru...

5 komentarjev

V Silicijevi dolini najboljša plačila v Googlu, Facebooku in Applu

The Wall Street Journal - V Silicijevi dolini vlada huda konkurenca na trgu dela, saj se za sposobne kadre podjetja kar pulijo. Načini, kako jih v svoj kolektiv privabiti in še pomembneje tam obdržati, so različni. Nekatera podjetja nudijo obilico priboljškov in bonitet, kot so Googlove menze in vrtci, druge poizkušajo s finančnimi vzpodbudami v obliki delnic in opcij, tretje spet stavijo na zanimivo in izzivov polno dinamično delo - ali pa kar kombinacijo vsega trojega. Pomemben dejavnik pa je seveda tudi plača, čeprav raziskave dokazujejo, da obstaja terminalni prag, kjer povečevanje plače sreče in zagnanosti ne povečuje več.

A lestvica plač ostaja pomembna. Glassdoor je objavil posodobljeno lestvico za leto 2012, kjer med IT-podjetji na prvem mestu najdemo Google. Tam ima inženir v...

10 komentarjev

Wii daleč spredaj, Xbox povozil PS3

TG Daily - Če gre verjeti Microsoftovim besedam, je njihov Xbox 360 na razprodajah v ZDA ta petek dobesedno povozil konkurenta iz Sonyja. V primerjavi z lanskim črnim petkom je Microsoft prodal za četrtino več konzol, skupaj torej slabih 400.000. Trdijo še, da so prodali kar trikrat več konzol kot Sony na isti dan, medtem ko je lani ta faktor znašal le dve. Neodvisnih podatkov za letošnji november še ni, povejmo pa, da je bil lani absolutni zmagovalec Wii z 981.000 prodanimi, sledila pa sta Xbox s 770.000 in PlayStation 3 s 466.000.

42 komentarjev