»

Tesla v Teksasu odprla svojo četrto tovarno

Slo-Tech - Tesla je v teksaškem Austinu v četrtek z velikim pompom in dogodkom za 15.000 ljudi uradno odprla svojo tovarno Gigafactory, ki predstavlja njihov največji obrat doslej. Ko bo delovala s polno paro, bo to tudi največja tovarna za proizvodnjo avtomobilov na ameriških tleh. Po besedah direktorja Elona Muska ima nova tovarna proizvodne kapacitete za 500.000 vozil letno, kar bodo dosegli že prihodnje leto. Sprva bodo proizvajali model Tesla Y, a glavni cilji so poltovornjak Cybertruck, tovornjak Semi in športni avtomobil Tesla Roadster.

Časi so trenutno naklonjeni investicijam v električna vozila. Podnebne spremembe zaradi uporabe fosilnih goriv in naraščajoče cene naftnih derivatov so podžgale zanimanje javnosti za elektrificiranje osebnega prevoza in tudi delnice Tesle so letos približno polovico višje kot v začetku minulega leta (v petek po odprtju tovarne so izgubile tri odstotke). Tesla sledi trendom in bi lahko prihodnje leto v tovarnah v Šanghaju, Kaliforniji, Teksasu in...

3 komentarji

Tesla v Nemčiji zaradi zamud brez subvencij

Ars Technica - Prihajajoča Teslina tovarna baterije v okolici Berlina ne bo dobila napovedane 1,1 milijarde evrov subvencij, ker zaradi zamud ne bodo izpolnili vseh pogojev. Nemška vlada je včeraj potrdila, da se Tesla ne poteguje več za obljubljeno subvencijo. Tovarno bodo še vedno zgradili, subvencije pa bodo sedaj namenjene drugim projektom.

Razlog so zamude. Teslin direktor Elon Musk je že večkrat izrazil nezadovoljstvo s hitrostjo postopkov v Nemčiji. Glede subvencij pa je dejal, da podjetje verjame, da je treba vse subvencije ukiniti, kar pa vključuje tudi subvencije za nafto in plin. Doslej je sicer Tesla prav rada izkoristila subvencije, kjer so jim bile na voljo.

V Nemčiji subvencije ne bodo dobili, ker bodo zaradi zamud baterije, ki jih bodo proizvajali v Nemčiji, pred tem že začeli proizvajati v kakšni drugi tovarni. S tem pa ne bodo izpolnili ključnega pogoja, zato so uradno umaknili prijavo. Teslo bo nova tovarna stala pet milijard evrov, so ocenili v nemški vladi.

Poleg tovarne...

9 komentarjev

Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Slo-Tech - Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede...

10 komentarjev

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak

CNet - Tesla je na novinarski konferenci v Los Angelesu predstavila svoj pogled na moderni električni poltovornjak. Koncept, ki predstavlja pomembno stalnico v ameriški kulturni identiteti, je Tesla močno predrugačila. Izvršni direktor Elon Musk je na dogodku dejal, da se v zadnjih 100 letih poltovornjaki niso bistveno spremenili, zato so želeli v Tesli narediti nekaj drugačnega. Rezultat je novo vozilo Cybertruck, ki je videti, kakor da je ušlo iz kakšnega filma.

Cybertruck je sicer enako širok in dolg kakor Ford F-150 (dolg bo 588 centimetrov, širok pa 202 centimetra), a je videti povsem drugače. Na zadnjem delu ima 2 metra dolg nosilni prostor, ki je lahko odprt ali zaprt. Nanj lahko naložimo poldrugo tono tovora, v zaprti inačici pa meri 2831 litrov. Električna karakteristike so predvidljive. Ob obremenitvi 3,4 tone naj bi bil domet 400 kilometrov. Varianta z dvojnim motorjem (pogon na vsa šitri kolesa) zmore peljati (vleči) 4,5 tone in od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v treh...

99 komentarjev

Tesla za veliko tovarno izbrala Berlin

Slo-Tech - Tesla bo novo, že četrto veliko tovarno zgradila v Berlinu, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. Na prireditvi nagrad Zlati volan, ki jih podeljuje nemški Bild, je Musk med intervjujem na odru dejal, da ni časa za predstavitev vseh podrobnosti, a da bo nova tovarna stala v okolici Berlina blizu novega letališča. Prav tako bodo v Berlinu odprli razvojni in oblikovalski center, ker ima Berlin "nekaj najboljše umetnosti na svetu".

Kasneje je Musk na Twitterju pojasnil, da bo Gigafactory 4 v Nemčiji proizvajala baterije in vozila. Nemčijo pa je kot lokacijo izbral tudi zaradi močne industrije in izobražene delovne sile. V igri je bila tudi Velika Britanija, a so se zaradi nejasnosti glede izstopa iz EU raje odločili za Nemčijo. Teslo so sicer snubili v več evropskih državah, od Španije do Poljske.

Podrobnosti o tovarni še niso znane. Dosedanje tri stojijo v Nevadi, New Yorku in (ta se še gradi) v Šanghaju. Tovarna v Nevadi zaposluje 3000 ljudi, tovarna v New Yorku okoli 800, v...

41 komentarjev

Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake

Slo-Tech - Tesla ni edini proizvajalec, ki pripravlja električne tovornjake. Kot kaže, jo bo prehitel Volvo, ki je danes predstavil prihajajoče električne tovornjake. Prodajati jih bodo začeli prihodnje leto, za sedaj pa so razkrili nekaj podrobnosti.

Šestnajsttonski FL Electric bo zmogel največ 185 kW in konstantno obremenitev 130 kW. Maksimalni navor elektromotorja bo znašal 425 Nm. Na voljo bo v več konfiguracijah, od take z dvema baterijskimi paketoma (100 kWh) do take s šestimi (300 kWh). Najmočnejša različica bo imel doseg okrog 300 kilometrov, sporočajo iz Volva. Tesla je po drugi strani obljubila 500-800 kilometrov dosega. Zaradi tega bodo Volvovi tovornjaki v glavnem namenjeni dostavi v urbanih področjih in odvozu smeti, ne pa prevozu na daljše razdalje. Toda to je le...

169 komentarjev

Tesla začela preizkušati tovornjak Semi

Slo-Tech - Tesla je svoj električni tovornjak obljubila šele za prihodnje leto, a nekaj delujočih primerkov seveda že imajo. Iz tovarne baterij v Nevadi sta proti Teslini tovarni v Kaliforniji namreč včeraj odpeljala polno naložena tovornjaka Semi, kar je prva komercialna vožnja tega tovornjaka, je na Instagramu zapisal Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Spomnimo, da je Tesla tovornjak Semi napovedala novembra lani, prodajati pa ga bo začela leta 2019. Semi naj bi imel domet 800 kilometrov in nosilnost 36 ton, celo v 5-odstotni klanec pa bo zmogel peljati s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Tovornjaki bodo torej na uradni krstni vožnji potovali med Sparksom v Nevadi na nadmorski višini 1340 metrov, se povzpeli na prelaz Donner na višini 2200 metrov, in obmorskim Fremontom v...

59 komentarjev

Tesla lani z dvema milijardama minusa

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje...

147 komentarjev

Tesla presenetila z nizkimi cenami električnega tovornjaka

Slo-Tech - Ko je Tesla pred dvema tednoma napovedala prvi električni tovornjak, ni razkrila cene. Špekuliralo se je, da bo tovornjak skupaj z baterijo stal okrog 300.000 dolarjev, kar bi bilo trikrat več od običajnih dizelskih tovornjakov. Omenjale so celo višje številke, zato je Tesla ta teden vse presenetila z oceno, da bo najcenejši model pol cenejši.

Tesla Semi s 500-kilometrskim dometom naj bi stal 150.000 dolarjev, takšen z 800-kilometrskim dometom 180.000 dolarjev, medtem ko bo najboljši model stal 200.000 dolarjev. To so sicer še vedno višji zneski od cene običajnih tovornjakov, a so zaradi nižjih cen elektrike in obljubljenega cenejšega vzdrževanja že zelo zanimivi. Tesla, seveda nekoliko reklamno, ocenjuje, da bo njihov električni tovornjak v svoji življenjski...

118 komentarjev

Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik

Slo-Tech - Tesla je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila dve prihajajoči novosti: električni tovornjak Tesla Semi in pravcati dirkalnik Roadster. Električni tovornjak je obljubljen za leto 2019, sedaj pa ga lahko rezervirate ob plačilu 5000 dolarjev kavcije. Tovornjak naj bi imel domet 800 kilometrov z enim polnjenjem, največjo maso tovora 36 ton, pospešek do 100 kilometrov v petih sekundah, če bo prazen, in v 20 sekundah, če bo poln. Videz pa je futurističen, kot smo od Tesle že vajeni. Domet 800 kilometrov je že številka, ki bo omogočila realno uporabnost, če bo seveda držala tudi v praksi. Ob tem je treba dodati, da je na posebnih Teslinih polnilnicah moč baterije do 80 odstotkov napolniti v pol ure. Tesla pravi, da...

241 komentarjev

Lanska prva smrtna žrtev asistenčnega sistema v Tesli odgovorna sama

Slo-Tech - V prvi prometni nesreči delno avtonomnega vozila, ki je zahtevala smrtno žrtev, je bil udeleženec tudi sam odgovoren za nezgodo, je pokazalo vmesno poročilo preiskovalne komisije NTSB (National Transportation Safety Board). Voznik ni upošteval varnostnih opozoril avtomobila, naj položi roke na volan, če bo treba upravljati z vozilom.

Spomnimo, da je maja lani Joshua Brown z velikansko hitrostjo v Tesli S trčil v prikolico tovornjaka, ki je peljala čez cesto in je avtopilot zaradi odbleska ni zaznal. Tesla je ves čas poudarjala, da Tesla S v resnici nima avtopilota, temveč zgolj pripomoček za ohranjanje razdalje do prednjega vozila in držanje linije. Zaradi tega morajo vozniki še vedno ves čas vožnje imeti roke na volanu. V trenutnih modelih je tako, da...

86 komentarjev

Prva smrtna žrtev samovozečih avtomobilov, ki to niso

Slo-Tech - Od avtonomnih vozil in umetne inteligence v obliki avtopilota na vseh področjih pričakujemo veliko, še največ pa za zmanjšanje števila nezgod in smrtnih žrtev v cestnem prometu. Googlova popolnoma avtonomna vozila s skoraj tremi milijoni prevoženih kilometrov so povzročila eno samo nezgodo in bila udeležena v vsega peščici, kjer razen zvite pločevine in lažjih poškodb potnikov hujšega ni bilo. Drugače pa je s konvencionalnimi vozili, ki so avtopilotni sistem dobila tekom evolucije. Te dni smo izvedeli, da so maja v ZDA zabeležili prometno nesrečo s smrtnim izidom, kjer je avtomobil žrtve vozil avtonomno, s čimer gre za prvo potrjeno smrtno žrtev sistemov za avtonomno vožnjo. Ker to odpira precej vprašanj, ni presenetljivo, da je ameriška Uprava za varnost na hitrih cestah (NHTSA) začela uradno...

205 komentarjev