»

Signal pripravlja anonimne transakcije

Slo-Tech - Aplikacija za varno komuniciranje s klici in kratkimi sporočili Signal bo dobila novo funkcijo, ki se od dosedanjih precej razlikuje. Uvesti nameravajo varna plačila med uporabniki, ki jih nihče drug ne bi mogel spremljati. V ta namen bodo uporabili kriptovaluto MobileCoin, ki je precej tesno povezana z razvijalci Signala. Izvršni direktor Signala Moxie Marlinspike je namreč izdatno sodeloval pri izdaji MobileCoina leta 2017, saj je opravljal funkcijo tehničnega svetovalca - tule je njegova bela knjiga.

Medtem ko je anonimno komuniciranje sorazmerno dobro rešen problem, je s premetavanjem denarja drugače. Četudi namreč implementirajo popolnoma anonimni sistem in pri tem ne zagrešijo nobene napake, še vedno ostaja problem izhodnih točk. Kdor ne želi obtičati z valuto MobileCoin, ki je še vedno precej eksperimentalna in nestanovitna po vrednosti, jo mora nekako pretvoriti v dolarje ali evre.

Sama tehnologija za MobileCoinom je sicer videti trdna. Uporablja protokol CryptoNote in...

11 komentarjev

Ameriški organi po letu dni analize blockchaina aretirali več deset spletnih preprodajalcev mamil

Slo-Tech - Ameriški organi pregona so več kot leto dni kot vabo vzdrževali zaseženo stran za pranje bitcoinov na Toru, v katero so se ujeli številni preprodajalci mamil in drugih prepovedanih snovi. V 19 zveznih državah so že aretirali več kot 35 posameznikov, zasegli 3,6 milijona dolarjev gotovine in zlata, več kot 2000 bitcoinov, okrog 100 kosov orožja in večje količine mamil ter zdravil na recept.

Doslej so se akcije proti internetni preprodaji mamil osredotočale na identifikacijo upravljavcev spletnih tržnic in njihovo zapiranje, kar pa ni prinašalo dolgoročnih rezultatov. Čeprav smo brali o odmevnih zaprtjih Silk Roada, Silk Roada 2.0 in AlphaBaya, so se preprodajalci v večini zgolj preselili...

15 komentarjev

Bitcoin nič kaj anonimen, kriminalci imajo raje zcash in monero

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Katarju so pokazali, da transakcije z bitcoini niso le javne, kar je osnovni koncept njegovega delovanja, temveč tudi nič kaj anonimne, saj tudi leta po izvedbi ni težko povezati naslovov denarnic z resničnimi osebami. To niti ni kakšna večja pomanjkljivost bitcoina, temveč posledica njegovega ustroja in varnostnih praks, ki jih ljudje zasledujemo na internetu. Raziskovalci zaključujejo, da moramo pri vsaki transakciji predpostavljati, da je identiteta sodelujočih znana (ali pa bo nekoč v prihodnosti), če nimamo res dobrih argumentov, zakaj ne bi bila.

V svoji raziskavi so najprej zbrali več deset naslovov, ki so se valjali na straneh na Toru in kamor se...

50 komentarjev

Silk Road 3.0 namesto na Toru na I2P

Slo-Tech - Spletna stran Silk Road, kjer je (bilo) možno kupiti najrazličnejše nezakonite stvari, je po zaprtju prve in druge različice dosegljiva še v tretje. To pot je ne najdemo na omrežju Tor, temveč na sorazmerno manj znanem omrežju I2P.

FBI je prvi Silk Road onesposobil oktobra 2013, ko so aretirali tudi domnevnega upravljavca strani, kasneje pa še nekaj drugih sodelujočih. Le dober mesec pozneje na internetu vzniknila stran Silk Road 2.0, za katero so se najprej spraševali, ali gre morebiti za FBI-jevo past. Izkazalo se je, da ne, in FBI je stran lani zaprl ter aretiral tudi njenega skrbnika. Stran je bila pod budnim nadzorom tajnih agentov od samega začetka.

Očitno je pred nami nov krog igre mačke z mišjo. Tu je Silk Road Reloaded, ki ima enako poslanstvo kot prvi verziji...

30 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev

FBI v primeru Silk Road zasegel rekordno količino bitcoinov

Mladenič, ki je ustanovil največjo stran za prodajo mamil na internetu, je zaslužil 80 milijonov dolarjev.

vir: Forbes
Forbes - FBI je zasegel 144.000 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni okrog 20 milijonov evrov, kar je največji zaseg katerekoli elektronske valute v zgodovini. Najverjetneje gre za denar, ki je bil v lasti Rossa Ulbrichta, ustanovitelja in upravljavca spletne strani Silk Road, kjer so se preprodajali prepovedane snovi in predmeti. FBI je zasežene novce prenesel na svoj račun oziroma v svojo bitcoinsko denarnico.

Kako so dobili podatke o naslovu denarnice, kjer je imel Ulbricht shranjene bitcoine, in šifrirni ključ za njihovo zaplembo, niso razkrili. Glede na sodelovanje enega izmed glavnih prodajalcev na strani s policijo, FBI verjetno ni imel težav pri razvozlavanju poti denarja. To je že drugi veliki zaseg bitcoinov, ki so povezani s Silk Roadom, saj so pretekli mesec ob...

14 komentarjev

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Slo-Tech - Pri zaprtju strani Silk Road in aretaciji njenega ustanovitelja in upravljavca je FBI zasegel 26.000 bitcoinov, ki so vredni približno tri milijone dolarjev. Glede na podatke, da je Silk Road ustvarila 1,2 milijarde dolarjev prometa, ustanovitelj pa je od tega zaslužil 80 milijonov dolarjev v obliki provizij, je ta številka videti zelo majhna. In res je, razkriva FBI, saj ti bitcoini niso pripadali ustanovitelju Rossu Ulbrichtu.

Zaseženi bitcoini so z uporabniških računov na Silk Road, torej gre v resnici za denar uporabnikov. Kje se skriva 600.000 bitcoinov oziroma 80 milijonov dolarjev, ki pripadajo Ulbrichtu, pa FBI še ni uspel ugotoviti. Prav mogoče je, da jih ne bodo dobili nikoli, saj je ameriško sodišče že večkrat razsodilo, da se nikogar ne more prisiliti v razkritje gesel, ker bi to predstavljajo kršitev 5. amandmaja k ameriški ustavi. Če ima torej Ulbricht te...

24 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev