»

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

vir: Intel
Intel - Običajna jesenska splovitev Intelovih namiznih procesorskih novosti je potekala v New Yorku, v neposrednem spletnem prenosu pa so poskrbeli za nekaj napetosti. Sprva so namreč predstavili samo en Core i9 procesor, in sicer i9-9900K, ki bo stal 488 ameriških dolarjev. Zasnovan je na osmih jedrih s 16 nitmi, teče pa na frekvenci 3,6 GHz oz. v turbo načinu 5 GHz.

A so potem, ko so ugasnile kamere, vendarle razkrili še družini Core i7 in i5. i7-9700K ima 8 jeder in 8 niti ter frekvenco od 3,6 (4,9) GHz in ceno 373 USD. i5-9600K pa 8 jeder, 16 niti teče pa na 3,7 (4,6) GHz, stal pa bo 262 dolarjev. Omenjene procesorje je v ZDA že mogoče naročiti.

Za zahtevnejše...

84 komentarjev

Znano nekaj več o prihajajočih procesorjih Whiskey Lake-U

vir: AnandTech
AnandTech - Intel se očitno na področju odnosov z javnostmi in marketinga pogosto zanaša na zunanje partnerje. Še preden bodo uradno splovili družino procesorjev za prenosnike, imenovano Whiskey Lake-U, je tudi tokrat domnevno nenamerna objava specifikacij med predstavitvijo svojega hibridnega prenosnika Pavilion x360, ušla HPju.

Nova družina še vedno sodi v osmo generacijo procesorjev, izdelano v 14 nm postopku, zamenjala pa bo procesorje družine Kaby Lake-R. Po podatkih iz zdaj že izbrisane HPjeve objave, pa novinci niti ne bodo zelo drugačni. Vsi so iz t. i. U-serije in porabijo v povprečju 15 W, osnovne frekvence bodo razen pri i3 praktično enake, predpomnilnik tudi, podobne so videti tudi serijske številke. Bo pa precej povišane hitrost delovanja novincev v turbo...

29 komentarjev

Vse polno (dobrih) novic o deveti generaciji Intelovih procesorjev

vir: PC World
PC World - Čeprav Intelova serija procesorjev Core 9000 uradno še ne obstaja - vsaj Intel še ni napovedal ničesar v zvezi z njo - je po minuli teden pobeglih dokumentih moč sklepati, da bo kmalu med nami. Pričakovati je, da bo podjetje ponudilo šestjedrni Core i5-9600K ter osemjedrnika Core i7-9700K in i9-9900K.

Špekulacije potrjuje uvrstitev procesorja i7-9700K na lestvico SiSoftware Sandra, medstem ko se je na 3DMark Time Spy z drugimi procesorji pomeril neznani osemjedrni 16-nitni Intelov čip.

Druga dobra, a nepotrjena novica pa se glasi, da za novince ne bo treba kupovati novih osnovnih plošč. Slednje izhaja iz napovedi, ki jo je pred dnevi prvi objavil MSI. V njej je napovedal izid novega firmwara za osnovne plošče s sistemskim naborom Z370 in tudi to, da bodo podpirale omenjene prihajajoče procesorje. Novica je nato brž izginila z njihove...

19 komentarjev

AMD Threadripper 2

vir: AMD
AMD - Pred dnevi smo poročali o Intelovih novih, superhitrih procesorjih. A odgovora največjega konkurenta ni bilo treba čakati dolgo. AMD je namreč prav tako na Computexu za zmogljivosti lačne najavil drugo inkarnacijo svojega Threadripperja, procesorja, namenjenega za HEDT (High-End desktops) razred namiznih računalnikov.

Po osnovnih številkah so zmogljivosti predhodnika podvojili, dvojka ima namreč lahko do 32 jeder in 64 niti, temelji pa na Zen+ arhitekturi, enako kot druga generacija Ryzenov. Zen+ nastaja na 12 nm postopku izdelovanja, kar pomeni, da naj bi teoretično porabili manj energije kot predhodnik, ki je temeljil še 14 nm tehnologiji. Toda, ker so na novincu podvojili število čipov (prvi Threadripper je imel štiri, od teh polovico izklopljenih), je...

9 komentarjev

Intel izdal nova procesorja Core i9 s 16 in 18 jedri

Slo-Tech - Intel je uradno izdal in začel prodajati procesorja s 16 in 18 jedri za namizne računalnike. Procesorja Core i9-7980XE in 7960X sta neposredna konkurenta AMD-jevim Threadripperjem, ne sicer po ceni, kjer jih močno prekašata, temveč po zmogljivostih, kjer sta tudi nekoliko boljša. Močnejši model stane zajetnih 2000 dolarjev, šibkejši pa 1700 dolarjev. Poglejmo, kaj za ta denar dobimo.

Core i9-7980XE ima 18 jeder s HyperThreadingom, kar se prevede v 36 niti. Teče z osnovno frekvenco 2,6 GHz, začasno pa ga lahko v načinu Turbo pospešimo na 4,4 GHz. Ima 24,75 MB predpomnilnika L3 in 1 MB predpomnilnika L2 za vsako jedro, podpira štiri pomnilniške kanale...

110 komentarjev

Intel predstavil mobilne procesorje osme generacije

AnandTech - Na trgu procesorjev vlada letos nenavadno pestro dogajanje, ki ga dodatno začinja najnovejša Intelova predstavitev procesorjev osme generacije. Sedmo generacijo so predstavili januarja, potem je trg popolnoma pretresel AMD s svojimi Ryzni in Threadripperji, sledili so Intelovi procesorji Skylake-SP Xeon, sedaj pa je pred nami osma generacija. Gre za prve štiri predstavnike osme generacije, ki sodijo v družino U, ki je namenjena prenosnikom. Vsi imajo štiri jedra in tako podpirajo osem niti.

V spodnjem delu spektra najdemo Core i5-8350U in i5-8250U, ki imata 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in tiktakata z 1,6 oziroma 1,7 GHz, kar lahko navijemo do 3,4 oziroma 3,6 GHz v načinu Turbo. Staneta slabih tristo dolarjev. Stotaka dražja sta i7-8650U in i7-8550U,...

2 komentarja

Intelovi 10-nm procesorji se odmikajo

AnandTech - Intel se je očitno res ustrašil AMD-ja, ki mu je po več letih zaostanka s procesorji Ryzen Threadripper uspel veliki met, saj so cenejši in zmogljivejši od trenutnih Intelovih procesorjev Core i9. Intel se je odločil nenavadno zgodaj predstaviti novosti, ki šele prihajajo, s čimer so več kot očitno želeli pomiriti tudi vlagatelje in stranke. Intel namreč tudi že zelo dolgo časa ni zmanjšal litografije novih procesorjev.

Aktualni procesorji Kaby Lake so namreč procesorji v drugi generaciji 14-nm tehnologije, kar Intel komercialno označuje 14nm+. Tudi prihajajoči Coffee Lake bo še vedno v 14 nm, kar bo Intel kot tretjo generacijo označil s 14nm++. Pričakovali smo, da mu bo sledil Cannon Lake na 10 nm (10nm+, torej druga...

89 komentarjev

Intel bo še četrtič ostal pri 14 nm

AnandTech - Intel je na dogodku Investor Day v Kaliforniji potrdil, da bodo tudi procesorji osme generacije Core še vedno v večji meri zgrajeni v 14-nm tehnologiji. To bo že četrta generacija procesorjev, ki bo uporabljala isto litografijo, kar priča o koncu ere vztrajnega zmanjševanja velikosti čipov.

Intelov uveljavljeni mehanizem tik-tak, ko so v eni generaciji zmanjšali litografiji, v drugi pa posodobili arhitekturo, in potem vajo ponovili, se je že z družino Kaby Lake poslovil. Broadwellu in Skylaku v 14 nm je namreč sledil enako velik Kaby Lake, in dobili smo tik-tak-tok. Sedaj nam bo medmetov počasi zmanjkalo, osma generacija pa bo nekakšen hibrid. Sestavljala jo bosta tako...

122 komentarjev

Ryzen bo za štiri leta

Slo-Tech - Medtem ko se je Intel še donedavna šel ritem družin procesorjev tik-tak, ko so v enem taktu prešli na manjšo litografijo, v drugem pa na novo arhitekturo, bo AMD-jev novi Ryzen z nami ostal štiri leta. Ryzen, v kar se je minuli mesec uradno preimenoval Zen, je bil v razvoju štiri leta in bo vsaj toliko časa tudi rojeval nove procesorje, je na CES-u povedal AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster. Dejal je, da ne bo tik-tak, temveč tok-tok-tok. Tega smo pri AMD-ju v resnici že navajeni, saj je na primer serija K8 vztrajala od leta 2007 do 2010. Bulldozer je izšel leta 2011 in vztrajal s Piledriverjem, Steamrollerjem in Excavatorjem.

Ryzen prihaja v zanimivem času, saj je Intel ravno izdal svoje prve procesorje Kaby...

122 komentarjev

Intel bojda pripravlja le dva namizna Broadwella

TechSpot - Intelovi procesorji iz družine Skylake so praktično za ovinkom in na prodajne police prihajajo že v drugem polletju. To pomeni, da procesorjev Broadwell za namizne računalnike, torej takšnih, ki sedejo na podnožje LGA1150, ne bo kaj dosti. Za zdaj kaže, da bomo videli le dva.

V drugem letošnjem četrtletju bomo dobili procesorja Core i7-5775C in i5-5675C, ki bosta zgrajena v 14-nm litografiji na arhitekturi Broadwell. Porabila bosta do 65 W električne energije, integrirano bosta imela grafiko Iris Pro 6200, podpirala pa bosta pomnilnik tipa DDR3L-1600. Močnejši brat bo imel frekvenco 3,3 GHz (s Turbo do 3,7 GHz) ter 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in osem niti s HyperThreadingom (štiri jedra), šibkejši pa frekvenco...

81 komentarjev

MWC: Novi Atomi odslej x3, x5 in x7

Slo-Tech - Ena redkih trdnjav, ki jo Intel še ni povsem osvojil, so procesorji v mobilnih napravah, zato ni presenetljivo, da so na Mobile World Congressu predstavili nove SoC Atom x3, x5 in x7. Medtem ko je x3 na 28 nm namenjen trgom z nizko kupno močjo, so x5 in x7 namenjeni za razviti svet in zgrajeni v 14-nm tehnologiji. Po zgledu procesorjev Core iX se tudi Atomi po novem diferencirajo na pregledne družine.

Atom x3 je v bistvu SoFIA, ki je dobil nalepko Intel Atom. Najmočnejši model C3440 podpira LTE, ostala dva pa samo UMTS. C3440 ima štirijedrni procesor s taktom 1,4 GHz in grafiko Mali-T720 MP2, C3230RK štirijednri procesor s taktom 1,2 GHz in grafiko Mali-450 MP3, medtem ko ima najšibkejši C3130 dvojedrnika. Čipov ne izdeluje Intel, temveč zanj TSMC ali Rockchip. Kot rečeno, teh čipov pri nas ne bo.

Zanimivejši so x5-8300,...

11 komentarjev

Intelov Haswell je prispel

Ars Technica - Po napetem pričakovanju je Intel končno predstavil in pokazal prve pocesorje iz nove družine Haswell, ki prinaša precej svežine na procesorski trg. Haswell je naslednja generacija po Ivy Bridgeu in v skladu z Intelovo strategijo razvoja Tick-Tock predstavlja Tock. To pomeni, da sta Sandy Bridge in Haswell prinesla bistvene spremembe, medtem ko je bil Ivy Bridge vmesna verzija (Tick). Podobno bo tudi Broadwell, ki bo nasledil Haswell v prihodnosti.

O procesorjih, ki bodo na voljo v družini Haswell, smo že obširno pisali. Na tem mestu povejmo le, da je Intel včeraj predstavil zgolj procesorje iz zgornjega dela razpredelnice. To pomeni, da so za namizne računalnike na voljo i7-4770T, i7-4770S, i7-4770, i7-4770K, i7-4770R in i7-4765T, ki...

184 komentarjev