»

Vdor v agenciji ameriške vojske, zadolženi za informacijsko varnost

vir: Twitter

Slo-Tech - Iz Defense Information Systems Agency (DISA), gre za posebni oddelek ameriškega obrambnega ministrstva, so sporočili, da so doživeli obsežen vdor v svoj sistem. Ta naj bi se primeril že med lanskim majem in julijem, v njem pa so bili po prvih poročilih izpostavljeni osebni podatki 200.000 uporabnikov, večinoma gre za imena in priimke ter osebne identifikacijske številke possameznikov.

Kot so sporočili iz DISA - in kot je v takih primerih zdaj že skoraj običajna PR fraza - nimajo podatkov, da bi razgaljeni podatki do sedaj bili na kakršenkoli način zlorabljeni. Bodo pa vsem prizadetim določeno obdobje nudili brezplačen nadzor, kot jim sicer to narekuje zakon.

Agencija je pred dnevi začela obveščati posameznike, katerih podatki so bili ogroženi in eden med njimi, Andy Piazza, je pismo objavil na Twitterju.

Ironija je, da gre za agencijo, ki zaposluje 8.000 ljudi in je zadolžena za informacijsko podporo in varnost komunikacij v Beli hiši ter na diplomatskih predstavništvih...

5 komentarjev

Microsoft ostro nad NSA: WannaCry ste razvili vi!

Financial Times - Microsoft je včeraj ostro napadel vlado ZDA in njene vohunske agencije zaradi neodgovornega ravnanja s kibernetskimi orožji, kar naj bi vodilo do napada izsiljevalskega virusa WannaCry. „Vlade vseh držav morajo dogajanje zadnjih dni razumeti kot klic k streznitvi,“ so zapisali pri Microsoftu in prvič tudi uradno potrdili to, kar je večina sveta sumila zadnjih 72 ur: WannaCry so razvili pri NSA. Sicer je res, da je bil virus ukraden in da je v zadnjih dneh bil zlorabljen s strani neznane osebe ali skupine in ne ameriški supervohunov. Vendar, tako Microsoft, dogajanje je spet pokazalo, da vlade in državne agencije ne smejo ustvarjati baz o ranljivostih v informacijskih sistemih. „Spet se je zgodilo, da so ranljivosti, za katere je uradno vedela le vlada, bile ukradene in...

59 komentarjev

Delite informacije s Slo-Techom varno in anonimno: Kako uporabljati Tor in SecureDrop

Slo-Tech - Slo-Tech za zaščito svojih virov novinarskih informacij že nekaj časa uporablja rešitev za anonimno posredovanje informacij SecureDrop. Te dni smo rešitev nadgradili na zadnjo verzijo, prestavili daleč stran in se odločili, da je dovolj zrela za malo bolj množično popularizacijo. Na ta način želimo spodbuditi vse, ki imajo dostop do podatkov, ki kažejo na nepravilnosti, kršitve ali celo kazniva dejanja, da nam jih posredujejo, mi pa jih bomo primerno novinarsko obdelane, objavili.

1. Korak: Kako se varno povezati na splet
Glavna težava pri posredovanju informacij medijem je varovanje vira. Torej, kako zaščititi komunikacijo med Slo-Techom in vami pred nezaželjenimi osebami.

Slo-Tech ščiti svoje vire, kolikor je to v okviru zakona mogoče. Načeloma lahko mediju razkritje vira odredi zgolj sodišče. V takšnem primeru je edina prava zaščita vira to, da tudi mi ne vemo kdo ste.

Da lahko dosežemo čim boljšo zaščito naših virov, pri Slo-Techu uporabljamo tehnologijo SecureDrop, do...

62 komentarjev

Tor še vedno financira pretežno ameriška vlada

Slo-Tech - Z nekajmesečno zamudo je Tor Project pripravil finančno poročilo za leto 2015, ki razkriva, da je glavni financer orodja za anonimno uporabo interneta še vedno ameriška vlada. Ta ista vlada torej, ki financira tudi projekta za iskanje ranljivosti v Toru, kar delajo tudi univerze, FBI pa potem raje odstopi od pregona kakšnega pedofila, kakor da bi razkril kakšno luknjo v njem. Tudi v letu 2015 - novejših poročil še ni - so bile različne ameriške vladne agencije glavni vir financiranja Tor Projecta.

V letu 2015 so prihodki Tor Projecta znašali 3,3 milijona dolarjev, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju leto pred tem. Odhodki so znašali 2,9 milijona dolarjev, torej so ustvarili 400.000 dolarjev presežka. Tor Project za plače zaposlenih porabi 1,1 milijona...

18 komentarjev

Ameriško obrambno ministrstvo najelo CMU za spodkopavanje Tora

Slo-Tech - Dobili smo uradno potrditev lanskih bojazni razvijalcev Tora, da je ameriška zvezna vlada leta 2014 najela Carneige Mellon University (CMU) oziroma njihov Software Engineering Institute (SEI) za raziskave, kako v omrežju Tor kljub želeni anonimnosti razkriti identiteto uporabnikov. Te obtožbe je lani novembra izrekel vodja projekta Tor Roger Dingledine na podlagi podatkov iz sojenja upravljavcem strani Silk Road 2.0.

Lani epiloga ni bilo, saj je FBI zgolj suho zanikal, da bi CMU plačal milijon dolarjev za vdor v Tor, na CMU pa so zapisali le, da občasno dobijo sodne pozive (subpoena), ki jih pač morajo izpolniti. Sedaj je znanega več. Ni bil FBI tisti, ki je to naročil pri CMU, temveč neposredno ameriško pravosodno ministrstvo....

21 komentarjev

Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Slo-Tech - Tor Project, ki skrbi za istoimenski brskalnik in infrastrukturo za anonimno brskanje po spletu, je izdal prvo beta verzija programa za anonimno hipno sporočanje Tor Messenger. Osnovan je na Instantbirdu, ki ga razvija Mozilla, a uporablja protokol OTR za zaščito vsebine pogovorov. S privzetimi nastavitvami ni mogoče pošiljati sporočil ljudem, ki ne uporabljajo OTR, a ga je mogoče nastaviti tudi tako, da to omogoča, seveda pa v tem primeru nimamo varnosti. Tor Messenger za razliko od na primer Pidgina ali Adiuma ne shranjuje zgodovine pogovorov. Tor Messenger Beta si lahko prenesete s spleta in je že bistveno uporabnejši kot lanske alfa verzije.

Tor Messenger podpira večino najpopularnejših platform za sporočanje, med drugim Google Chat, Facebook,...

7 komentarjev

EA prevzel PopCap Games

CNet - Ameriški založnik računalniških iger EA je prevzel podjetje PopCap Games, ki izdeluje predvsem igre za spletno igranje - naprimer naslove Plants vs. Zombies, Bejeweled in Zuma. Zanj bodo odšteli 650 milijonov dolarjev gotovine, 100 milijonov dolarjev v delnicah in še 550 milijonov v prihodnjih letih, če poslovni izkaz dovolj dober. Če bo namreč dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) znašal vsaj 343 milijonov dolarjev, bodo prejeli ta znesek, sicer pa proporcionalno manj. Če bo PopCap Games prinesel manj kot 91 milijonov dolarjev, potem bonbončka v višini 550 milijonov dolarjev ne bo.

...

12 komentarjev

Razvijalec Tora in sodelavec Wikileaks pridržan na ameriški meji

vir: CNet
CNet - Varnostni strokovnjak in sodelavec spletne strani Wikileaks, o kateri se v zadnjih dneh vsled priobčitve mnogo tajnih dokumentov na svojih straneh piše tudi v medijih za širšo javnost, Jacob Appelbaum je bil ob vstopu v ZDA na meji pridržan in zaslišan zaradi omenjene strani.

Appelbaum je v ZDA prispel v četrtek zjutraj na letalu iz Nizozemske, ki je pristalo v Newarku. Po pristanku so ga cariniki potegnili na stran, češ da je naključno izbran za varnostni pregled. Odvedli so ga v sobo in preiskali njegovo prtljago, vključujoč njegov prenosnik. Imigracijski uradniki in cariniki so mu pojasnili, da ni aretiran, marveč le pridržan, nakar so ga zasliševali o projektu Wikileaks, kakšno je njegovo mnenje o vojnah v Iraku in Afganistanu, kje je glavni vodja Wikileaksa Julian Assange itn. Appelbaum brez...

29 komentarjev