»

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Britanska vlada iz stečaja obudila OneWeb

Slo-Tech - Britanska vlada in indijsko podjetje Bharti Global sta za milijardo ameriških dolarjev odkupila vsak po 42,2 odstotni delež ponudnika satelitskega interneta OneWeb. Tega so deležniki, kot sta Softbank Group in Airbus, ustanovili leta 2012, da bi podobno kot SpaceXov Starlink oz. Amazonov projekt Kuiper ponujal spletno povezavo na odročnih koncih sveta. Sprva so načrtovali konstelacijo z nekaj več kot 2000 sateliti, številko pa pozneje zmanjšali na 650, a je podjetje letos spomladi, po samo 74 izstreljenih satelitih, končalo v stečaju.

Za konservativno vlado v Londonu je taka intervencionistična poteza precej nenavadna, a je po mnenju analitikov verjetno povezana z daljnosežnejšimi post brexit načrti. OneWebova tehnologija bi državo ohranila med komunikacijskimi velesilami, njihove satelite pa bi bilo namreč moč uporabiti tudi kot platformo lastnega sistema satelitske navigacije. Britanci so namreč so z odcepitvijo od EU izgubili nekaj ključnih storitev Galilea.

Dalje, podjetje...

11 komentarjev

Sateliti za dostop do interneta bodo negativno vplivali na astronomska opazovanja

Slo-Tech - Ameriško združenje astronomov (AAS) in Nacionalni laboratorij za optično-infrardeče astronomske raziskave (NOIRLab) pri Nacionalni znanstveni fundaciji sta izdala poročilo o vplivu satelitov v nizkih orbitah na astronomska opazovanja. V poročilu ugotavljajo, da se vplivu satelitov SpaceX-a, OneWeba in podobnih podjetij, nikakor ne bo možno izogniti, ga je pa z ustreznimi ukrepi mogoče zmanjšati. Da bi omogočili nemoteno opazovanje neba, se bodo morali prilagoditi oboji - tako astronomi kakor upravljavci satelitov.

Ključni načini, kako lahko zmanjšajo vplive, so zmanjšanje števila satelitov (idealno na nič), utirjanje satelitov v orbite pod 600 km, barvanje satelitov na temo (da bodo imeli čim nižji albedo), nadzor orbit tako, da bodo sateliti odbijali čim manj svetlobe nazaj na Zemljo, maskiranje tirnic satelitov na posnetkih, upoštevanje natančnih efemerid satelitov, da bodo opazovanja izkoriščala obdobja, ko satelitov nad njimi ni.

Čeprav je ustanovitelj Space-X Elon Musk še v...

26 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Slo-Tech - Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56...

15 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

vir: Wikipedia
Wired News - Revija Wired se je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopala do korespondence med ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) in Facebookom. Sodeč po dokumentih, namerava podjetje na območjih planeta, ki ostajajo slabo ali povsem neomrežena, ponujati širokopasovni dostop do interneta prek satelitov. Zanimivo je, da je Facebook s FCC vse od leta 2016 glede projekta, imenovanega Athena, komuniciral kot firma PointView Tech LLC. Predstavniki Facebooka so zdaj medijem vse skupaj potrdili in dodali, da gre po njihovem za perspektivno tehnologijo, ki bo v bodoče odločilno vplivala na širokopasovno infrastrukturo za bolj odročne predele zemlje.

Znano je, da je podjetje nedavno opustilo svoj projekt Aquila, v okviru katerega bi za...

0 komentarjev

Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Slo-Tech - Vesolje je dovolj veliko, da za zdaj zaradi pravnega kaosa, ki vlada na tem področju, še nismo imeli težav, a orbite okrog Zemlje se hitro polnijo. Trenutno vsaka država izstreljuje v vesolje bolj ali manj vse, kar ji srce poželi. Geostacionarne orbite so redke, zato se pri izstrelitvah teh satelitov države uskladijo z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU), kar je pomembno zlasti zaradi frekvenc. Ostale satelite pa načeloma države izstreljujejo po lastnem preudarku, pri čemer seveda pazijo, da jih ne motijo ostali sateliti in da frekvenčno območje ni zasedeno. ITU ima kar obširen seznam satelitov.

Glede fizičnih orbit je pravil še manj in zgodili so se že primeri, ki so povzročili izredne sestanke. Ko se je ruski satelit Olimp leta 2015 parkiral neposredno...

21 komentarjev

Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Slo-Tech - Ponudnikov satelitskega interneta je že kar nekaj, a vsi ponujajo internet prek geostacionarnih satelitov. Ti so venomer nad isto točko na Zemlji, kar zelo poenostavi postavitev omrežja, a hkrati pomeni, da ti sateliti krožijo 36.000 kilometrov nad Zemljo. Z upoštevanjem vseh dejavnikov to pomeni, da je tipična zakasnitev pri dostopu do interneta na tak način 600 milisekund in več. To pa je že moteče za nekatere dejavnosti, denimo pogovore v realnem času ali seveda igranje iger. Rešitev je konstelacija več satelitov, ki krožijo precej bliže Zemlji. To načrtujeta podjetji OneWeb in SpaceX.

OneWeb je še korak bliže k temu. Včeraj so namreč dobili dovoljenje ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) za postavitev konstelacije satelitov, ki bodo krožili...

31 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev

Airbus bo za OneWeb izdelal 900 satelitov

Reuters - Satelitsko internetno konstelacijo, ki jo bo sestavljajo 700 satelitov, bo za podjetje OneWeb gradil Airbus Defence & Space (del skupine Airbus, v kateri sta še Airbus in Airbus Helicopters), so sporočili iz mladega zagonskega podjetja.

Airbus bo zgradil okrog 900 lahkih satelitov, ki bodo tehtali 150 kilogramov. Od tega jih bodo v orbito do leta 2018 izstrelili 700, preostali pa bodo rezerve za izrabljene, iztrošene ali pokvarjene satelite ter jih bodo izstreljevali po potrebi. V Toulousu bodo še letos proizvedli 10 pilotnih satelitov, potem pa bodo proizvodnjo preselili v ZDA. Skupno je projekt vreden 1,5-2,0 milijardi dolarjev.

Za izstrelitev bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki razvija poceni načine...

22 komentarjev

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Bomo šli tudi na Mars?

Slo-Tech - Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do...

48 komentarjev

Evropska vesoljska agencija neuspešno izstrelila satelita za Galileo

NASASpaceFlight.com - Evropska vesoljska agencija je včeraj poizkusila izstreliti prva operativna satelita za evropski satelitski navigacijski sistem Galileo. Izstrelitev je sicer uspela, a sta satelita pristala v napačni orbiti. Ni še jasno, ali ju bodo uspeli iz nizke dvigniti v želeno orbito.

Doslej so namreč v orbito pošiljali le štiri IOV-satelite (in-orbit validation). Peti in šesti satelit so izstrelili včeraj iz Francoske Gvajane z raketo Sojuz-2-1b Fregat-MT, uradno pa poročajo samo o izstrelitveni anomaliji. Gre za 700 kilogramov težka satelita, ki imata dve pasivni vodikovi uri, rubidijevo atomsko uro, generator signala, antene za oddajanje signala, prejemanje krmilnih ukazov, telemetrijo ter posebno anteno za...

29 komentarjev

Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Computerworld - Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo....

32 komentarjev