»

Trump priznal kibernetske napade na Rusijo

Slo-Tech - V intervjuju za The Washington Post se je ameriški predsednik Donald Trump pohvalil, da je leta 2018 odobril kibernetski napad na rusko farmo trolov IRA (Internet Research Agency), s čimer je prvikrat izrecno priznal izvajanje kibernetski napadov. ZDA (in tudi ostale države) namreč običajno zatrjujejo, da nikoli ne izvajajo internetnih napadov, temveč se le branijo pred napadi drugih držav - kar je zanimivo, če jih bojda nihče ne proži. V najnovejšem intervjuju pa je Trump ponosno dejal, da so ustavili Ruse.

Dogajanje sega v letu 2018, ko so bile v ZDA vmesne volitve (za del Senata). Ameriški obveščevalci so že v začetku leta opozarjali, da tuje sile napadajo ZDA in da skušajo vplivati na rezultate volitev. Večinoma gre za propagandne napade, ko farme trolov zasipavajo družbena omrežja z vsebinami in odzivi, ki so videti legitimni, s čimer skušajo preobrniti javno mnenje. Poleg tega naj bi si prizadevali tudi za stare dobre vdore v ameriški sistem za glasovanje in v strežnike...

7 komentarjev

ZDA: v primeru zmage demokratov se Facebooku slabo piše

vir: Flickr

Slo-Tech - Pripadniki ameriške demokratske stranke kar tekmujejo med seboj, kdo bo napovedal večji pogrom nad velikimi tehnološkimi podjetji. Zadnji, ki je skočil na vlak je Bernie Sanders, ki se bo znova potegoval za predsedniški položaj. Včeraj je prek Twitterja sporočil, da bi morali v primeru Facebooka uporabiti protimonopolno zakonodajo in ga razbiti na več delov. "Naša družba postaja izrazito monopolistična, peščica zelo velikih korporacij ima veliko preveč vpliva na ameriške potrošnike. To se mora spremeniti," je še dodal.

Med prvimi, ki so se začeli ukvarjati so tematiko je bila demokratska predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je že konec lanskega leta razmišljala o možnostih zakonske regulacije...

21 komentarjev

ZDA obtožile še dvanajstih ruskih hekerjev vpletanja v volitve

Slo-Tech - Posebni tožilec Robert Mueller, čigar ekipa preiskuje rusko vpletanje v zadnje ameriške predsedniške volitve, vključno z vdorom v strežnike demokratske stranke in krajo informacijo o več kot pol milijona volivcev, je vložil novo obtožnico zoper 12 ruskih vojaških obveščevalcev. Večinoma gre za pripadnike GRU, ki jih obtožuje poizkusov vplivanja na volitve z napadi na volilno infrastrukturo. Sodeč po obtožnici pa jim ni uspelo vplivati na dejansko štetje glasov.

V obtožnici piše, da so obtoženci vdirali v računalnike ameriških organizacij in fizični oseb, ki so bili povezani s predsedniškimi volitvami, kradli dokumente s teh računalnikov, javno objavljali ukradeni material, vdrli v računalnike demokratske stranke, državne volilne...

83 komentarjev

Nizozemski obveščevalci so v živo spremljali rusko vmešavanje v ameriške volitve

Slo-Tech - Hekerji nizozemske obveščevalne agencije AIVD so že leta 2014 pridobili dostop do ruske hekerske skupine, ki je delovala iz univerzitetnih prostorov blizu Rdečega trga v Moskvi in je bila pod nadzorom ruske obveščevalne službe SVR, piše nizozemski časnik de Volkskrant. Ruska skupina, ki jo na zahodu poznamo kot Cozy Bear, je kasneje vdrla v strežnike ameriške demokratske stranke in z objavljanjem dokumentov neposredno vplivala na ameriške predsedniške volitve, trdijo Nizozemci. Ti so vdrli tudi v video nadzorni sistem (CCTV) Cozy Bear in si v živo ogledali, kdo vdira in kdo ukazuje - Cozy Bear je podrejen SVR.

Nizozemci so že leta 2015 opozorili ZDA, da so opazili rusko vdiranje v strežnike demokratske stranke, nadlegovanje njenih...

121 komentarjev

Macron trdi: hekerji so ukradli mojo elektronsko pošto. So bili Rusi?

politico.com -
Najverjetnejši zmagovalec nedeljskih francoskih predsedniških volitev Emmanuel Macron je Evropo in svet včeraj šokiral z izjavo, da so neznani hekerji vdrli v sistem njegovega štaba in stranke ter med drugim ukradli tudi vso njegovo elektronsko pošto. Prvi signal, da je bil predsedniški kandidat tarča kibernetskega napada se je pojavil včeraj popoldne, ko se je na spletu znašel 9 GB velik paket elektronskih sporočil članov štaba in stranke Macrona. Na novico se je danes že odzval pristojni francoski nadzorni organ in napovedal preiskavo.

Ponovitev ameriškega scenarija?

Medtem pa so člani štaba Macrona že pričeli iskati krivca. »Glede na to, da se stvari dogajajo v zadnjih urah volilne kampanje, gre očitno za poizkus destabilizacije demokratične...

71 komentarjev

Nov hekerski vdor prizadel milijardo uporabnikov

Slo-Tech - Yahoo je razkril, da so neznani hekerji leta 2013 vdrli v njegov sistem in odtujili podatke o več kot milijardi uporabnikov. Če se zdi novica znana, se motite. Vdor iz leta 2014, ko so ukradli podatke pol milijarde ljudi, ni povezan z danes razkritim. Gre za dva popolnoma ločena varnostna incidenta, druži ju le dejstvo, da sta se primerila istemu podjetju in da sta bila ob razkritju največja dotlej javno poznana, Yahoo pa trdi - čeprav tega še ni mogoče preveriti - da ju je izvedla ista hekerska skupina s podporo neke države.

V napadu iz leta 2013 so hekerji pridobili podatke o uporabniških imenih, telefonskih številkah, rojstnih datumov, šifrirana gesla (z zastarelim algoritmom MD5!) in varnostna vprašanja za...

19 komentarjev

Anonimni heker prevzel odgovornost za vdor v Hacking Team in ga opisal

Slo-Tech - Za zdaj še neznani heker, ki je lani vdrl v računalniški sistem italijanskega podjetja Hacking Team, je predstavil potek lanskega napada. Vdor je dvignil ogromno prahu, ker je Hacking Team eno vodilnih podjetij na svetu, ki različnim državam dobavlja programsko orodje za vohunjenje, vdiranje in prestrezanje, prav zato je bil vdor v njihov sistem še toliko večja ironija.

Heker, ki se predstavlja z nadimkom Phineas Phisher, je najprej podrobnosti razkril v španščini, da bi se porogal angleško govorečemu internetu, sedaj pa je tu tudi angleški prevod. Opis dela razkriva, da ne gre za kakšnega naivnega script kiddieja, temveč sposobnega posameznika.

Pojasnil je, da je imel Hacking Team dobro zaščiten računalniški sistem, ki je internetu kazal le zadnjo verzijo...

52 komentarjev

Pred predsedniškimi volitvami v Iranu povečano število napadov na Gmail

Google - Danes v Iranu potekajo predsedniške volitve, na katerih sicer aktualni predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne more kandidirat, kar pa ne zmanjšuje poizkusov manipulacij. Svet varuhov je namreč temeljito prečesal seznam kandidatov in izločil precej nezaželenih kandidatov. Zanimivo pa s časom predsedniških volitev sovpada velik porast napadov na elektronske predale iranskih državljanov.

Google je sporočil, da so v zadnjem času zaznali povečano število ribarskih elektronskih sporočil (phishing), s katerimi napadalci poizkušajo pridobiti podatke za dostop do Gmaila. Zlasti veliko napadov prihaja iz Irana in je usmerjenih na iranske uporabnike, zaradi česar Google sumi, da so povezani z volitvami in rezultat vladnih napadov, ki...

7 komentarjev

Domače branje: Misha Glenny: Dark Market (2012)

Slo-Tech - Ko je britanski novinar Misha Glenny poročal o balkanskih vojnah, je dobro spoznal tudi balkansko mafijo. Njegova prva „mafijska“ knjiga McMafija (v slovenščino je prevedena kot Vsemogoča mafija) se začne v Bolgariji, se sprehodi po nekdanji Jugoslaviji, odpotuje proti vzhodu do Rusije, se ustavi v Indiji, prepotuje Afriko in do zadnje strani zamenja več lokacij kot filmi o agentu Jasonu Bournu.

V Vsemogoči mafiji pokaže, kako deluje globalni organizirani kriminal, s čim se ukvarja, kakšne metode uporablja in kako tesno je prepleten s kapitalom in politiko. Med drugim pojasni tudi razloge, zakaj je prav Nigerija postala znana po spletnih „nigerijskih prevarah“ – kriva je bila nafta in državljanska vojna –, ter nakaže, kako hitro se bodo organizirane kriminalne združbe naučile izkoriščati internetne potenciale in razvijati nove „poslovne modele“, ki jih zakoni še dolgo ne bodo znali opisati ali zajeziti.

Prav kiberkriminal je glavna tema Glennyjeve najnovejše knjige Dark Market....

14 komentarjev