»

V ZDA se obeta obnovitev nevtralnosti interneta

Ajit Pai

Slo-Tech - Trenutni vodja Agencije za telekomunikacije v ZDA (FCC) Ajit Pai je eden največjih nasprotnikov nevtralnosti interneta, ki mu jo je uspelo ukiniti decembra 2017. Čeprav je javno posvetovanje pokazalo prevladujočo naklonjenost nevtralnosti interneta, študije pa njene pozitivne vplive, je FCC vztrajal in neutemeljeno trdil, da bo ukinitev nevtralnosti interneta okrepila inovacije, rast delovnih mest in investicije. To se ni zgodilo.

Sodne bitke je dobil FCC, a le na zvezni ravni, medtem ko lahko posamezne države predpišejo strožja pravila glede nevtralnosti interneta. Kasnejše preiskave pa so pokazale, da je bila javna razprava zmanipulirana, saj so bili najglasnejši nasprotniki nevtralnosti interneta troli brez identitete. Prihodnje leto pa se bodo stvari spremenile.

Običaj je, da ima stranka vladajoče administracije tudi v FCC večino. Ko bodo prihodnje leto krmilo prevzeli demokrati, saj bo Joe Biden kot predsednik ZDA prisegel 20. januarja, bodo demokrati dobili tudi večino v...

10 komentarjev

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - V februarskem predsednikovem poročilu o stanju gospodarstva iz Bele hiše so zapisali, da obnovitev svobode na internetu, kakor administracija imenuje ukinitev principa nevtralnosti interneta, povečuje prihodke za 50 milijard dolarjev letno in povečuje blaginjo prebivalstva za skoraj 40 milijard dolarjev letno. Dodatnih 11 milijard dolarjev letno naj bi prineslo rahljanje pravil o zasebnosti na internetu. O utemeljenosti teh navedb so se že vprašali mnogi zagovorniki nevtralnosti interneta, saj gre v najboljšem primeru za ocene.

V ZDA so decembra 2017 ukinili nevtralnost interneta. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), v kateri imajo večino republikanci, je razveljavila odločitev iz leta 2015, tako da internet ni več reguliran kot javna storitev, temveč je informacijska storitev. To pomeni, da ne veljajo več stroge varovalke glede enakovrednosti prometa, prepovedi prioritizacije, plačila dodatnih taks velikih strani (npr. Netflix, Youtube) itd. FCC je tedaj to odločitev...

8 komentarjev

Konec nevtralnosti interneta v ZDA

Slo-Tech - Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes s preglasovanjem razveljavila odločitev iz leta 2015, ko so (prav tako s preglasovanjem) potrdili nevtralnost interneta. Tedaj je tri glasove izmed petih obvladovala demokratska stranka, v Trumpovi administraciji pa so razmerje moči seveda spremenili. Pod vodstvom predsednika FCC Ajita Paija, ki je že predlani glasoval proti, sta proti glasovala še republikanca Michael O'Rielly in Brendan Carr, medtem ko sta ohranitev nevtralnosti interneta glasovala demokratska predstavnika.

Od leta 2015 je bil internet v ZDA reguliran kot javna storitev. Ponudniki dostopa do interneta in upravljavci infrastrukture niso smeli blokirati dostopa do legalnih strani niti kakorkoli...

222 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Slo-Tech - Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes sprejela pomembno odločitev. S tremi glasovi (vsi demokrati) za in dvema proti (oba republikanca) so odločili, da bo v ZDA internet reguliran kot javna storitev, kar z drugimi besedami pomeni potrditev nevtralnosti interneta.

To pomeni, da je prepovedano blokirati dostop do legalnih strani, storitev, vsebin in naprav na internet. Prav tako ni dopustno omejevati hitrosti ali kakovosti dostopa do posameznih storitev v primerjavi z drugimi storitvami; dostop do vseh mora biti enak. Plačljiva prioritizacija ni dovoljena, torej ponudniki vsebin ne bodo mogli plačati za prednostno obravnavo svojega prometa. S tem je FCC zaščitil odprt internet in zagotovil, da bo internet še vedno omogočal...

28 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev