»

Boj za pravice žensk v techu: Google noče razkriti plač svojih zaposlenih

recode.net - Google še vedno ni predal plačilnih list svojih zaposlenih pristojnemu ameriškemu ministrstvu (Labour Department), ker bi bilo pridobivanje podatkov predrago. Google je izračunal, da bi za pridobivanje teh podatkov iz lastnega informacijskega sistema porabil 500 delovnih ur in 100 tisoč ameriških dolarjev.

Google je postal tarča državnih organov pretekli mesec, ko je Labour Department (v nadaljevanju LD) obtožil podjetje, da sistematično izvaja plačno diskriminacijo. Za isto delovno mesto naj bi tako beli moški dobili veliko višjo plačilo kot pa ženske ali moški druge barve. Na udaru Googla, tako LD, pa so predvsem ženske. Vendar LD ni imel dostopa do plačilnih list googlovcev, s katerimi bi lahko tudi uradno potrdil...

57 komentarjev

ZDA s tožbo nad Google, ker imajo ženske prenizko plačo

theguardian.com - Google je načrtno in sistematično izvajal plačno diskriminacijo proti ženskam. To trdi »ameriško ministrstvo za delo« (t.i. the US Department of Labor ), ki je že januarja letos sprožilo sodne postopke proti internetnemu velikanu. In pretekli petek so predstavniki ministrstva prvič javnosti predstavili dokaze proti Googlu. Preiskava sicer še poteka, vendar so po mnenju predstavnikov ministrstva že zbrali dovolj dokazov za ukrepanje proti Googlu. »Naša analiza kaže, da je plačna diskriminacija v Googlu, celo v primerjavi z drugimi tehnološkimi podjetji, ekstremna,« je na sodišču med drugim dejala Janette Wipper iz ministrstva.

In zakaj so se regulatorji sploh spravili nad Google in ne na druga velika tech imena? Google, za razliko od večine...

90 komentarjev

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo primera Oracle-Google glede avtorske pravice nad API-ji

Slo-Tech - Ko je lani Oracle na drugi stopnji dobil proces proti Googlu v zadevi kršenja avtorskih pravic v Javi, se je Google pritožil na vrhovno sodišče. Slednje je sedaj odločilo, da primera ne bo obravnavalo. Zadeva še ni končana, saj je vrhovno sodišče v odločanje na nižjo stopnjo vrnilo ključno vprašanje, ali je bila Googlova raba API-jev vestna in poštena.

Postopek traja že od leta 2011, na prvi stopnji pa ga je dobil Google. Oracle mu očita, da je kršil njegove patente z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik). Google je vztrajal, da idej, funkcionalnosti in API-jev ni mogoče patentirati, kar na primer velja v Evropi. Oracle se je pritožil in na drugi stopnji zmagal, od Googla pa sedaj...

2 komentarja

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

The New York Times - Evropska komisija je maja letos opozorila Google, da bo proti njemu sprožila pravni postopek zaradi zlorabe prevladujočega položaja, če ne bodo urno ukrepali. Na podlagi izsledkov leta 2010 začete preiskave je namreč Komisija ugotovila, da Google z vertikalno integracijo iskalniških storitev svoje specializirane storitve postavlja v boljši položaj od konkurence (zlasti gre za iskanje po novicah, restavracijah, zemljevidih itd., kjer Google lastne vsebine prikazuje privilegirano v primerjavi s konkurenčnimi). Dodatne pomisleke je imela Komisija v povezavi s kopiranjem vsebin z drugih strani, prikazovanjem oglasov po partnerskih straneh (search advertisements) in težavo z omejitvami, ki jih Google postavlja na prenosljivost vsebin (search advertisements campaigns) z...

41 komentarjev

Šesterica se je poravnala zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju

Los Angeles Times - Šest velikih računalniških podjetij se je poravnalo z ameriškim pravosodnim ministrstvu v preiskavi zaradi kartelnega dogovarjanja o nenovačenju zaposlenih, s čimer so umetno držali njihove plače na nižjem nivoju. Če bo sodišče v Washingtonu dogovor sprejelo, Google, Apple, Intel, Adobe, Intuit in Pixar ne bodo smeli več sklepati dogovorov, s katerimi se zavezujejo, da ne bodo drug drugemu novačili kadrov. Kot je dejal Google, nimajo nobenih dokazov, da bi tovrstni dogovori vplivali na višino plač, a so že lani prenehali s to taktiko, ko je pravosodno ministrstvo izrazilo prve pomisleke o njeni zakonitosti. Podobno so tudi druga podjetja navedla, da na plačno politiko to ni vplivalo.

Poravnava je smiselna za obe strani. Pravosodno ministrstvo bi moralo prepričati sodišče in dokazati, da je zaradi dogovora dejansko nastala škoda za zaposlene. Če pa bi jim to uspelo, bi se podjetja znašla pod plazom civilnih tožb, ki bi jih lahko vložili zaposleni. Kot kaže, jo bodo odnesli le z...

0 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja