»

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Umetna inteligenca je staršem po 27 letih pomagala najti ugrabljenega otroka

engadget - Programske rešitve za prepoznavo obrazov lahko uporabljamo za veliko stvari, a kaj, ko je večina njih grozljiva in predstavlja velik poseg v zasebnost posameznika. Vendar ima ta tehnologija tudi dobre plati. Na Kitajskem je tako povezala starša z njunim sinom, ki je bil ugrabljen pred 27-leti.

Spletna stran
37-letnemu kitajcu Fu Guiju je bilo čudno, da nima veliko spominov iz otroštva. Imel je le fotografijo sebe, ko je bil star 10 let. Zato je na spletno stran Baobeihuijia, ki povezuje starše in ugrabljene otroke, naložil to fotografijo. Le par mesecev kasneje sta na isto spletno stran njegove fotografije iz otroštva naložila tudi njegova starša. In umetna inteligenca, ki je plod razvoja kitajskega tehnološkega...

9 komentarjev

Skriti deli Windows Blue

vir: ZDNet
Slo-Tech - Microsoft je prejšnji mesec izdal predogledno različico naslednje izdaje Oken, imenovane Windows 8.1 oz. Blue. Z njo naj bi popravili nerodnosti Osemke in delno - denimo z delno vrnitvijo Start Menija - jim je to tudi uspelo. Se pa notri skriva tudi nekaj stvari, ki vsem najbrž ne bodo všeč.

Že takoj na začetku vam Okna skušajo podturiti registracijo in prijavo s pomočjo spletnega "Microsoft računa" pri Outlook.com, za razliko od doslej običajnega lokalnega računa. Spletni prijavi se je sicer mogoče izogniti, a je treba biti vztrajen, naknadno pa je le stežka rešiš. Outlook.com je izjemno NSA/FBI-friendly, pa še težave s prijavo boste imeli, če vam kdo odtuji e-poštni račun. Kako že gre ...

Poleg prijave mislijo Okna...

194 komentarjev

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo...

19 komentarjev

Kitajska daje staršem več nadzora nad početjem otrok v internetnih igrah

Na Kitajskem so kiberkavarne zelo priljubljena dostopna točka do interneta.

China Daily - Kitajska vlada je prek osmih ministrstev v ponedeljek objavila seznam ukrepov za zaščito mladoletnih igralcev spletnih iger, ki jih bodo morali ponudniki iger vpeljati najpozneje do 1. marca letos. Preizkusno delovanje sistemov bo potekalo februarja, prihodnji mesec pa bo uporaba obvezna. Namen sprejetih ukrepov je staršem omogočiti večji nadzor nad aktivnostmi njihovih otrok.

Starši ali zakoniti skrbniki bodo lahko od ponudnikov iger zahtevali, da omejijo dovoljen čas uporabe iger na dnevni ali tedenski osnovi ali pa kar v celoti blokirajo uporabo svojih storitev. Ponudniki iger bodo morali redno spremljati vzorce uporabe in igralniške račune, tako da bodo lahko sodelovali s starši, če se bo izkazalo, da njihovi otroci igrajo neprimerne igre...

6 komentarjev

Izšel Windows Live Essentials 2011

Windows Live Photo Gallery

vir: Microsoft
Microsoft - Pri Microsoftu so zadnji dan septembra po polletnem testnem obdobju najavili izid nove različice programskega paketa Windows Live Essentials 2011, ki vsebuje kopico novih in sveže prenovljenih aplikacij.

Windows Live Family Safety je orodje, namenjeno naprednejšemu varovanju otrok pred spletnimi nevarnostmi in z možnostjo oddaljenega nastavljanja in spremljanja poročil o aktivnostih dopolnjuje funkcije starševskega nadzora, vgrajene v sistem Windows.

Windows Live Mesh (prej Windows Live Sync) sedaj združuje tehnologiji Windows Live Mesh in FolderShare in omogoča sinhronizacijo datotek in nastavitev (Internet Explorer in Office) med računalniki (tudi med PC in MAC) in shranjevanje datotek v oblačno storitev SkyDrive (25GB brezplačnega...

80 komentarjev

Fotografiranje novorojenčkov brez soglasja staršev predstavlja kršitev človekovih pravic

Slo-Tech - 15. januarja 2009 je Evropsko sodišče za človekove pravice v primeru Reklos and Davourlis v. Grčija odločilo, da fotografiranje novorojenčkov v porodnišnici brez soglasja njihovih staršev predstavlja kršitev 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Primer sta sprožila grška starša, katerih otrok se je rodil leta 1997 v zasebni porodnišnici v Atenah. Novorojenček je bil v sterilnem inkubatorju, porodnišnica pa je najela profesionalnega fotografa, ki je novorojenčka fotografiral in to kljub temu, da sta starša nasprotovala vstopu fotografa v sterilno območje.

Starša sta nato od vodstva porodnišnice zahtevala izročitev negativov fotografije, ker pa je vodstvo to zavrnilo, sta vložila civilno tožbo. Tožbo je nato zavrnilo tudi Kasacijsko sodišče Grčije.

Starša sta se zato pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je presodilo, da poseg v zasebnost predstavlja že samo dejanje fotografiranja brez soglasja in ne šele objava fotografije, ter posledično...

31 komentarjev