»

Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika

Gizmodo - Microsoftov novi operacijski sistem Windows 10 je v zadnjih šestih mesecih pridobil sto milijonov novih uporabnikov in presegel magično mejo milijarde. Že avgusta lani je dosegel 50-odstotni tržni delež med namiznimi računalniki, kar je soliden uspeh za tedaj štiri leta star sistem. Ob izidu je Microsoft napovedoval, da se bo to zgodilo v dveh do treh letih, a je bil na mobilnem trgu Windows 10 sprejet sila mlačno - Android je tu premočan. Mirosoft je že leto po izidu Windows 10 povedal, da je na mobilnem trgu ne načrtujejo revolucije.

Tržni delež Windows 10 se bo povečeval še lep čas, ker Microsoft ne bo izdal nove verzije Windows. Namesto tega vsakih šest mesecev pripravijo posodobitev, ki je formalno še vedno Windows 10. Prinašajo pa te nove posodobitve lahko tudi večje spremembe, kot na primer vgrajen podsistem za Linux s polnokrvnim jedrom.

V eni izmed novih verzij Windows 10 pa lahko pričakujemo osvežen uporabniški vmesnik. Razlike bodo predvsem barvne, saj se bo meni Start...

65 komentarjev

Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

The Windows Blog - Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo...

23 komentarjev

Kitajska financira razvoj kolesa, ki med vožnjo čisti zrak

architecturaldigest.com - Več kot tri milijone ljudi po vsem svetu odide v prerani grob zaradi onesnaženega zraka. Slovenija pri tem ni izjema, saj samo Ljubljančani živijo 1,5 leta manj zaradi različnih škodljivih delcev v zraku. Vendar je stanje še veliko huje na Kitajskem, kjer so nekatera velemesta že desetletja bolj ali manj neprestanoma zavita v smog. Vendar, za razliko od Slovenije, ima Kitajska aktivno politiko proti onesnaževanju in v različne tehnologije že leta investira milijarde – tudi zato bo (po predvidevanjih) naslednje leto Kitajska postala vodilna država na svetu iz vidika finančnih investicij v obnovljive vire energije.

Posledično tudi ni presenečenje, da je kitajski državni sklad finančno podprl idejo...

17 komentarjev

Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Slo-Tech - Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem...

25 komentarjev

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Kitajska želi popoln nadzor nad računaniško opremo

The New York Times - The New York Times se je dokopal do novih pravil, ki jih bodo na Kitajskem morala spoštovati podjetja, ki razvijajo ali prodajajo programsko opremo in računalniške sisteme. Če bodo želela še naprej delovati na kitajskem trgu, bodo morala kitajski vladi omogočiti izjemno širok dostop do sistemov, ki jih bodo tržila. To na primer vključuje razkritje izvorne kode, izročanje šifrirnih ključev ter vgrajevanje skrivnih vhodov (backdoor). Tuja podjetja so že izrazila ogorčenje nad spremembami.

Kitajska predstavlja za zahodne korporacije tako pomemben trg, da se na koncu uklonijo muhavosti kitajske vlade. IDC ocenjuje, da bo letos Kitajska odgovorna za 43 odstotkov vse rasti na tehnološkem trgu, zato ga res ne gre zamuditi. Podjetja so že poslala...

30 komentarjev

Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Reuters - Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov...

18 komentarjev

Kitajska vlada ne bo kupovala Applovih izdelkov

Bloomberg - Kitajska je prepovedala nakupe številnih Applovih naprav v javnem sektorju zaradi pomislekov glede varnosti teh izdelkov, piše Bloomberg. V zadnjem letu so se resno lotili boja proti zahodni tehnologiji, saj so maja prepovedali nameščanje Windows 8 na računalnike v javnem sektorju, kjer so bili razlogi prav tako varnostni pomisleki. Spomnimo, da so prejšnji teden preiskali Microsoftove prostore na Kitajskem zaradi suma zlorabe monopolnega položaja.

Na seznamu, ki ga pripravljata kitajsko finančno ministrstvo in nacionalni odbor za razvoj in reforme, po novem ni več Applovih izdelkov, kot...

35 komentarjev

Kitajska preiskala Microsoftove pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja

The Wall Street Journal - Ta teden je več kot sto kitajskih uradnikov preiskalo Microsoftove prostore v Pekingu, Šanghaju, Čengduju in Guangdžouju, kjer so iskali dokaze o kršitvah protimonopolne zakonodaje, ki jih očitajo Microsoftu. Kitajski SAIC (Državni urad za industrijo in trgovino) je potrdil, da je približno sto njihovih zaposlenih nenapovedano obiskalo Microsoftove pisarne in preverjalo varnostne funkcionalnosti v Microsoftovi programski opremi in prodajo programske opreme v paketih. Kitajci so zasegli nekaj računalnikov in prekopirali interno komunikacijo ter finančne podatke. Microsoft je v kratki izjavi dejal, da bodo sodelovali s kitajskimi organi, niso pa razkrili, kaj točno jim očitajo.

Na kitajskem se nezaupanje do tuje...

28 komentarjev