»

Okrogla miza o prihodnosti investiranja v IT

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 18. aprila, ob 17. uri, na Poligonu v Ljubljani, mednarodno omizje "Ali je prihodnost investiranja v kriptovalutah?"

Na prejšnjem omizju zavoda je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi.

Tokrat bodo na okrogli mizi s strokovnjaki iskali konkretne rešitve na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti...

20 komentarjev

EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Slo-Tech - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost...

38 komentarjev

Nvidia poziva k odgovorni prodaji grafičnih kartic vsled kriptovalut

Slo-Tech - Po celem svetu se ubadajo s pomanjkanjem grafičnih kartic. Ne ker bi proizvodne obrate prizadela kakšna naravna katastrofa, temveč ker vse razpoložljive grafične kartice višjega razreda pokupijo rudarji, ki na njih neutrudno pridelujejo kriptovalute. Zaradi tega so se proizvajalci znašli pred problemom, na katerega je Nvidia izrecno opozorila. Pričelo je zmanjkovati kartic za igralce iger.

Cene grafičnih kartic so se zaradi tega povišale, kar je precej vznejevoljilo igralce iger. Sicer lahko svoj vložek nekoliko pokrijejo z rudarjenjem, ko ne igrajo iger, a to je bolj slaba tolažba, če kartic sploh ni. Proizvajalci grafičnih kartic v kratkem času proizvodnje ne morejo povečati, pa tudi sicer bi bilo to tvegano početje. Norija s kriptovalutami verjetno...

72 komentarjev

Pomnilnik GDDR6 že na poti

Slo-Tech - Samsung je začel množično proizvodnjo pomnilnika GDDR6 v 10-nm tehnologiji, ki bo nadomestil 20-nm predhodnika GDDR5. To pomeni, da bodo na enak prostor stlačiti večjo kapaciteto, hkrati pa bo nov pomnilnik še hitrejši. Prve grafične kartice z GDDR6 pričakujemo v naslednjih mesecih.

Hitrost na kontaktu (pin speed), ki jo omogoča GDDR6, bo okrog 18 Gb/s, skupna prepustnost čipov pa 72 GB. Prvi čipi bodo imeli kapaciteto 16 Gb in bodo uporabljali električno energijo pri napetosti 1,35 V. Spomnimo, da so te številke za GDDR5 9 Gb/s na kontakt pri 1,55 V. To pomeni, da bo nov pomnilnik hitrejši, manjši in varčnejši, posledično pa tudi hladnejši.

Samsung seveda ne bo edini proizvajalec nove generacija grafičnega pomnilnika. Kmalu bosta sledila še SK...

39 komentarjev

Nvidia GTX 980 v prenosniku

Extremetech - Zaradi praktičnih in prostorskih omejitev imajo prenosni računalniki v povprečju že od nekdaj šibkejše komponente kakor namizniki, zaradi česar jih resni igralci iger niso nikoli zares marali. A razlika se manjša, kot je dokazala Nvidia, ki je s proizvajalci prenosnih računalnikov uspela vanje stlačiti polnokrvno verzijo grafične kartice GTX 980. To pomeni, da bomo v 17-palčnem prenosniku dobili 2048 jeder CUDA, do 8 GB pomnilnika GDDR5 s 7 GHz in takt procesorja 1126 MHz. GTX 980 je od GTX 980M za 30 odstotkov hitrejši, trdi Nvidia, mogoče pa ga bo celo naviti (Nvidia pravi, da vsaj za 200 MHz). Prenosnike s kartico že napovedali Asus (GX700), MSI (GT80) in Gigabyte.

Vgradnja GTX 980 v prenosnik seveda prinaša določene kompromise, saj moramo žrtvovati...

14 komentarjev

Nvidia predstavila oblačni grafični rešitvi GRID in VGX

Nvidia - Nvidia je ta teden predstavila svojo vizijo prihodnosti grafičnih procesorjev, ki utegne korenito spremeniti prihodnost računalništva. Računsko intenzivne procese smo že navadili odlagati v izračun v gruče hitrih računalnikov, medtem ko dela grafičnih procesorjev nismo mogli prenesti drugam. V Nvidii menijo (izjava za javnost), da ni razloga, da lahkih odjemalcev (prenosnih računalnikov, pametnih telefonov, ultrabookov, namiznih računalnikov itd.) ne bi odrešili tudi GPU-jev in njihovo delo poslali v centraliziran oblak.

Na konferenci, ki je v torek potekala v San Joseju, so predstavili VGX. Gre za platformo, ki ima na eni...

11 komentarjev

Hercules All-in-Wonder 9000 Pro

All in Wonder 9000 Pro

vir: Overclockers Online
Overclockers Online -

Predstavniki ATI-jeve družine grafičnih kartic All in Wonder so "navadni" Rradeoni z dodano TV kartica, tako da si lahko z njimin napravimi pravcati multimedijski center. Tokrat si so pobliže ogledali na Overclockers Online Herculesov model Radeona 9000 Pro, vključujoč TV kartico, torej All in Wonder 9000 Pro.

Grafični procesor se poti pri 275 MHz, pomnilnik pa tiktaka pri 550 MHz (DDR). Na kartici se nahaja tudi 64 MB pomnilka, ki deluje s 128-bitnim vodilom. Kartica ima 4 cevovode in podpira DirectX 8.1. Kartico so preizkusili v nekaj testih, tudi navito, a kar takoj povejmo, da ne bo zadovoljila "hardcore" igralcem iger, kljub temu pa ponuja veliko za svojo ceno, ki znaša 250...

4 komentarji

GeForceFX 5200 in 5600 proti Ti4200 in Radeon 9500pro

Extremetech - Kmalu po izidu GeForceFX 5200 in 5600 so se na internetu že pojavili prvi primerjalni testi teh grafičnih kartic. Če ste še vedno v dilemi o nakupu ali pa če se zanj odločate si poglejte teste na Extremetech.

Teste so izvedli v 9 igrah, v vseh pa, zanimivo, prednjači ATI Radeon 9500 PRO. Sodeč po teh testih sledi tudi to, da je Radeon 9500 PRO še vedno nekje v zlati sredini glede na zmogljivosti in da zadovolji povprečne in tudi zahtevne igralce iger. Toda tudi GeForceFX 5200 in 5600 sta dobri izbiri za nakup, predvsem za manj zahtevne igralce. V testu se vidi tudi primerjava starih nVidinih kartic - Geforce4 Ti4200 in novih naslednjikov Ti serije, GeForceFX 5200 in 5600.

11 komentarjev