»

Število naročnin na pretočne storitve preseglo milijardo

Slo-Tech - V minulem letu so naročnine na pretočne storitve prvikrat v zgodovini presegle milijardo uporabnikov, v letnem poročilu ugotavlja Motion Pictures Association. Število naročnin je lani doseglo 1,1 milijarde dolarjev, kar predstavlja 26-odstotno rast. Zrcalna slika pa je s prodajo vstopnic za kinematografe, ki je upadla za 72 odstotkov z 42 milijard dolarjev v letu 2019 na 12 milijard milijard dolarjev lani. Drastično poslabšanje ni presenetljivo, saj so bili lani zaradi pandemije številni kinematografi po svetu več mesecev zaprti. Največji trgi so namreč ZDA, Kanada, Kitajska, Japonska in Francija, ki so bili vsi močno prizadeti zaradi bolezni. V Aziji, zlasti na Kitajskem, se položaj počasi normalizira in se v kino hodi že normalno, medtem ko je v Severni Ameriki in Evropi življenje še vedno precej omejeno.

Tudi če seštejemo zaslužke v kinematografih in domače oziroma mobilne nakupe zabave, je rezultat negativen. Z dobrih 98 milijard dolarjev predlani se je lani obseg skrčil na 81...

0 komentarjev

Za letošnje emmyje tretjina nominacij Netflixu, Huluju in Amazonu

Los Angeles Times - Še točno dva meseca nas ločita od podelitve ameriških nagrad za televizijske serije emmy, a nominiranci so znani že sedaj, s tem pa tudi spremembe, ki se dogajajo v svetu digitalnih vsebin. Nekoč so bili časi, ko smo nadaljevanke in nanizanke gledali na televiziji, novejše filme v kinematografih, stare filme pa na televiziji. Potem je prišel internet in nič več ne bo, kot je bilo. Tako je letos kar tretjina nominiranih serij za emmyje plod tehnoloških velikanov in ne klasičnih studiev. Netflix je tako zbral več nominacij kakor ABC, CBS in Fox skupaj.

Če torej pogledamo razčlembo po producentih, je na prvem mestu HBO s 111 nominacijami, sledi pa Netflix z 91. Potem se zvrstijo NBC, FX, ABC, CBS in Fox, lestvico pa zaključujeta Hulu z 18 in Amazon s 16 nominacijami. To pa ni plod...

12 komentarjev

Youtube TV vendarle ugledal luč sveta

The Verge - Googlov Youtube od danes naprej (zaenkrat le v petih ameriških mestih) ponuja več kot 40 kanalov z novičarskimi, športnimi in zabavnimi vsebinami za 35 dolarjev na mesec v storitvi poimenovani YouTube TV. Ta je sicer še daleč od popolnosti, a ima potencial, da navduši celotne nove generacije gledalcev za plačevanje televizijskih vsebin.

Youtubov podpredsednik za vsebinska partnerstva Kelly Merryman je ob splavitvi YTV tako dejal, da je “veliko milenijcev, ki nikoli ne gledajo kabelske televizije. Da pa imaj radi televizijsko vsebino, a jih ne prepriča način distribucije.” In rešitev je seveda YouTube TV. Ta uporabnikom nudi dostop do televizijske vsebine na vseh napravah, kjerkoli in kadarkoli. Da bo Youtube TV uspeh, vsaj tako meni Google, pa zagotavlja tudi armada dosedanjih uporabnikov spletne platforme. Teh naj bi bilo že za več kot milijardo. Posledično, tudi če Google s televizijo prepriča le par odstotkov dosedanjih uporabnikov, so številke še vedno milijonske.

Googlovi...

3 komentarji

Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček,...

25 komentarjev

Amazon bo produciral lastne filme

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon že dlje časa ugotavlja, da le od prodaje in posredništva ne bo mogel preživeti, zato se poskuša širiti na različna področja. Njihova storitev Amazon Prime, ki trenutno nudi brezplačno dostavo blaga v dveh dneh, predvajanje večpredstavnostnih vsebin in izposojo knjig, bo dobil tudi lastne filme.

Tako je, Amazon bo snemal svoje filme, so sporočili. To ni tako presenetljiva odločitev, saj so na področju televizijskih nanizank spletni gigant že močno prisotni. Netflix je na primer ekskluzivno distribuiral House of Cards, Amazon pa Transparent, Tumble Leaf in Mozart in the Jungle. Sedaj se bodo lotili še produkcije lastnih...

8 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (2): Hulu ne brez kabelske naročnine

Podobne štose se je svojčas šla naša Ptička, z vezavo interneta na ADSL naročnino.

vir: The Wall Street Journal
New York Post - Še ena v seriji odločitev, ki ne prinaša nič dobrega za potrošnike, a zelo koristi staremu medijskemu establišmentu: Hulu, uradni hollywoodski ponudnik spletnega streaminga za filme in tv serije namerava v prihodnjem letu preklopiti z brezplačnega modela (+ oglasi seveda) na bonus storitev za obstoječe naročnike kabelske oz. satelitske TV, pri čemer servisa ne bo mogoče uporabiti, če naročnik ne bo dokazal, da je je naročnik ene od slednjih. Cilj prehoda je ohraniti čimveč naročnikov na profitabilnih mesečnih naročninah in ustaviti zdajšnji, že skoraj zaskljbljujoč trend "cord-cuttinga", kjer gospodinjstva na veliko odjavljajo vse telefonske in tv storitve v dobro mobilne telefonije in interneta.

Odločitev za ti....

26 komentarjev

Google pripravlja prenovo YouTuba

The Wall Street Journal - Google pripravlja korenito prenovo YouTuba, poroča The Wall Street Journal. Zaradi naraščajoče konkurence v obliki strani za spremljanje televizijskih vsebin (recimo Netflix in Hulu), ki že izpodjedajo primat klasične televizije in v nejevoljo potiskajo televizijske hiše, bo Google na YouTubu večji poudarek dal "kanalom". Kakšen ducat ali dva jih bomo po prenovi našli na straneh in vsak bo prinašal nekaj ur profesionalnih vsebin na teden. Dodatni kanali bodo nastali iz zbirke najžlahtnejših posnetkov, ki so že na strani.

V prenovi naj bi samo za naročilo novih vsebin potrošili 100 milijonov dolarjev. Pri tem Google cilja na...

12 komentarjev