»

Rusija prepovedala plačila v kriptovalutah

Slo-Tech - Ruski predsednik je razglasil zakon, ki prepoveduje uporabo kriptovalut kot plačilno sredstvo. Nova zakonodaja ne kriminalizira kriptovalut v celoti, temveč prepoveduje uporabo digitalnih finančnih sredstev, kamor sodijo tudi kriptovalute, za plačilo za dobrine, delo, storitve in podobno. Kriptovalut torej ne bo dovoljeno uporabljali kot plačilno sredstvo. Menjalnice in drugi ponudniki infrastrukture za kriptoplačila bodo morali zavrniti transakcije, za katere bi lahko domnevali, da predstavljajo plačilo.

Duma je zakon obravnavala junija, po predsednikovem podpisu pa bo začel veljati čez 10 dni. V Rusiji kriptovalutam sicer niso naklonjeni, a se še različne agencije in organi niso poenotili, ali bi jih povsem prepovedali ali strogo regulirali. Centralna banka si prizadeva za prepoved, medtem ko ministrstvo za finance vztraja pri regulaciji. Po uvedbi sankcij zoper Rusijo zaradi vojne v Ukrajini so se pojavile bojazni, da bi lahko ruska podjetja in posamezniki uporabljali...

78 komentarjev

V El Salvadorju bitcoin zakonito plačilno sredstvo

Slo-Tech - Predsednika El Salvadorja je danes podpisal zakon, s katerim je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo. V državi se že uporablja dolar, odslej pa bodo morala podjetja sprejemati tudi bitcoine. Zakon je potrdil tudi parlament z 62 glasovi izmed 84 poslancev.

Po besedah predsednika Nayiba Bukeleja bo zakon olajšal življenje Salvadorcem, ki živijo v tujini in domov pošiljajo finančno podporo. Lani so svojim družinskim članom iz tujine poslali šest milijard dolarjev, kar predstavlja dobro petino BDP-ja te države. Lani so provizije pri prenosih v domovino nanesle tri odstotke oziroma 180 milijonov dolarjev - ta denar bi lahko Salvadorci porabili sami. Hkrati želijo s tem omiliti težavo nedostopnosti finančnih storitev, do katerih kar 70 odstotkov Salvadorcev nima dostopa. Bukele si želi, da bi s to spremembo postali privlačnejši za tuje naložbe. Pojasnjuje, da je tržna kapitalizacija bitcoina 680 milijard dolarjev in če bi se samo odstotek tega prelil v Salvador, bi bil to znaten...

41 komentarjev

V Venezueli bitcoine rudari tudi vojska

Slo-Tech - Bitcoin še vedno leti, čeprav nihče ne ve točno, zakaj. Omenja se več razlag, med katerimi sta verjetnejši kombinacija poceni denarja in pomanjkanja konvencionalnih investicij z znatnimi donosi ter povišano zanimanje tehnoloških in bančnih gigantov zanj, na zadnje PayPala. K temu je treba prišteti še psihologijo množic, ko se trend začne, snežna kepa pa vali, in bitcoin je dosegel nov rekord. Prejšnji rekordi iz konca leta 2017 je potolkel in presegel 20.000 dolarjev. Glavno vprašanje je spet - do kam lahko gre?

Sredi leta je bitcoin vreden "le" 3500 dolarjev, potem pa je svojo vrednost pošesteril. To pa pomeni, da so spet dobičkonosne številne dejavnosti, ki med kriptozimami zamrejo. Rudarjenje bitcoinov je tak primer, ki ga z veseljem uporablja tudi venezuelska vlada. Motheboard poroča o vojaškem oporišču blizu Caracasa, kjer je venezuelska vojska vzpostavila novo farmo za rudarjenje kriptovalut. V državah, kjer so domače valute zaradi hiperinflacije neprimerno skladišče...

16 komentarjev

Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida

Slo-Tech - Facebookova prihajajoča kriptovaluta, ki se napoveduje že nekaj časa, ima že cel kup podpornikov in bo vsak hip izšla. Kot poroča The Wall Street Journal, je med podporniki več kot deset podjetij. Med njimi najdemo tudi Viso, Mastercard, PayPal in Uber. Podporniki, med katerimi so še skladi tveganega kapitala, telekomunikacijski giganti in finančna podjetja, bodo vložili vsak približno 10 milijonov dolarjev. Denar, ki se bo nabral v nastalem konzorciju, bodo uporabili za financiranje izdaje nove kriptovalute. Ta bo imela vrednost, ki bo določena v razmerju do košarice mednarodnih valut (dolarji, evri itd.).

Iz Facebooka uradnih informacij ne dajejo. Znano je, da se bo nova kriptovaluta verjetno imenovala libra....

29 komentarjev

Venezuelske kriptovalute petro še vedno ni

Slo-Tech - Bili so časi, ko je vsaka omemba kriptovalut in blockchaina pomenila, da bodo vrednosti letele v nebo, vlagatelji pa stali v vrsti. Na to je bržkone računala tudi Venezuela, ki je letos kot prva država izdala svojo uradno kriptovaluto z imenom petro. Predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bodo izdelali 100 milijonov petrov v skupni vrednosti šest milijard dolarjev, ki bodo podprti z državnimi zalogami nafte (sodček za petro). Toda pol leta pozneje je petro še vedno spregledan, saj ga niso uvrstili na nobeno večjih kriptomenjalnic, prav tako pa je bilo z njim opravljenih zanemarljivo malo transakcij.

Konkretno naj bi vrednost petra zagotavljalo 380 kvadratnih kilometrov veliko območje v...

50 komentarjev

Romantike na kriptotrgu je konec

Slo-Tech - V sredo je v prostorih ljubljanskega Poligona v organizaciji Zavoda 14 potekala mednarodna okrogla miza z naslovom »Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?« Tematiko, ki je zelo aktualna, sploh v Sloveniji, kjer po nekaterih ocenah deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, so udeleženke in udeleženci naslovili v dveh delavnicah in nato v dialogu s tujimi in slovenskimi gosti v obliki pogovornega omizja. Dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je blockchain tehnologija prihodnosti, ki odpira nove priložnosti, Slovenija pa po njegovih besedah tudi zaradi blockchaina postaja destinacija sodobnih tehnologij v evropskem in svetovnem merilu.

Zavod 14 je v oktobru 2017 organiziral pogovorno omizje, na katerem so se ključni akterji na področju te tehnologije pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih...

46 komentarjev

Okrogla miza o prihodnosti investiranja v IT

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 18. aprila, ob 17. uri, na Poligonu v Ljubljani, mednarodno omizje "Ali je prihodnost investiranja v kriptovalutah?"

Na prejšnjem omizju zavoda je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi.

Tokrat bodo na okrogli mizi s strokovnjaki iskali konkretne rešitve na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti...

20 komentarjev

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev

Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin

Slo-Tech - Medtem ko vrednost bitcoina dosega rekorde in se giblje okrog 2500 dolarjev, kar predstavlja več kot 150-odstotno rast vrednosti v zadnjih treh mesecih, imajo v Venezueli obratne težave. Vrednost valute bolivar je v prostem padu, v državi pa divja inflacija, ki je lani znašala 800 odstotkov, letos pa je še višja. Zaradi tega se številni Venezuelci zatekajo v bitcoin, da bi zavarovali svoje prihranke.

Čeprav po eksplozivni rasti bitcoina v zadnjih mesecih strokovnjaki opozarjajo, da se kaže čedalje več značilnosti balona, je v Venezueli bitcoin še vedno ena izmed najboljših alternativ. V začetku meseca je tako Venezuela dobila svojo prvo borzo za trgovanje z bitcoinom. Obseg transakcij z bitcoinom v Venezueli je minuli teden dosegel 1,3 milijona dolarjev, kar je dvakrat več...

60 komentarjev

Zaradi protestov cenzura interneta in medijev v Venezueli

Slo-Tech - V Venezueli od januarja potekajo protesti in demonstracije proti trenutnemu režimu, ki ga predstavlja predsednik Nicolás Maduro. Protestniki si zaradi korupcije, težke gospodarske situacije z visoko inflacijo in represije prizadevajo za predčasne volitve. Venezuelske oblasti so se v boju zoper protestnike zatekle tudi k prekinjanju telekomunikacij, med drugim so izključili internetno povezavo v delu države.

Najprej so v svet prispele novice, da je Venezuela blokirala dostop do fotografij na Twitterju. Tiskovni predstavnik Twitterja je to potrdil, medtem ko je nacionalni operater in ponudnik dostopa do interneta CANTV to zanikal. Twitter je potem pripravil navodila, kako je blokado mogoče obiti. Kasneje pa je postalo jasno, da so v nekaterih...

24 komentarjev

Snowdnu zmanjkuje držav, EU ostro proti ZDA zaradi vohunjenja v Bruslju

Guardian - Edward Snowden, ki je razkril obsežno vohunjenje NSA za ameriškimi in drugimi državljani, še vedno tiči na moskovskem letališču Šeremetjevo. Glavne težave mu povzroča ameriška zahteva za aretacijo in preklican potni list, zaradi česar ne more odpotovati. V Moskvo je iz Hongkonga prispel z dokumenti, ki mu jih je uredilo ekvadorsko veleposlaništvo, kar pa je Ekvador že označil za napako, veleposlanika pa bodo kaznovali. Da bi Snowden lahko sedaj kam odpotoval, mora dobiti dokumente, do česar pa bo najlaže prišel, če mu katera država odobri azil.

Rusija to gotovo ne bo, saj je predsednik Vladimir...

57 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev

Venezuela šolarjem deli Intelove prenosnike

Računalnik iz projekta Canaima

Heise - Venezuelska vlada je v preteklih tednih začela akcijo razdeljevanja prenosnih računalnikov šolarjev, v sklopu katere kanijo razdeliti še 350.000 prenosnikov. Gre za Intelove prenosnike nižjega cenovnega razreda iz družine Classmate PC, ki jih izdelujejo na Portugalskem. Na njih teče operacijski sistem Canaima, ki je venezuelska predelava Linuxove distribucije Debian. Letos so razdelili že 228.000 prenosnikov, do konca leta pa naj bi se ta številka povzpela do pol milijona.

Venezuelski predsednik Hugo Chávez je seveda na prenosnike naložil videoposnetke o narodnem junaku Simónu Bolívarju, ki se je Venezuelcem (in tudi drugim južnoameriškim državam) pomagal otresti španske nadvlade. Njemu v čast Venezuela še danes nosi...

25 komentarjev